Een optie nemen op een huis: wat houdt het juist in?

Je bent geïnteresseerd in de aankoop van een huis of appartement maar wil nog enkele zaken laten nakijken. In dat geval kan je een optie nemen om te vermijden dat het aan iemand anders wordt verkocht.

Als je een huis, appartement of bouwgrond hebt gezien die je zou willen kopen, kan het zijn dat je nog een aantal zaken wil (laten) nazien. Misschien wil je bijvoorbeeld nog langs gaan met een aannemer of architect vooraleer de beslissing te nemen. Om te vermijden dat de verkoper het pand intussen aan iemand anders verkoopt, kan je hem of haar om een ‘optie’ vragen.

Wat is het?
Een optie geeft je het recht (maar niet de plicht) om het onroerend goed binnen een met de verkoper afgesproken termijn aan de welbepaalde prijs te kopen. Die termijn kan gaan van enkele dagen tot zelfs maanden. In die periode mag de verkoper het huis niet aan iemand anders verkopen. Jij als kandidaat-koper zit ‘niet vast’. Beslis je uiteindelijk toch niet te kopen, dan is dat je goed recht.

De verkoper is niet verplicht om je de optie te geven
Hou er bovendien rekening mee dat de verkoper een vergoeding kan vragen voor het verlenen van de optie. Vaak wordt meteen bepaald dat je die vergoeding kwijt bent als je uiteindelijk niet koopt. Koop je wel dan wordt de vergoeding afgetrokken van de koopprijs.

Laat alles op papier zetten
Wil de verkoper je een optie geven vraag dan om deze ook op papier te zetten. Als het bij een louter mondelinge belofte blijft om een tijdje niet aan iemand anders te verkopen, kan je dat bij een discussie nu eenmaal niet bewijzen. Kijk op het document hoe je de optie moet lichten als je toch beslist om te kopen. Staat er niets vermeld hoe je dat moet doen, schrijf dan een aangetekende brief om te laten weten dat je koopt. Om discussies te vermijden, worden in de optie bovendien best – net zoals bij een onderhandse verkoopovereenkomst – alle verkoopmodaliteiten nauwkeurig opgenomen.

Gerelateerde artikels

Alles wat je moet weten over verborgen gebreken in een huis

Opstijgend vocht is een typisch voorbeeld van verborgen gebreken in een huis. Hoe ga je op met deze problemen en wie is aansprakelijk?
Lees meer

Welke nieuwe woonvorm past het best bij jou?

We springen steeds creatiever om met onze manier van wonen. Uit noodzaak, uit overtuiging of gewoon omdat we wel eens wat anders willen. Maar wat zijn nu de belangrijkste en opmerkelijkste nieuwe woonvormen? Hier lees je alles over cohousing, flexwonen, hamsterhuren en nog veel meer.
Lees meer

8 vragen die je je moet stellen alvorens je volgende huis te kopen!

Zoek je het huis van je dromen. Dan moet je koopjes kunnen herkennen en weten wat je financieringsmogelijkheden zijn. Dit zijn de 8 vragen die je jezelf moet stellen om je ideale huis te vinden.
Lees meer

Wanneer ben je te oud om te lenen voor een huis?

Ook op latere leeftijd wil je misschien wel een hypothecaire lening aangaan voor het bouwen of verbouwen van een woning of voor de aankoop van een tweede verblijf. Maar zijn er leeftijdsgrenzen waarmee je rekening moet houden en waarboven je geen lening meer krijgt?
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons
Contacteer mij