Een chalet in de Ardennen: iets voor jou?

Ben je meer te vinden voor groene natuur dan voor zee en strand? Een appartement aan de kust is heus niet de enige optie voor een tweede verblijf. Van een charmante chalet in de Ardennen sta je in twee stappen in de ongerepte natuur! Maar hoe weet je of dat iets voor jou is? We bekijken de voor- en nadelen.

Voordelen van een chalet in de Ardennen
Een idyllische chalet in een pittoresk Waals dorpje, je fantasie slaat ervan op hol. Ook praktisch gezien heeft een eigen chalet allerlei voordelen:
- Je beste Frans kun je voorlopig thuislaten, want de aankoop van een chalet kan gerust via een Vlaamse notaris geregeld worden, zolang hij de akte maar in zijn eigen provincie laat tekenen. Die akte kan bovendien ook prima in het Nederlands.
- Voor de aankoop van je chalet kun je een nieuwe hypotheeklening afsluiten, maar je kunt ook je oude hypotheek van je afbetaalde krediet hergebruiken. Dan hoef je niet opnieuw bij de notaris langs te gaan en dat scheelt in kosten.
- Wanneer je zelf geen gebruik maakt van je chalet, kun je eventueel kijken om hem aan vakantiegangers te verhuren, bijvoorbeeld met Airbnb. Zo brengt je woning wat geld in het laatje.

Nadelen van een chalet in de Ardennen
Toch komt er wel heel wat kijken bij een chalet in de Ardennen:
- Al kan de administratie in het Nederlands geregeld worden, in het dagelijkse (vakantie)leven komt een woordje Frans toch wel van pas. Dat is lastig als je maar een bescheiden talenknobbel hebt.
- De aankoopkosten van de chalet zijn niet het enige waarvoor je in je buidel moet tasten. Er komen ook allerlei belastingen bij, zoals de registratiebelasting, onroerende voorheffing, en sommige gemeentes heffen ook een belasting op tweede verblijven.
- Onderschat zeker niet hoeveel onderhoud een chalet vergt. Er kruipt wel wat werk en tijd in om de woning en de tuin in topvorm te houden. Maak het jezelf dan ook makkelijk door een chalet te kiezen die niet ál te ver van je eerste verblijf ligt.
- Ook met de eventuele verhuur van de chalet ben je wel even bezig. In het beste geval heb je keurige huurders die de boel netjes achterlaten, maar bij eventuele problemen moet je wel altijd beschikbaar zijn. 

Gerelateerde artikels

Alles wat je moet weten over verborgen gebreken in een huis

Opstijgend vocht is een typisch voorbeeld van verborgen gebreken in een huis. Hoe ga je op met deze problemen en wie is aansprakelijk?
Lees meer

Welke nieuwe woonvorm past het best bij jou?

We springen steeds creatiever om met onze manier van wonen. Uit noodzaak, uit overtuiging of gewoon omdat we wel eens wat anders willen. Maar wat zijn nu de belangrijkste en opmerkelijkste nieuwe woonvormen? Hier lees je alles over cohousing, flexwonen, hamsterhuren en nog veel meer.
Lees meer

8 vragen die je je moet stellen alvorens je volgende huis te kopen!

Zoek je het huis van je dromen. Dan moet je koopjes kunnen herkennen en weten wat je financieringsmogelijkheden zijn. Dit zijn de 8 vragen die je jezelf moet stellen om je ideale huis te vinden.
Lees meer

Wanneer ben je te oud om te lenen voor een huis?

Ook op latere leeftijd wil je misschien wel een hypothecaire lening aangaan voor het bouwen of verbouwen van een woning of voor de aankoop van een tweede verblijf. Maar zijn er leeftijdsgrenzen waarmee je rekening moet houden en waarboven je geen lening meer krijgt?
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons
Contacteer mij