Cohousing een nieuwe trend?


Cohousing weet sinds tien jaar de interesse bij een groot aantal Belgische families op te wekken. Het is een vorm van samenwonen waar je als familie je eigen privé-ruimtes hebt, maar ook gemeenschappelijke ruimtes deelt. Vanwaar het succes van deze vorm van samenwonen, ondanks het feit we in een individualistische samenleving wonen? We richten onze focus even op deze trend.

Bij cohousing leven een groep van mensen samen waarbij elk gezin haar eigen privé-ruimtes heeft en ruimtes zoals een grote keuken, eethoek, wasplaats en tuin deelt met andere families.

Voordelen cohousing
Cohousing biedt talrijke voordelen:
· Kosten besparend (bijvoorbeeld minder huur)
· Versterking sociaal netwerk 

·Praktische voordelen:
· Zo kun je op elkaars hulp rekenen indien nodig
· De huishoudelijke taken verdelen
· De auto delen
Het idee is om een dorp in een stad te creëren, het individualisme tegen te gaan en net het gemeenschappelijke in je leven centraal te stellen.

Nieuw boek
Het Brussels parlement keurde in januari 2012 een wet goed die fiscale voordelen toekent aan mensen die samenwonen. Het nieuwe boek ‘Le cohabitat’ van auteur Matthieu Lietaert, professor in de sociale wetenschappen aan het Europees Universitair Instituut, brengt meer details. “Vandaag is de vraag naar deze vorm van samenwonen heel duidelijk. Oudere mensen willen hulp krijgen van jongeren, men wil de auto delen en men wil kinderen zien opgroeien met andere leeftijdsgenoten.”

Voor alle sociale klassen
Het concept van cohousing wordt vaak geassocieerd als een oplossing voor families met een laag inkomen. In verschillende landen is cohousing intussen overgenomen door verschillende sociale klassen en niet alleen door de minst gegoeden.

- In Denemarken zetten 27 gegoede families, in het spoor van mei 68, hun stap om samen te leven. Zo wilden ze ingaan tegen een te groot opkomend individualisme. Hun motivatie lag ook bij de praktische gang van zaken. 
- In Duitsland is cohousing al mooi ingeburgerd. In steden zoals Freiburg en Hamburg huist een kwart van de bevolking samen.
- In België worden gemeenschappelijke projecten langzaamaan opgestart zoals ‘la Grande Cense’ vlakbij Tubeke. Een oude boerderij is heringericht tot een verdeelde woonst voor een twintigtal individuele bewoners. Ook Vinderhoute in Gent is een soortgelijk project.

Conclusie
Vijftig procent van de wereldbevolking woont in een stadsomgeving waar mensen met elkaar en met situaties geconfronteerd worden. Cohousing is ontstaan uit de dagelijkse problemen die stadsbewoners ervaren. Zo mondt cohousing misschien toch nog tot een succes uit.

Bron:
https://www.habitos.be/nl/duurzaam-wonen/cohousing-een-nieuwe-trend-8214

Gerelateerde artikels

Hypotheekvergelijking: Welk soort hypotheek past bij jou?

Ben je benieuwd naar de verschillende soorten hypotheken die er bestaan en ben je nieuwsgierig waar je nu precies op moet letten bij het afsluiten van een hypotheek?
Lees meer

Alles wat je moet weten over verborgen gebreken in een huis

Opstijgend vocht is een typisch voorbeeld van verborgen gebreken in een huis. Hoe ga je op met deze problemen en wie is aansprakelijk?
Lees meer

Welke nieuwe woonvorm past het best bij jou?

We springen steeds creatiever om met onze manier van wonen. Uit noodzaak, uit overtuiging of gewoon omdat we wel eens wat anders willen. Maar wat zijn nu de belangrijkste en opmerkelijkste nieuwe woonvormen? Hier lees je alles over cohousing, flexwonen, hamsterhuren en nog veel meer.
Lees meer

8 vragen die je je moet stellen alvorens je volgende huis te kopen!

Zoek je het huis van je dromen. Dan moet je koopjes kunnen herkennen en weten wat je financieringsmogelijkheden zijn. Dit zijn de 8 vragen die je jezelf moet stellen om je ideale huis te vinden.
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons
Contacteer mij