Hoe breng je een geldig bod uit?

Ben je op je droomwoning gebotst?

Dan breng je maar beter zo snel mogelijk een schriftelijk bod uit. Je wil je droomwoning niet missen, toch? Zeker nu, beslissen heel wat kopers sneller dan ooit, dus treuzel niet. Hoe je een geldig bod uitbrengt? Wij zetten even een aantal zaken voor je op een rijtje.

Koop geen kat in de zak

Het spreekt voor zich dat voordat je een bod uitbrengt, je je maar beter goed informeert. Vaak is er een vastgoedmakelaar bij betrokken en die kan je heel waardevolle informatie verschaffen. Zorg dat je zicht hebt op de EPC-waarde, de stedenbouwkundige inlichtingen en het bodemattest.

Wil je het ijzer smeden wanneer het heet is en je droomwoning niet missen, zorg dan dat je je financiële mogelijkheden kent. Ga dus op voorhand een gesprek aan bij de bank, zodat je weet waar je limieten liggen. Zo kun je een realistisch bod uitbrengen.

Een bod doe je weloverwogen

Hoewel je misschien snel moet ageren, een bod doe je niet lichtzinnig. Doe het bod bij voorkeur ook schriftelijk. Strikt volgens de wetgeving kan het ook mondeling of per sms, maar een schriftelijk bod geeft toch net iets meer zekerheid. Gaat de verkoper vervolgens akkoord, dan heb jij de deal op zak!

Dit moet er zeker in de aankoopbelofte staan

Doe je een aankoopbelofte, zorg dan zeker dat de onderstaande zaken er glashelder in zijn opgenomen:

  • Geef duidelijk de prijs weer
  • Neem er het adres in op van het onroerend goed
  • Geef aan hoelang je bod geldig is
  • Zet er ook als opschortende voorwaarde het verkrijgen van een lening in
  • Eventuele verduidelijkingen

Ben je niet zeker, laat je dan met raad en daad bijstaan. Vaak kan een makelaar je hier mee helpen. Heel wat makelaars hebben hier ook een standaardformulier voor.

Dek jezelf in

Door opschortende voorwaarden in je bod op te nemen, kun je jezelf indekken en voorkomen dat je contractbreuk pleegt. De meest voorkomende opschortende voorwaarde, is het verkrijgen van een lening bij de bank.

Andere modaliteiten

Naast bovenstaande mogelijkheid zijn er tegenwoordig ook heel wat andere opties: biedingen onder gesloten omslag, digitale biedingen, … An sich is daar vaak helemaal niets mis mee, maar toch heb je maar beter alles op papier. Afspraken die op papier staan zijn duidelijk en bindend voor alle partijen en zo kan je discussie voorkomen.

Bron
Immovlan

Gerelateerde artikels

Alles wat je moet weten over verborgen gebreken in een huis

Opstijgend vocht is een typisch voorbeeld van verborgen gebreken in een huis. Hoe ga je op met deze problemen en wie is aansprakelijk?
Lees meer

Welke nieuwe woonvorm past het best bij jou?

We springen steeds creatiever om met onze manier van wonen. Uit noodzaak, uit overtuiging of gewoon omdat we wel eens wat anders willen. Maar wat zijn nu de belangrijkste en opmerkelijkste nieuwe woonvormen? Hier lees je alles over cohousing, flexwonen, hamsterhuren en nog veel meer.
Lees meer

8 vragen die je je moet stellen alvorens je volgende huis te kopen!

Zoek je het huis van je dromen. Dan moet je koopjes kunnen herkennen en weten wat je financieringsmogelijkheden zijn. Dit zijn de 8 vragen die je jezelf moet stellen om je ideale huis te vinden.
Lees meer

Wanneer ben je te oud om te lenen voor een huis?

Ook op latere leeftijd wil je misschien wel een hypothecaire lening aangaan voor het bouwen of verbouwen van een woning of voor de aankoop van een tweede verblijf. Maar zijn er leeftijdsgrenzen waarmee je rekening moet houden en waarboven je geen lening meer krijgt?
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons
Contacteer mij