EPB, K-peil, E-peil en U-waarde, we leggen het u uit!

BEN-woning
Het EPB-certificaat is de ‘energetische identiteitskaart’ van uw bouw. Het zorgt ervoor dat u de energetische prestaties van een gebouw kan vergelijken met die van een ander.

De berekening van de EPB (Energieprestatie en Binnenklimaat) is gebaseerd op de K-waarde, de U-waarde en het E-peil van uw nieuwbouw. Het wordt gebruikt om te bepalen of de nieuwe constructie voldoet aan de normen en vereisten op het vlak van energieprestaties voor gebouwen. 

K-peil

Het K-peil geeft het globale thermische isolatieniveau van het huis aan. Het is eigenlijk de volledige isolatie-enveloppe van het huis en houdt rekening met het warmteverlies via de buitenmuren, het dak, de vloer en de ramen. De maximale K-waarde is 45 in Wallonië en 40 in Vlaanderen en Brussel. Hoe lager de K-waarde, hoe beter uw woning geïsoleerd is.

De nieuwe K-waarde wordt berekend op basis van de isolatiewaarden van de verschillende bouwelementen (U-waarde). 

U-waarde

De U-waarde is het thermische isolatiecoëfficiënt van een bouwelement, een muur, een raam, een dak… De EPC-regelgeving legt de maximale U-waardes vast. Ook hier geldt: hoe lager de waarde, hoe beter een bouwelement isoleert.

E-peil

Het E-peil geeft de algemene energetische prestatie van de woning weer. Dit coëfficiënt geeft een precies idee van de energiebehoefte van een woning. Ook hier geldt dat hoe lager het cijfer is, hoe energiezuiniger de woning. Met andere woorden: ze verbruikt minder energie om de ruimtes op te warmen, warm water te produceren en het huis van stroom te voorzien. De huidige norm is vastgelegd op E60.

Het E-peil houdt rekening met de verwarming, de productie van warm water, de koeling, ventilatie en het energieverbruik van accessoires. De berekening van het E-peil is gebaseerd op verschillende elementen, zoals de oriëntatie van het gebouw, de thermische isolatie, de ventilatie, de luchtdichtheid, de verwarming,...

Om de energievraag te beperken, concentreert u zich eerst op het K-peil, de isolatie van uw woning.

Voor alle bouwaanvragen ingediend na 01/01/2021 in Vlaanderen: het is noodzakelijk een A-label te garanderen, om Q-ZEN te bouwen.

Bron
Team Construct

Gerelateerde artikels

Digitaal paspoort van uw woning bevat steeds meer informatie!

Met de woningpas heeft uw huis of nieuwbouwappartement een eigen digitaal paspoort. Sinds kort vindt u er een overzicht van de uitgevoerde renovatiewerken en kunt u zelf werken toevoegen.
Lees meer

Uitgerekend: wat kost een alarmsysteem?

Hoeveel kost het om je woning te beschermen tegen indringers? Tegenwoordig zijn de meeste alarmsystemen draadloos, maar wat kost dat nu en wat bepaalt de prijs? We vroegen het aan een gespecialiseerde veiligheidsfirma: Delta Dore Belgium.
Lees meer

Zo hou je je rookmelders in topvorm voor een brandveilige thuis!

87% van de Belgen heeft minstens één rookmelder in huis. Dat blijkt uit een onderzoek van smarthomefabrikant Netatmo. Nochtans is het in België sinds begin 2020 voor iedereen verplicht om thuis de nodige rookmelders te installeren. Bovendien weet 13% van de deelnemers niet of hun exemplaar wel correct werkt. Met deze maatregelen hou je het veilig.
Lees meer

Coronavirus: kan je nog een woning kopen, verkopen of huren?

Sluiting van niet-essentiële winkels en beperkte sociale contacten; de nieuwe regels om de verspreiding van het coronavirus in België tegen te gaan zijn van kracht gegaan en duren zeker tot en met 13 december. Welke effecten hebben deze maatregelen op de vastgoedsector? Rondleidingen, schattingen en verhuizen: we analyseren de situatie met behulp van de laatste informatie.
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons