Confederatie Bouw: “Verlaag btw op aankoop hernieuwbouw ook naar 6%”!

Van 32 steden naar heel België


Overweeg jij om je verouderde woning te slopen en opnieuw te bouwen? Dan kan je in België nu al in 32 stedelijke gebieden beroep doen op het verlaagde btw-tarief van 6%. Al hamert de Confederatie Bouw er al langer op om die regel uit te breiden naar het hele grondgebied. “Vooral om de ecologische gevolgen ervan”, verklaart gedelegeerd bestuurder Robert de Mûelenaere. “Een lagere btw zorgt dat oude, energieverslindende woningen plaats maken
voor huizen die aan de recente normen beantwoorden.”   

Ook in kleine dorpen vernieuwing nodig

 
Waarom die uitbreiding naar heel België precies nodig is? “Er zijn twee belangrijke redenen”, zegt Robert de Mûelenaere. “Ten eerste komen gebouwen in kleinere steden en gemeenten door de beperking tot 32 stadsgebieden niet in aanmerking voor het verlaagde tarief. Nochtans bevinden zich daar ook meer dan genoeg oude woningen die aan vernieuwing toe zijn. Bovendien komen nu álle huizen in de 32 steden waar het toegelaten is in aanmerking. De regel geldt daar dus ook voor woningen in wijken die wel nog in goede staat verkeren.”

Grote projecten belangrijk


Maar een verlaagde btw voor alleen het slopen en heropbouwen zelf, is volgens de Confederatie Bouw nog niet genoeg. “We willen dat die regel ook geldt voor investeerders die meerdere huizen of grote gebouwen willen afbreken, heropbouwen en verkopen én voor mensen die zelf niet kunnen afbreken en heropbouwen maar wel in een hernieuwbouw willen wonen”, zegt Robert de Mûelenaere. “Het zijn vooral grote projecten waarmee we verkrotting en leegstand kunnen tegengaan en de energieprestaties van onze huizen kunnen verbeteren.”

Niet voor alle renovatieprojecten


Volgens de Confederatie Bouw verlaagt het btw-tarief voor een gewone energiezuinige renovatie dan weer beter niet. “Momenteel kiezen eigenaars net sneller voor een gewone energiezuinige renovatie omdat die goedkoper is, ook al is hernieuwbouw vaak de beste optie. Door het btw-tarief op alle renovaties naar 6% te verlagen, maak je het gunstige effect voor hernieuwbouwers ongedaan. De financiële en ecologische kosten van de weinige gezinnen die onnodig voor sloop en heropbouw zullen kiezen, wegen daar niet tegen op.”

Vlaanderen: verlaagde registratierechten vanaf 2021


Overweeg jij om te slopen en herop te bouwen? Dan betaal je in Vlaanderen vanaf 2021 nog maar 5 in plaats van 6% aan registratierechten. Nu is dat alleen zo als je een eerste eigen woning koopt en die ingrijpend energetisch renoveert. “Omdat je als koper meer milieuwinst kan boeken dan bij een verbouwing, willen we sloop en heropbouw extra stimuleren”, vertelt Vlaams minister van Financiën en Begroting Matthias Diependaele. “Het tarief van 5% geldt bovendien ook als je maar gedeeltelijk heropbouwt. Verder hoef je vanaf 1 juni 2020 pas drie jaar na de aankoop van je woning er ook gedomicilieerd zijn. De huidige termijn van twee jaar bleek in de praktijk vaak te kort om vergunde renovatiewerken tijdig af te krijgen.”

Bron
Livios

Gerelateerde artikels

Hypotheekvergelijking: Welk soort hypotheek past bij jou?

Ben je benieuwd naar de verschillende soorten hypotheken die er bestaan en ben je nieuwsgierig waar je nu precies op moet letten bij het afsluiten van een hypotheek?
Lees meer

Alles wat je moet weten over verborgen gebreken in een huis

Opstijgend vocht is een typisch voorbeeld van verborgen gebreken in een huis. Hoe ga je op met deze problemen en wie is aansprakelijk?
Lees meer

Welke nieuwe woonvorm past het best bij jou?

We springen steeds creatiever om met onze manier van wonen. Uit noodzaak, uit overtuiging of gewoon omdat we wel eens wat anders willen. Maar wat zijn nu de belangrijkste en opmerkelijkste nieuwe woonvormen? Hier lees je alles over cohousing, flexwonen, hamsterhuren en nog veel meer.
Lees meer

8 vragen die je je moet stellen alvorens je volgende huis te kopen!

Zoek je het huis van je dromen. Dan moet je koopjes kunnen herkennen en weten wat je financieringsmogelijkheden zijn. Dit zijn de 8 vragen die je jezelf moet stellen om je ideale huis te vinden.
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons
Contacteer mij