Dakgoten kiezen

Een dakgoot bij een hellend dak is vanzelfsprekend. De dakgoten zorgen voor een snelle afvoer van het regenwater. Er bestaan verschillende soorten dakgoten. Bovendien kunnen de klassieke dakgoten in verschillende materialen worden uitgevoerd.

Soorten dakgoten

HANGGOOT
De hanggoot hangt aan de muurbalk en reikt buiten de muur. De dakbedekking en het onderdak reiken tot halverwege de hanggoot. Er bestaan twee soorten hanggoten: de rechthoekige blokgoot en de halfcirkelvormige mastgoot. De goot kan op de traditionele manier bevestigd worden met een beugel aan de buitenzijde. Zo krijgt het geheel een klassiek uitzicht. Tegenwoordig kan de bevestiging ook met een verborgen binnenbeugel, waardoor je dan weer een strak en modern karakter krijgt.

BAKGOOT
Deze gootvariant kan bovenop de muur liggen of buiten de muur hangen. Vroeger werd ze uit hout gemaakt. Vandaag bestaat ze al uit beton, aluminium, pvc en zink. Bij deze gootvorm zie je de goot niet. Een bakgoot kan zowel in aluminium en zink als in epdm of bitumen worden uitgevoerd.

Materialen dakgoten

ZINKEN DAKGOOT
Een zinken dakgoot is sterk en duurzaam. De goten worden in stukken vervaardigd en worden op de werf aan elkaar gelast. De naden kunnen na verloop van tijd zwakke punten worden.

ALUMINIUM DAKGOOT
Aluminium is een licht en modern ogend materiaal. De goten kunnen in stukken vervaardigd worden of in één geheel op de werf geplooid worden.

KOPEREN DAKGOOT
De dakgoten in koper zijn duur en krijgen zo een exclusief karakter. Ook de koperen goten worden in stukken vervaardigd en op de werf aan elkaar gemonteerd. Deze voegen houden na verloop van tijd een risico op lekken in.

PVC DAKGOOT
Een goedkope oplossing met een eerder beperkte levensduur. De verbinding tussen twee delen van de dakgoot gebeurt met rubbers. Na verloop van tijd is hier een groot risico op lekken.

POLYESTER DAKGOOT
De dakgoten uit polyester worden in één geheel vervaardigd. Zo is er geen kans op lekkage. De goten zijn verkrijgbaar in een ruime kleurenwaaier, waardoor je ze kunt afstemmen op de kleur van het buitenschrijnwerk. Ook in de vorm van de goot heb je heel wat keuzemogelijkheden.

Aandachtspunten dakgoten
- De capaciteit van de goot en de afvoer moet aangepast zijn aan de dakoppervlakte
- De naar het dak gekeerde kant van de goot dient 1 á 1,5 cm hoger te zijn dan de voorkant. Op die manier kan de voorzijde overlopen wanneer de goten het water niet kunnen verwerken bij hevige stortbuien
- In boomrijke omgevingen is het aan te raden de goot te beschermen tegen bladval.
- Maak de goot en de kil regelmatig schoon. Dit om een vlotte evacuatie van het regenwater te krijgen en onnodige vervuiling van de voorfilter van de regenwaterput te vermijden
- De hanggoot dient voldoende stevig te zijn om er een ladder tegen te kunnen plaatsen. 

Dakgoot zonder naden
- Dakgoten uit aluminium en polyester kunnen in één geheel op de werf geplooid en geplaatst worden
- Nadeel van de plaatsing in stukken is dat er lasnaden zijn die na verloop van tijd kunnen lekken. Bij de goten in één geheel is dat niet het geval.
- Dakgoten in één geheel zijn ook in verschillende kleuren beschikbaar. 

Gerelateerde artikels

(Ver)bouwplannen? Deze regels veranderen vanaf 2021

Vanaf 2021 moet elke nieuwbouwwoning voldoen aan de BEN-eisen. Het E-peil wordt strenger, maar het S-peil voorlopig nog niet. Ook de btw voor sloop en heropbouw wordt verlaagd naar 6%. Welke eisen en regels veranderen er mogelijk nog? Wij zochten het voor je uit.
Lees meer

Wanneer is grond bouwgrond?

Stel: u hebt een stuk grond op het oog in een mooie, rustige straat. Hoe kunt u nu zeker weten dat het om bouwgrond gaat?
Lees meer

Welke verbouwingswerken zijn nodig bij het kopen van een oude woning?

Een oude woning kopen betekent renoveren. Vaak gaat het om smaak en wooncomfort, maar sommige werken zijn wettelijk verplicht. Wij zetten even de belangrijkste verbouwingen met meerwaarde op een rijtje.
Lees meer

Zo worden de kosten verdeeld bij de terrasrenovatie van een appartement!

In heel wat appartementsgebouwen moeten op termijn de terrassen worden gerenoveerd. Wie betaalt daar uiteindelijk de rekening van? Moeten de eigenaars van de terrassen deze renovatie altijd zelf betalen?
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons