Franse belastingvluchtelingen kiezen Brussel-stad, Elsene en Ukkel


‘Laat de rijken de crisis betalen’, redeneren de Franse socialisten. ‘Ik hou niet van rijken', liet president François Hollande zich in 2006 tijdens een televisieprogramma ontvallen. Gefortuneerde Fransen moeten flink inleveren: iedereen die meer dan één miljoen euro per jaar verdient, moet 75 procent van het inkomen dat men boven dat miljoen verdient, aan de fiscus afstaan. Het Franse parlement maakt zich op om deze nieuwe wet goed te keuren en wil ook de vermogensbelasting verhogen.

Franse grootverdieners hebben geen zin in een fiscale molensteen. Ze onderzoeken massaal of het niet interessanter is om te verhuizen naar een buurland zoals België. Want als de 75-procentregel, de vermogensbelasting en alle nieuwe en bestaande belastingen bij elkaar worden opgeteld, worden de kapitaalkrachtigste Fransen in de nabije toekomst tot voor 100 procent aangeslagen.

Volgens Philippe Rosy van residentieel vastgoedspecialist Engel & Völkers zijn Brussel-stad, Elsene en Ukkel het meest in trek bij de rijke Fransen. De zes Brusselse vastgoedkantoren van Engel & Völkers (Ter Kameren, De Zavel, Dumonplein en Montgomery in Sint-Pieters-Woluwe, Brugmann in Elsene, Fort Jaco in Ukkel ) realiseerden in 2011 ruim 134 miljoen euro aan vastgoedtransacties op hun grondgebied, wat goed is voor twintig procent van de Brusselse markt van onroerende eigendommen met een waarde van meer dan 500.000 euro. Engel & Völkers ervaart nu een versnelling in die markt.

‘We kennen het fenomeen van Franse fiscale vluchtelingen al meer dan tien jaar, maar de Franse presidentsverkiezing in mei 2012 zorgde voor een grote toename van geïnteresseerde Franse kopers’, weet Philippe Rosy. ‘Deze Fransen willen zich niet gestraft voelen en iets huren, maar willen eigenaar zijn van hun woning. Dagelijks krijgen we geïnteresseerden over de vloer in onze kantoren aan de westkant van Brussel. Ze kopen een eigendom in Brussel-stad, in de mooiste straten van het centrum, of in Elsene en Ukkel. Ook populair zijn groene gemeenten als Sint-Genesius-Rode en Lasne. Voorts zijn er Fransen die niet te ver willen pendelen en een eigendom kopen net over de Frans-Belgische grens. Het wordt hier op de vastgoedmarkt nog een warme herfst’, aldus Philippe Rosy.

Frankrijk heeft altijd al een moeilijke relatie gehad met rijke onderdanen. Topchef Alain Ducasse trok naar Monaco. Zangers Charles Aznavour en Johnny Hallyday, filmster Alain Delon en autocoureur Alain Prost verhuisden naar Zwitserland. De baas van de Franse supermarktketen Auchan, Gérard Mulliez, kwam naar ons land. In 2011 pakten 800 rijke Fransen hun koffers. Door al deze fiscale ballingen loopt de Franse schatkist naar schatting jaarlijks zo’n 50 miljard euro mis. (JCV)

Bron:
http://www.express.be/money/?action=view&cat=wealthrepublic&item=franse-belastingvluchtelingen-kiezen-brussel-stad-elsene-en-ukkel&language=nl&utm_source=newsletter&utm_medium=email&utm_campaign=


Deel dit artikel

Vragen?

Indien je een vraag hebt, klik dan op onderstaande knop. Dan kan je een formulier invullen waarna wij spoedig contact met je opnemen.

Stel je vraag