Hoe onderhandel je over de vraagprijs?

Een aankoop waar je happy mee bent, begint met de belangrijke stap van onderhandelen over de vraagprijs. Welke strategie volg je best? Echte regels bestaan er hieromtrent niet. Hieronder enkele tips van Immoweb.

Tegenwoordig zijn verkopen waar niet - soms bikkelhard - over de prijs onderhandeld wordt, zeldzaam. Je kan onderhandelen over de vraagprijs, over de commissie van de vastgoedmakelaar, de interestvoet van je lening enzovoort.

Maar de belangrijkste blijft ongetwijfeld die over de aankoopprijs van de woning. Over de voorwaarden van je hypotheeklening kan je ook naderhand nog onderhandelen, als de marktvoorwaarden veranderen, maar als de verkoopprijs eenmaal in de compromis staat, staat die rotsvast.

Maar hoe doe je dat concreet, afdingen op de prijs? Mirakeloplossingen bestaan er niet, ook al omdat iedere situatie anders is, toch geeft Immoweb enkele trucs en tips om goed gewapend aan de strijd te beginnen. Gratis.

Alle onderhandelingstechnieken zijn goed
Om te onderhandelen over de vraagprijs van de woning die je wil, kan je één of meerdere van de volgende tactieken volgen: - Bestudeer de vastgoedmarkt. Door gelijkwaardige woningen te analyseren, krijg je een onderhandelingsbasis om van te starten. Als er bovendien meer aanbod is van gelijkaardige woningen dan vraag, kan je verschillende verkopers tegen elkaar uitspelen. Trouwens, als je meerdere panden op het oog hebt, kan je op alle panden een laag bod uitbrengen, in de hoop dat er iemand toehapt.
- Benadruk de nadelen van de woning (versleten, ligging, bewoonbare oppervlakte…), en de kosten die nodig zullen zijn om de woning op te knappen (isolatie, elektriciteitsinstallatie…). Opletten; je moet wel zien dat je geloofwaardig blijft, je interesse in het pand moet wel reëel zijn vous devez trouver le juste milieu, en vous montrant intéressé par le bien… mais pas à n’importe quel prix!
- Begin met een zeer laag bod uit te brengen, daarna kan je geleidelijk je bod wat verhogen.
- Vermeld je hoogste, niet-onderhandelbare, prijs en wacht tot de tijd in je voordeel speelt als de verkoper je voorwaarden niet meteen accepteert. Dit is wel een riskante techniek, overigens... 

Onderhandelen over een prijsverlaging… in welke mate?
Velen zijn van mening dat onderhandelingen over de prijs gemiddeld over 10 tot 15% van de initiële vraagprijs gaan. Maar niets houdt je tegen om tot 50% te gaan. Veel hangt af van de instelling van de verkoper, en zijn financiële situatie uiteraard. 

De korting is niet belangrijk, de uiteindelijke verkoopprijs is belangrijk. Belangrijk verschil!
Hoed je voor verkopers die eerst heimelijk de prijs verhogen om je daarna het idee te geven dat je een superkorting uit de brand hebt gesleept als je, vanzelfsprekend, een lager bod hebt uitgebracht. Op het einde van de gesprekken gaat het om de prijs die je hebt bedongen, en niet de korting die je hebt onderhandeld. Een onderhandelde korting van 10% kan in sommige gevallen een hele prestatie zijn, terwijl een korting van 20% in een ander geval nog geeneens hoeft te betekenen dat je een goede zaak hebt gedaan.

Wees voorzichtiger met zoekertjes van particulieren
Bij vastgoedmakelaars zal je niet snel panden tegenkomen die meer dan 20% overgewaardeerd zijn, particulieren daarentegen durven nogal eens exorbitante prijzen te vragen, vér boven de marktwaarde.

Wanneer is het pand op de markt gekomen?
De datum dat het pand te koop werd gesteld en de eventuele geschiedenis (prijsverlagingen) zijn gegevens die je in je voordeel kan gebruiken. Een woning is na 5 of 6 maanden nog altijd niet verkocht? Dan is de gevraagde prijs gewoon te hoog. Het is nú het moment om het spel hard te spelen. Daarom ook is het interessant om te weten of de verkoper haast heeft, dat heeft een rechtstreekse invloed op zijn manoeuvreerruimte.

Zeg nooit wat je werkelijke budget is!
Je moet te allen prijze vermijden dat de verkoper je aankoopbudget te weten komt. Ervan uitgaande dat je budget in de prijsvork valt die de verkoper in gedachten had, zal hij deze informatie zeker gebruiken, en niet in jouw voordeel uiteraard. Als de verkoper je manoeuvreerruimte weet, zal hij daar gebruik van maken, daar kan je hem zelfs geen ongelijk in geven.

Bron:
Immoweb


Deel dit artikel

Download ons ebook

Vragen?

Indien je een vraag hebt, klik dan op onderstaande knop. Dan kan je een formulier invullen waarna wij spoedig contact met je opnemen.

Stel je vraag