Hoe ziet een woning in 2050 eruit?

Hoe ziet de woning van morgen eruit en aan welke vereisten zal die moeten voldoen? Ik ga Bouwen ging voor u rondvraag doen op Batibouw over het huis van de toekomst.

Het sleutelwoord bij de woning van de toekomst is energiezuinig. Ook Joris Naert en Françoise Bowé van de Confederatie Bouw bevestigen dat. “De woning van morgen is zeker en vast energiezuinig, aangezien ook de Europese wetgeving oplegt dat tegen 2020 alle woningen energieneutraal moeten zijn.” 

Kleiner en in een stad
Daarnaast zal de woning van de toekomst kleiner zijn en zullen veel mensen dichter bij een stad willen wonen. “Grotere woningen verkopen steeds slechter en om een energiezuinige woning dichtbij een stad betaalbaar te houden, zal er gesnoeid moeten worden in oppervlakte”, aldus Joris van de Confederatie Bouw. 

Langs de andere kant zullen veel oudere woningen gerenoveerd moeten worden om aan de energienormen te voldoen en is er ook nog een markt voor prefabwoningen. “Dankzij nieuwe materialen en technieken, kiezen steeds meer mensen voor een prefabwoning”, zegt Françoise. 

De woning van de toekomst brengt uiteraard ook enkele uitdagingen met zich mee. “De betaalbaarheid van energiezuinige woningen en de toenemende vraag naar bouwgrond zijn de voornaamste uitdagingen. Hier zullen vooral inspanningen van de overheid nodig zijn. Maar mensen kunnen ook zelf een rol spelen door te opteren voor een energiezuinige renovatie van bestaande woning of door een kleinere woning te bouwen.” 

Nieuwe vormen van wonen en bouwen
Jan Debuyck van de Orde van de Architecten meent dat er in de toekomst vooral nieuwe vormen van wonen zullen ontstaan en dat de huidige manier van bouwen uitgeput zal raken. “De traditionele woning met een spouwmuur zal binnenkort zijn maximale potentieel bereikt hebben. We zullen moeten op zoek gaan naar nieuwe bouwtechnieken-en materialen.” 

Vooral het idee van een kangeroewoning, waarbij twee gezinnen op een zelfde stuk grond leven, zal volgens Jan steeds populairder worden. “Een belangrijk aspect daarbij is dat ook de stedenbouw aanpassingen gaat doen aan de wetgeving.” Architect Luc Dedeyne legt dit verder uit. “De gemeente politiek moet stoppen met het verkavelen van de open ruimte. Dan pas is de moeilijkste stap gezet naar een leefbare duurzame samenleving.” 

Verder benadrukt Luc dat de woning van morgen er helemaal anders zal uitzien dan woningen van vandaag. “De woning van morgen is geen alleenstaande woning, geen half open bebouwing, geen rijwoning maar een appartement met misschien nog de oppervlakte van een bescheiden woning. De woning maakt deel van een woonblok die compact gebouwd is en door de vorm in het groter geheel minder energie verbruikt (minder verliesoppervlakte), minder bouwmaterialen nodig heeft en dus duurzamer gebouwd is.” Ten slotte zegt ook hij dat mensen steeds meer terug zullen gaan naar een stadswoning zonder eigen tuin die makkelijk bereikbaar is met het openbaar vervoer. 

Als u zelf meer informatie wilt, kan u langsgaan in de patio op Batibouw waar ook Dreamfactory een stand heeft. Daar kan u voor 65 euro advies vragen over uw droomwoning van de toekomst. (RDM)

Bron:
ikgabouwen.knack.be

Gerelateerde artikels

(Ver)bouwplannen? Deze regels veranderen vanaf 2021

Vanaf 2021 moet elke nieuwbouwwoning voldoen aan de BEN-eisen. Het E-peil wordt strenger, maar het S-peil voorlopig nog niet. Ook de btw voor sloop en heropbouw wordt verlaagd naar 6%. Welke eisen en regels veranderen er mogelijk nog? Wij zochten het voor je uit.
Lees meer

Wanneer is grond bouwgrond?

Stel: u hebt een stuk grond op het oog in een mooie, rustige straat. Hoe kunt u nu zeker weten dat het om bouwgrond gaat?
Lees meer

Welke verbouwingswerken zijn nodig bij het kopen van een oude woning?

Een oude woning kopen betekent renoveren. Vaak gaat het om smaak en wooncomfort, maar sommige werken zijn wettelijk verplicht. Wij zetten even de belangrijkste verbouwingen met meerwaarde op een rijtje.
Lees meer

Zo worden de kosten verdeeld bij de terrasrenovatie van een appartement!

In heel wat appartementsgebouwen moeten op termijn de terrassen worden gerenoveerd. Wie betaalt daar uiteindelijk de rekening van? Moeten de eigenaars van de terrassen deze renovatie altijd zelf betalen?
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons