Hoeveel mag ik cash betalen? Nul, nihil, niets

‘Geen sprake van.’ Dat is het enige antwoord dat een immobiliënmakelaar sinds 1 januari mag geven als u cash wilt betalen voor een huis, zelfs al gaat het maar om enkele duizenden euro’s.

Neen, 100 procent waterdicht kan je het verbod op cashbetalingen in de vastgoedsector nog niet noemen. Toen een ploeg van het Eén-programma Volt enkele weken geleden een bezoek bracht aan een reeks vastgoedmakelaars zagen acht op de tien immospecialisten een cashbetaling nog vlotjes door de vingers. Meer zelfs: sommige makelaars stonden hun ‘klanten’ met raad en daad bij om de vastgoedtransactie met liquide middelen mogelijk te maken.

Nochtans is het sinds 1 januari uitdrukkelijk verboden om een stuk bouwgrond, een woning of appartement cash te betalen. Ter vergelijking: tot eind vorig jaar waren cashbetalingen tot 5.000 euro wel nog toegestaan. Maar voortaan is het aan de vastgoedmakelaars en notarissen om erop toe te zien dat cash geld geen rol meer speelt tijdens vastgoedtransacties, zelfs niet voor de makelaarscommissie. Gebeurt het toch, dan zijn ze verplicht dat te melden aan de Cel voor Financiële Informatieverwerking (CFI), beter bekend als de antiwitwascel.

Luc Machon, de ondervoorzitter van het Beroepsinstituut van Vastgoedmakelaars (BIV), was in ieder geval ‘not amused’ toen hij de reportage op tv zag: ‘Makelaars die zich bezondigen, riskeren niet alleen fikse boetes, maar ook een verbod om het beroep nog uit te oefenen.’

De notarissen dan weer moeten ervoor zorgen dat alle betalingen voor vastgoed voortaan traceerbaar zijn. ‘In de notariële akte moeten ze sinds 1 januari vermelden hoe de voorschotten zijn betaald’, zegt Bart van Opstal, notaris en woordvoerder van de Koninklijke Federatie van het Belgisch Notariaat. ‘Voor vastgoed kunnen alle betalingen alleen nog per overschrijving of cheque.’ Dubbele veroordeling dreigt

Wat zijn de straffen als uw dossier via de vastgoedmakelaar of notaris bij de CFI terechtkomt? Rechtstreekse sancties omdat u contant hebt betaald, zijn er niet. ‘De bedoeling van de antiwitwaswet is vooral preventief: het voorkomen van contante betalingen. Vandaar dat vastgoedmakelaars en notarissen er bij hun klanten zo op moeten hameren dat het niet langer mag’, zegt Kris Meskens, de secretaris-generaal van de CFI.

‘Geen enkele particulier zal het graag zien gebeuren dat er bij de CFI een dossier tegen hem wordt geopend. Als we vaststellen dat het cash geld afkomstig is van praktijken die in strijd zijn met de antiwitwaswet, kunnen we het dossier doorsturen naar het parket. Dat kan bijvoorbeeld als de contanten verkregen zijn uit ernstige fiscale fraude, al dan niet georganiseerd, of uit misbruik van vennootschapsgoederen. De antiwitwasregels viseren niet alleen geld van criminele organisaties, drugsgeld of ander misdadig geld. De waaier is veel ruimer.’

Als de CFI de zaak doorstuurt naar het parket, dreigt een strafrechtelijke vervolging. Wie wordt veroordeeld voor witwassen riskeert niet alleen de verbeurdverklaring van de onder tafel betaalde som, maar ook gevangenisstraffen van 15 dagen tot vijf jaar en een geldboete die kan oplopen tot 600.000 euro.

‘Het parket kan ook nog vervolgen voor de onderliggende criminaliteit en de daaraan verbonden straffen eisen’, aldus Meskens. Het is dus niet uitgesloten dat u wordt veroordeeld voor zowel witwassen als ernstige fiscale fraude.

Hoe grote aankopen betalen nu cash aan banden is gelegd?

Bron:
Netto

Gerelateerde artikels

Hypotheekvergelijking: Welk soort hypotheek past bij jou?

Ben je benieuwd naar de verschillende soorten hypotheken die er bestaan en ben je nieuwsgierig waar je nu precies op moet letten bij het afsluiten van een hypotheek?
Lees meer

Alles wat je moet weten over verborgen gebreken in een huis

Opstijgend vocht is een typisch voorbeeld van verborgen gebreken in een huis. Hoe ga je op met deze problemen en wie is aansprakelijk?
Lees meer

Welke nieuwe woonvorm past het best bij jou?

We springen steeds creatiever om met onze manier van wonen. Uit noodzaak, uit overtuiging of gewoon omdat we wel eens wat anders willen. Maar wat zijn nu de belangrijkste en opmerkelijkste nieuwe woonvormen? Hier lees je alles over cohousing, flexwonen, hamsterhuren en nog veel meer.
Lees meer

8 vragen die je je moet stellen alvorens je volgende huis te kopen!

Zoek je het huis van je dromen. Dan moet je koopjes kunnen herkennen en weten wat je financieringsmogelijkheden zijn. Dit zijn de 8 vragen die je jezelf moet stellen om je ideale huis te vinden.
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons
Contacteer mij