Dagelijks begaan mensen een miskoop op de vastgoedmarkt  

Elke dag opnieuw gebeurt er minstens één miskoop op de Belgische vastgoedmarkt. Dat stelt aankoopmakelaar Vinta - zeg maar de makelaar die enkel voor de koper werkt - na twee recente verhalen over compleet fout gelopen vastgoedtransacties in het nieuws kwamen.

Eerst was er het verhaal van de vastgoedmakelaar die in Blankenberge hetzelfde huis twéé keer verkocht had. Daarna kwam het verhaal van een vrouw die in Spanje een villa aan verschillende Gentenaars verkocht zonder medeweten van de eigenaar. Het roept veel vragen op, en precies daarom wil de West-Vlaamse aankoopmakelaar Vinta waarschuwen.

Hendrik Tanghe: “De verhalen van Blankenberge en Spanje blijven gelukkig nog altijd iets uitzonderlijk. Het gaat om geïsoleerde gevallen, brute pech. Maar het zal niet bijdragen aan het sowieso al weinig positieve imago dat makelaars hebben. En dat ondanks het feit dat de meesten onder hen - zoals in alle beroepscategoriën - wél correct handelen, en hun job goed doen.”

Net daarom is het een spijtige zaak dat degene die aan de andere kant staat, de koper, niet dezelfde reflex heeft: ook een professional inschakelen. Reality TV-reeksen zoals Huizenjagers op VIER - zeg maar het Komen Eten van de makelaars - helpen daarbij niet, meent Tanghe. “Zo’n programma doet vooral uitschijnen dat de beslissing om een bepaald huis te kopen vergelijkbaar is met de aankoop van een stuk vlees bij de lokale slager. De aankoop van een huis is uiteraard veel complexer dan dat, en voor de gemiddelde Belg is het ook nog eens de grootste en belangrijkste aankoop van zijn leven.”

Nochtans gebeuren er volgens de West-Vlaamse aankoopmakelaar dagelijks miskopen en fouten, de ene al groter dan de andere. Een renovatiekost die foutief wordt ingeschat, waardoor de koper een te hoge prijs heeft betaald en later met zware bijkomende kosten wordt opgezadeld. Of een huis dat in overstromingsgevoelig gebied ligt zonder dat de koper het wist. Of nog zoiets: een café dat binnen een paar maanden opent zonder dat je het wist, maar spijtig genoeg wel vlak naast het huis dat je gekocht hebt… 

“Je zal het maar meemaken. Maar vooral, het zijn allemaal miskopen die te vermijden waren als de koper zich beter geïnformeerd had of zich zou laten begeleiden”, aldus Tanghe. “In Nederland, toch niet zo ver van huis, doen kopers dat al jaren. Het is er gewoon ingeburgerd. Als particulier heb je nu eenmaal vaak te weinig kennis, al was het maar omdat de meeste onder ons nog altijd maar één of twee keer in hun leven een woning kopen.”

Tot vandaag blijken nog veel Belgen hun ervaring en kennis bij zo’n belangrijke aankoop te overschatten. Of ze doen beroep op een nonkel, schoonbroer of vriend die beweert zelf ‘iets van vastgoed te kennen’. “Ik snap het wel”, zegt Tanghe. “Een huis kopen is sowieso een dure bedoening en ook die professionele hulp kost dan nog eens geld. Maar hebben diezelfde kopers zich al eens afgevraagd hoeveel zo’n miskoop hen kost? Niet alleen in hun portefeuille, maar ook emotioneel.”

Gerelateerde artikels

Alles wat je moet weten over verborgen gebreken in een huis

Opstijgend vocht is een typisch voorbeeld van verborgen gebreken in een huis. Hoe ga je op met deze problemen en wie is aansprakelijk?
Lees meer

Welke nieuwe woonvorm past het best bij jou?

We springen steeds creatiever om met onze manier van wonen. Uit noodzaak, uit overtuiging of gewoon omdat we wel eens wat anders willen. Maar wat zijn nu de belangrijkste en opmerkelijkste nieuwe woonvormen? Hier lees je alles over cohousing, flexwonen, hamsterhuren en nog veel meer.
Lees meer

8 vragen die je je moet stellen alvorens je volgende huis te kopen!

Zoek je het huis van je dromen. Dan moet je koopjes kunnen herkennen en weten wat je financieringsmogelijkheden zijn. Dit zijn de 8 vragen die je jezelf moet stellen om je ideale huis te vinden.
Lees meer

Wanneer ben je te oud om te lenen voor een huis?

Ook op latere leeftijd wil je misschien wel een hypothecaire lening aangaan voor het bouwen of verbouwen van een woning of voor de aankoop van een tweede verblijf. Maar zijn er leeftijdsgrenzen waarmee je rekening moet houden en waarboven je geen lening meer krijgt?
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons
Contacteer mij