Hoe een nieuw huis kopen als je woning nog niet verkocht is?


Als je een nieuw huis wil kopen en je eigen huis nog niet verkocht is kan je een overbruggingskrediet vragen bij je bank. Je kan het nieuwe huis ook aankopen onder de opschortende woning dat je eigen woning verkocht raakt.


Als je van huis wil veranderen en een nieuwe woning wil kopen heb je vaak de verkoopopbrengst van je oude woning nodig om het nieuwe huis te betalen. Zolang je oude woning niet verkocht is kan de aankoop dan ook financieel problematisch zijn. Toch zijn er manieren om dit op te lossen.


Neem een overbruggingskrediet

Je kan vooreerst een overbruggingskrediet vragen bij je bank. De bank geeft je dan een krediet in afwachting van de verkoop van je eigen huis. Bij zo’n krediet betaal je veelal geen kapitaal af maar enkel intresten. Hou er wel rekening mee dat de intrestvoet die je wordt aangerekend wel eens hoger kan liggen dan deze die je bij een hypothecair krediet betaalt.


Werk met een opschortende voorwaarde

Je kan de nieuwe woning ook aankopen onder de opschortende voorwaarde dat je bestaande woning effectief wordt verkocht. Hou er wel rekening mee dat de verkoper het eens moet zijn met de inlassing van deze voorwaarde in de overeenkomst.


Bovendien moet je als koper al het mogelijk doen om de voorwaarde ook in vervulling te laten gaan (zo kan je bv. je woning te koop stellen via een makelaar, kan je de vraagprijs verlagen als er geen kandidaten zijn om te kopen aan de prijs die je vooropstelde, …). Tevens is het belangrijk de voorwaarde degelijk op papier te laten zetten (bv. door een notaris van je keuze) waarbij o.a. termijnen worden bepaald waarbinnen je huis moet verkocht zijn.


Deel dit artikel

Ontvang je gratis gids

Vragen?

Indien je een vraag hebt, klik dan op onderstaande knop. Dan kan je een formulier invullen waarna wij spoedig contact met je opnemen.

Stel je vraag