Dringende beslissing binnen een appartementsgebouw? Het kan ook zonder vergadering

Binnen appartementsgebouwen worden de belangrijke beslissingen in de regel genomen door de algemene vergadering van mede-eigenaars. Toch kunnen de eigenaars ook zonder dat zo’n vergadering bijeengeroepen wordt bepaalde beslissingen nemen.

In principe is er binnen een appartementsgebouw jaarlijks één algemene vergadering van mede-eigenaars. Het kan gebeuren dat er zich enkele maanden na deze vergadering bepaalde werken opdringen in het gebouw. In dat geval biedt de wet de mogelijkheid daarover een beslissing te nemen zonder dat een algemene vergadering van mede-eigenaars moet worden bijeengeroepen. 

In de appartementswet staat namelijk dat eigenaars binnen het gebouw de mogelijkheid hebben om schriftelijk beslissingen te nemen die normaal behoren tot de bevoegdheid van de algemene vergadering en zonder dat de algemene vergadering bijeengeroepen wordt. 

NIET VOOR ALLES

Deze mogelijkheid bestaat niet voor beslissingen waarvoor een authentieke akte nodig is of voor wijzigingen aan de statuten van het gebouw. 

DE VOORWAARDEN

Bovendien moeten om zo’n beslissing te kunnen nemen alle mede-eigenaars het daarmee eens zijn. Ze moeten akkoord zijn met de werkwijze (schriftelijke beslissing) en het besluit in kwestie. Ze moeten dit ook schriftelijk bevestigen (via brief, mail of fax). Van deze schriftelijke beslissingen moeten door de syndicus notulen opgesteld worden.

Bron: Immovlan

Gerelateerde artikels

Hoeveel verdient je bank op je hypothecaire lening?

Weet je echt hoeveel je hypothecair krediet kost? Wanneer je een lening onderschrijft, vergoedt de bank zichzelf voor haar diensten en om het risico op wanbetaling te compenseren. Deze marge heeft zijn weerslag op je rentevoet, die je kan onderhandelen met je bankier. Ontdek hoeveel je bank verdient aan je hypothecaire lening en hoe je betere voorwaarden onderhandelt.
Lees meer

Zonnepanelen ook in 2021 rendabel!

Groene energie is een blijver. Ook in 2021 levert investeren in zonnepanelen een positieve bijdrage aan zowel het klimaat als je portefeuille. Zo zijn er vanaf dit jaar opnieuw subsidies voor nieuwe installaties en kan het wegvallen van de terugdraaiende teller je financieel voordeel opleveren, aangezien het prosumententarief in dat geval ook wegvalt!
Lees meer

Onderhoudstips: maak je terras klaar voor de lente!

De lente is in het land. Kan je terras na de winter nog een opknapbeurt gebruiken vooraleer je er lekker kan vertoeven? Dan is een grondige reiniging geen overbodige luxe! Met deze tips geniet ook jij in geen tijd van de heerlijke lentezon!
Lees meer

Dit moet je weten over de nieuwe regels rond woonkwaliteit in Vlaanderen!

Sinds 1 januari laatstleden geldt er in Vlaanderen een nieuw decreet rond de kwaliteit van woningen. Dat is onder andere van belang als je een woning (ver-)huurt. Wat moet je daarvan weten? Wat riskeer je als een woning verhuurt die niet aan de normen voldoet?
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons