Hoe brandveilig is houtskeletbouw nu echt?
Dat hout een brandbaar materiaal is, weet iedereen. Denk maar aan een kachel of een open haard waar je hout gebruikt als brandstof. Maar niet elk hout is brandhout. Dat geldt in het bijzonder voor houtskeletbouw. In tegenstelling tot wat mensen soms denken, is houtskeletbouw niet minder brandveilig dan andere bouwmethodes. Op voorwaarde uiteraard dat er volgens de regels wordt gebouwd.
Houtskeletbouw
Wereldwijd is houtskeletbouw de meest gebruikte bouwmethode. Vooral in Noord-Amerika, Scandinavië en Schotland wordt traditioneel met hout gebouwd, maar ook in België kiezen we steeds vaker voor houtskeletbouw.
Voornamelijk omdat het een ecologische en bijzonder snelle bouwmethode is. Dankzij de prefabelementen staat de ruwbouw in enkele dagen recht en het hout is een hernieuwbaar bouwmateriaal met een hoge isolatiewaarde.
Voornamelijk omdat het een ecologische en bijzonder snelle bouwmethode is. Dankzij de prefabelementen staat de ruwbouw in enkele dagen recht en het hout is een hernieuwbaar bouwmateriaal met een hoge isolatiewaarde.
Vooroordeel
Ondanks de vele voordelen van houtskeletbouw, blijft het hardnekkig vooroordeel bestaan dat deze bouwmethode niet brandveilig is. Toch hoef je niet te vrezen voor de brandveiligheid van je woning als je kiest voor een houtskeletwoning.
Dat heeft vooral te maken met deze drie redenen:
1. hout beschermt zichzelf
Hout heeft een relatief lage en constante carbonisatie. Bij een brand vormen niet-vergaste houtcomponenten een laag houtskool die de onderliggende houtlagen isoleert. Aangezien houtskool een slechte warmtegeleider is, zorgt deze laag ervoor dat de verbranding vertraagt. Het hout beschermt dus zichzelf en garandeert zo dat de mechanische krachten en stabiliteit van de dragende structuur lang stand houden. Als je vergelijkt met staal bijvoorbeeld, zal dit onder invloed van hitte veel sneller zijn draagkracht verliezen dan hout.
2. brandveilige opbouw
De Belgische wet legt specifieke vereisten op qua brandweerstand. De laagsgewijze opbouw van een houtskeletbouw met wand- en vloerelementen garandeert de vereiste brandwering. De wandelementen worden bijvoorbeeld opgevuld met minerale isolatiematerialen zoals rots- of glaswol. Daarnaast wordt de houten structuur beschermd door een bakstenen gevel en een binnenbekleding uit gipsplaten, allemaal materialen met een uitstekende brandweerstand.
3. professionele plaatsing
Een goed ontwerp en een zorgvuldige uitvoering van de bouwwerken zijn volgens het WTCB, het Wetenschappelijk en Technisch Centrum voor het Bouwbedrijf, onontbeerlijk voor de brandveiligheid in houtskeletbouwwoningen. Wanneer je samenwerkt met een professionele partner zal die je ongetwijfeld nog enkele tips kunnen geven voor het verhogen van de brandveiligheid. Denk maar aan het gebruik van dubbele of extra dikke gipsplaten of het vergroten van de afmetingen van de stijlen.
Dit alles maakt houtskeletbouw minstens even brandveilig als beton of staal. Je hoeft je dus geen zorgen te maken over je veiligheid, zolang je woning deskundig werd ontworpen en uitgevoerd. Mocht er toch ooit brand ontstaan, dan zal je zien dat de schade minder ingrijpend en makkelijker te herstellen is dan bij een traditioneel gebouwde woning.
Een duurdere brandverzekering?
Bij een brandverzekering geldt meestal ‘hoe brandbaarder de constructie, hoe hoger de premie’. In tijden waarin de mythe over de brandveiligheid van houtskeletbouw nog niet ontkracht was, moest je voor een houtskeletwoning dan ook een hogere brandverzekering afsluiten. Gelukkig is dat verleden tijd. Verzekeraars weten nu dat een hedendaagse houtskeletbouw voldoet aan alle brandveiligheidseisen, waardoor je voor een houtskeletbouw een brandverzekering kan afsluiten tegen dezelfde prijs als voor een traditionele constructie.
Bron
Livios
Livios
Gerelateerde artikels
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.