Hoeveel kan je lenen om een woning te kopen?

Het bedrag dat je kan lenen bij de bank om de woning van je dromen te kopen, is afhankelijk van vier factoren: de eigen inbreng, je netto-inkomen, je vaste kosten en de voorwaarden van de bank.


Eigen inbreng

Het volledige bedrag voor de aankoop van een woning en de bijhorende kosten lenen bij de bank, dat is de dag van vandaag quasi niet meer mogelijk. Banken eisen bijna altijd een eigen inbreng. Gemiddeld kan je slechts 90% van het totale bedrag lenen. Voor een tweede woning is dat 80%. Bovendien geldt: hoe groter de eigen inbreng, hoe flexibeler de bank. Op voorhand sparen is dus de boodschap! Zorg er wel voor dat je steeds een spaarbuffer van 3 tot 6 maanden nettoloon overhoudt.


Netto-inkomsten

Eén van de belangrijkste factoren die bepaalt hoeveel je kan lenen, is je nettoloon. Hebben jij en je eventuele partner een vaste job, dan zal de bank je probleemloos een lening toekennen. Lenen zonder vast contract is niet onmogelijk, maar heeft wat meer voeten in de aarde. Je zal bijvoorbeeld moeten aantonen dat je zicht hebt op een vaste job.

Het is verstandig om niet meer dan 33 à 40% van je maandelijks nettoloon voor de afbetaling van je lening te reserveren. Op die manier hou je nog genoeg over voor je levensonderhoud en kom je bij tegenslag niet meteen in financiële problemen.


Vaste kosten

Je vaste kosten nemen een grote hap uit je budget en moeten dus ook in rekening gebracht worden. Kijk hierbij niet enkel naar je huidige situatie, maar denk ook vooruit. Een ruimere woning met meer verwarmings- en onderhoudskosten, opgroeiende kinderen, een grotere auto …Zorg dat je al deze kosten op voorhand incalculeert, dan kom je later niet voor onaangename verrassingen te staan.


De voorwaarden van de bank

Het is goed al op voorhand een simulatie te maken, maar uiteindelijk is het de bank die beslist. Elke bank heeft zijn eigen regels rond woonkredieten, het kan dus interessant zijn om bij verschillende banken een voorstel te vragen.

Bron
Immoweb

Gerelateerde artikels

Alles wat je moet weten over verborgen gebreken in een huis

Opstijgend vocht is een typisch voorbeeld van verborgen gebreken in een huis. Hoe ga je op met deze problemen en wie is aansprakelijk?
Lees meer

Welke nieuwe woonvorm past het best bij jou?

We springen steeds creatiever om met onze manier van wonen. Uit noodzaak, uit overtuiging of gewoon omdat we wel eens wat anders willen. Maar wat zijn nu de belangrijkste en opmerkelijkste nieuwe woonvormen? Hier lees je alles over cohousing, flexwonen, hamsterhuren en nog veel meer.
Lees meer

8 vragen die je je moet stellen alvorens je volgende huis te kopen!

Zoek je het huis van je dromen. Dan moet je koopjes kunnen herkennen en weten wat je financieringsmogelijkheden zijn. Dit zijn de 8 vragen die je jezelf moet stellen om je ideale huis te vinden.
Lees meer

Wanneer ben je te oud om te lenen voor een huis?

Ook op latere leeftijd wil je misschien wel een hypothecaire lening aangaan voor het bouwen of verbouwen van een woning of voor de aankoop van een tweede verblijf. Maar zijn er leeftijdsgrenzen waarmee je rekening moet houden en waarboven je geen lening meer krijgt?
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons
Contacteer mij