Brengt een zonneboiler meer op dan zonnepanelen?

Het Grondwettelijk Hof vernietigde onlangs de Vlaamse regeling rond de terugdraaiende teller van digitale elektriciteitsmeters. Zonnepaneleneigenaars kunnen dus niet langer vijftien jaar extra van dat systeem genieten, zoals initieel de bedoeling was.

Toch is het nog altijd interessant om in zonnepanelen te investeren.

Maar haal je meer voordeel uit een zonneboiler?
Volgens Belsolar blijkt uit verschillende studies en onderzoeken dat een zonneboiler met thermische zonnecollectoren meer opbrengt dan fotovoltaïsche zonnepanelen van dezelfde oppervlakte.

Het verschil tussen beide is dat fotovoltaïsche panelen zonlicht omzetten in elektriciteit, terwijl een zonneboiler zonnestralen gebruikt om warm water te produceren. 

De sectororganisatie wijst erop dat na het wegvallen van de terugdraaiende teller ook meteen het grote voordeel van zonnepanelen ten opzichte van zonneboilers teniet wordt gedaan.

Wat zijn de voordelen van een zonneboiler?

Waarom je voor een zonneboiler zou kiezen?

-Ten eerste omdat zonne-energie efficiënter kan worden omgezet in warmte dan in elektriciteit, waardoor het rendement van een zonneboiler drie tot vier keer hoger ligt dan dat van zonnepanelen. 

-Ten tweede kan je je zonneboiler ook in de winter gebruiken, want indirecte zonnestralen zijn er altijd. Bovendien slaat een zonneboiler de warmte zelf op, waardoor je niet afhankelijk bent van het elektriciteitsnet. 

Je kan alle opgewekte energie gewoon helemaal zelf benutten. Andere voordelen zijn dat een zonneboiler lang meegaat, je er 
een premie voor kan krijgen en dat je er makkelijk 50% van je normale uitgaven voor warm water mee bespaart.

Snellere terugverdientijd?

De omschakeling van een elektrische naar een zonneboiler kan je al na zeven jaar terugverdienen. Dat blijkt uit simulatieprogramma’s die Belsolar gebruikte, zoals de Zonnekaart Vlaanderen van het Vlaams Energie- en Klimaatagentschap.
 
Een zonnepaneleninstallatie met het verbruik van een gemiddeld gezin zou je volgens die simulatie pas op twaalf jaar terugverdienen. Volgens andere bronnen, zoals Bond Beter Leefmilieu, lukt het met een gemiddeld eigen verbruik van 35% 
ook al op tien jaar tijd.

Je moet dan wel zoveel mogelijk elektriciteit overdag verbruiken, wanneer de zon het meeste licht produceert. Met een thuisbatterij kan je die energie ook opslaan en later gebruiken, maar dat is nog steeds een hele investering die je niet zomaar terugverdient. Momenteel kost een batterij je zo’n 10.000 euro.

Recht op premies?

Ga je bouwen of renoveren en installeer je een zonneboiler? 
Dan heb je mogelijk recht op een renovatiepremie van netbeheerder Fluvius van maximum 2.750 euro of tot 40% van de totale kostprijs. 

Bovendien helpt de installatie je op weg om te voldoen aan de voorwaarden van de 
EPC-labelpremie en van de korting op de onroerende voorheffing als je ingrijpend energetisch renoveert.

Ook als je zonnepanelen op je dak wil plaatsen, kan je vanaf dit jaar tot en met 2024 terug aanspraak maken op een premie.

Let er wel op dat het premiebedrag jaar na jaar afneemt.

Bron
Livios

Gerelateerde artikels

(Ver)bouwplannen? Deze regels veranderen vanaf 2021

Vanaf 2021 moet elke nieuwbouwwoning voldoen aan de BEN-eisen. Het E-peil wordt strenger, maar het S-peil voorlopig nog niet. Ook de btw voor sloop en heropbouw wordt verlaagd naar 6%. Welke eisen en regels veranderen er mogelijk nog? Wij zochten het voor je uit.
Lees meer

Wanneer is grond bouwgrond?

Stel: u hebt een stuk grond op het oog in een mooie, rustige straat. Hoe kunt u nu zeker weten dat het om bouwgrond gaat?
Lees meer

Welke verbouwingswerken zijn nodig bij het kopen van een oude woning?

Een oude woning kopen betekent renoveren. Vaak gaat het om smaak en wooncomfort, maar sommige werken zijn wettelijk verplicht. Wij zetten even de belangrijkste verbouwingen met meerwaarde op een rijtje.
Lees meer

Zo worden de kosten verdeeld bij de terrasrenovatie van een appartement!

In heel wat appartementsgebouwen moeten op termijn de terrassen worden gerenoveerd. Wie betaalt daar uiteindelijk de rekening van? Moeten de eigenaars van de terrassen deze renovatie altijd zelf betalen?
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons