Hoe onderhandel je over de vraagprijs?

Een aankoop waar je happy mee bent, begint met de belangrijke stap van onderhandelen over de vraagprijs. Welke strategie volg je best? Echte regels bestaan er hieromtrent niet. Hieronder enkele tips!
Tegenwoordig zijn verkopen waar over de prijs onderhandeld wordt, zeldzaam. Je kan onderhandelen over de vraagprijs, over de commissie van de vastgoedmakelaar, de interestvoet van je lening enzovoort.

Maar de belangrijkste blijft ongetwijfeld die over de aankoopprijs van de woning. Over de voorwaarden van je hypotheeklening kan je ook naderhand nog onderhandelen, als de marktvoorwaarden veranderen, maar als de verkoopprijs eenmaal in de compromis staat, staat die rotsvast.

Maar hoe doe je dat concreet, afdingen op de prijs? Mirakeloplossingen bestaan er niet, ook al omdat iedere situatie anders is.

Alle onderhandelingstechnieken zijn goed

Om te onderhandelen over de vraagprijs van de woning die je wil, kan je één of meerdere van de volgende tactieken volgen. 

  • Bestudeer de vastgoedmarkt. Door gelijkwaardige woningen te analyseren, krijg je een onderhandelingsbasis om van te starten. Als er bovendien meer aanbod is van gelijkaardige woningen dan vraag, kan je verschillende verkopers tegen elkaar uitspelen. Trouwens, als je meerdere panden op het oog hebt, kan je op alle panden een laag bod uitbrengen, in de hoop dat er iemand toehapt.

  • Benadruk de nadelen van de woning (versleten, ligging, bewoonbare oppervlakte…), en de kosten die nodig zullen zijn om de woning op te knappen (isolatie, elektriciteitsinstallatie…). Opletten; je moet wel zien dat je geloofwaardig blijft, je interesse in het pand moet wel reëel zijn.

  • Begin met een zeer laag bod uit te brengen, daarna kan je geleidelijk je bod wat verhogen.

  • Vermeld je hoogste, niet-onderhandelbare, prijs en wacht tot de tijd in je voordeel speelt als de verkoper je voorwaarden niet meteen accepteert. Dit is wel een riskante techniek, overigens... 

Onderhandelen over een prijsverlaging… in welke mate?

Velen zijn van mening dat onderhandelingen over de prijs gemiddeld over 10 tot 15% van de initiële vraagprijs gaan. Maar niets houdt je tegen om tot 50% te gaan. Veel hangt af van de instelling van de verkoper, en zijn financiële situatie uiteraard. 

De korting is niet belangrijk, de uiteindelijke verkoopprijs is belangrijk. Belangrijk verschil!

Hoed je voor verkopers die eerst heimelijk de prijs verhogen om je daarna het idee te geven dat je een superkorting uit de brand hebt gesleept als je, vanzelfsprekend, een lager bod hebt uitgebracht. 

Op het einde van de gesprekken gaat het om de prijs die je hebt bedongen, en niet de korting die je hebt onderhandeld.
 
Een onderhandelde korting van 10% kan in sommige gevallen een hele prestatie zijn, terwijl een korting van 20% in een ander geval nog geeneens hoeft te betekenen dat je een goede zaak hebt gedaan.

Wees voorzichtiger met zoekertjes van particulieren

Bij vastgoedmakelaars zal je niet snel panden tegenkomen die meer dan 20% overgewaardeerd zijn, particulieren daarentegen durven nogal eens exorbitante prijzen te vragen, vér boven de marktwaarde.

Wanneer is het pand op de markt gekomen?

De datum dat het pand te koop werd gesteld en de eventuele geschiedenis (prijsverlagingen) zijn gegevens die je in je voordeel kan gebruiken. 

Een woning is na 5 of 6 maanden nog altijd niet verkocht? 

Dan is de gevraagde prijs gewoon te hoog. Het is nú het moment om het spel hard te spelen. Daarom ook is het interessant om te weten of de verkoper haast heeft, dat heeft een rechtstreekse invloed op zijn manoeuvreerruimte.

Zeg nooit wat je werkelijke budget is!

Je moet te allen prijze vermijden dat de verkoper je aankoopbudget te weten komt. Ervan uitgaande dat je budget in de prijsvork valt die de verkoper in gedachten had, zal hij deze informatie zeker gebruiken, en niet in jouw voordeel uiteraard. Als de verkoper je manoeuvreerruimte weet, zal hij daar gebruik van maken, daar kan je hem zelfs geen ongelijk in geven.

Bron
Immoweb

Gerelateerde artikels

Alles wat je moet weten over verborgen gebreken in een huis

Opstijgend vocht is een typisch voorbeeld van verborgen gebreken in een huis. Hoe ga je op met deze problemen en wie is aansprakelijk?
Lees meer

Welke nieuwe woonvorm past het best bij jou?

We springen steeds creatiever om met onze manier van wonen. Uit noodzaak, uit overtuiging of gewoon omdat we wel eens wat anders willen. Maar wat zijn nu de belangrijkste en opmerkelijkste nieuwe woonvormen? Hier lees je alles over cohousing, flexwonen, hamsterhuren en nog veel meer.
Lees meer

8 vragen die je je moet stellen alvorens je volgende huis te kopen!

Zoek je het huis van je dromen. Dan moet je koopjes kunnen herkennen en weten wat je financieringsmogelijkheden zijn. Dit zijn de 8 vragen die je jezelf moet stellen om je ideale huis te vinden.
Lees meer

Wanneer ben je te oud om te lenen voor een huis?

Ook op latere leeftijd wil je misschien wel een hypothecaire lening aangaan voor het bouwen of verbouwen van een woning of voor de aankoop van een tweede verblijf. Maar zijn er leeftijdsgrenzen waarmee je rekening moet houden en waarboven je geen lening meer krijgt?
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons
Contacteer mij