Een chalet in de Ardennen: iets voor jou?

Ben je meer te vinden voor groene natuur dan voor zee en strand? Een appartement aan de kust is heus niet de enige optie voor een tweede verblijf. Van een charmante chalet in de Ardennen sta je in twee stappen in de ongerepte natuur! Maar hoe weet je of dat iets voor jou is? We bekijken de voor- en nadelen.

Voordelen van een chalet in de Ardennen
Een idyllische chalet in een pittoresk Waals dorpje, je fantasie slaat ervan op hol. Ook praktisch gezien heeft een eigen chalet allerlei voordelen:
- Je beste Frans kun je voorlopig thuislaten, want de aankoop van een chalet kan gerust via een Vlaamse notaris geregeld worden, zolang hij de akte maar in zijn eigen provincie laat tekenen. Die akte kan bovendien ook prima in het Nederlands.
- Voor de aankoop van je chalet kun je een nieuwe hypotheeklening afsluiten, maar je kunt ook je oude hypotheek van je afbetaalde krediet hergebruiken. Dan hoef je niet opnieuw bij de notaris langs te gaan en dat scheelt in kosten.
- Wanneer je zelf geen gebruik maakt van je chalet, kun je eventueel kijken om hem aan vakantiegangers te verhuren, bijvoorbeeld met Airbnb. Zo brengt je woning wat geld in het laatje.

Nadelen van een chalet in de Ardennen
Toch komt er wel heel wat kijken bij een chalet in de Ardennen:
- Al kan de administratie in het Nederlands geregeld worden, in het dagelijkse (vakantie)leven komt een woordje Frans toch wel van pas. Dat is lastig als je maar een bescheiden talenknobbel hebt.
- De aankoopkosten van de chalet zijn niet het enige waarvoor je in je buidel moet tasten. Er komen ook allerlei belastingen bij, zoals de registratiebelasting, onroerende voorheffing, en sommige gemeentes heffen ook een belasting op tweede verblijven.
- Onderschat zeker niet hoeveel onderhoud een chalet vergt. Er kruipt wel wat werk en tijd in om de woning en de tuin in topvorm te houden. Maak het jezelf dan ook makkelijk door een chalet te kiezen die niet ál te ver van je eerste verblijf ligt.
- Ook met de eventuele verhuur van de chalet ben je wel even bezig. In het beste geval heb je keurige huurders die de boel netjes achterlaten, maar bij eventuele problemen moet je wel altijd beschikbaar zijn. 

Gerelateerde artikels

3 manieren om te weten of er werken gepland zijn aan een appartementsgebouw!

Als je een bestaand appartement wil kopen is het belangrijk te weten of er werken gepland zijn aan de gemene delen van het gebouw. Als koper zal je daar nu eenmaal in moeten meebetalen. Maar hoe weet je of dat het geval is?
Lees meer

Hoe verloopt de aankoop van een woning?

De aankoop van een nieuwe woning is een belangrijke investering. Het is dan ook belangrijk dat de aankoop correct verloopt, zodat er geen problemen of geschillen ontstaan. We schetsen het hele verloop van de aankoop, van het uitbrengen van het eerste bod tot het ondertekenen van de notariële akte.
Lees meer

Het belang en de voordelen van een schuldsaldoverzekering!

De aankoop van een woning is een grote investering, waarvoor de meeste mensen een lening bij de bank afsluiten. Banken raden aan om een schuldsaldoverzekering te nemen, aangezien dit voor meer zekerheid zorgt. Maar wat is een schuldsaldoverzekering precies en welke voordelen brengt dit met zich mee?
Lees meer

Welke premies en fiscale voordelen geven kopers een duwtje in de rug?

De aankoop van een huis of appartement is voor veel mensen de grootste investering van hun leven. Maar wist je dat er tal van premies en fiscale voordelen bestaan die je bij de aankoop van een woning wat kunnen helpen? In dit artikel geven we je graag enkele interessante tips.
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons