BIV vergroot pakkans voor illegale makelaars, straks ook hogere boetesBIV stuurt detectiveteam naar Batibouwen alle andere grote woonbeurzen in ons land


Alle grote woon-, immo- en bouwbeurzen, waaronder Batibouw en Second Home, zullen dit jaar bezoek krijgen van een team van BIV-detectives. Het Beroepsinstituut van vastgoedmakelaars hoopt zo eventuele nepmakelaars op heterdaad te kunnen betrappen en de vastgoedconsument beter te beschermen tegen illegale immopraktijken.

Het BIV opende de voorbije jaren al de strijd tegen illegale makelaars, maar wil in 2013 nog een stap verder gaan. Illegale makelaars zijn mensen die zich voordoen als vastgoedmakelaar, maar niet over de verplichte BIV-erkenning beschikken. Ze vormen een gevaar voor de consument, vermits ze niet over de nodige knowhow en vereiste derdenrekening, borgstelling en verzekering beschikken.

Dit jaar zal het BIV systematisch detectives sturen naar alle grote woon-, immo- en bouwbeurzen in ons land. De controles worden, scherper, harder en gerichter. De eerstkomende controles zullen gebeuren op Batibouw in Brussels Expo en op Second Home in Flanders Expo Gent. Vooraf zullen alle vastgoedmakelaars die er stand houden gescreend worden, waarna mogelijk verdachte dossiers een anoniem bezoek krijgen van een BIV-detective. Professionele vastgoedmakelaars die erkend zijn, hebben niets te vrezen, benadrukt het BIV.

Eén veroordeling per week
Het Beroepsinstituut controleerde in het verleden al op enkele beurzen. Zo werden de voorbije drie jaar 49 gerichte controles uitgevoerd tijdens Second Place, een beurs in Brussel en Gent voor tweede verblijven. Acht dossiers leidden daarbij tot een gerechtelijke vervolging. Nu de controleactie fors wordt uitgebreid, rekent het BIV erop een groter aantal nepmakelaars uit de markt te halen. 
Globaal werd er vorig jaar tegen 54 illegale makelaars een gerechtelijke procedure opgestart. Het BIV slaagde erin om wekelijks één illegale makelaar te laten veroordelen. Intussen lopen er nog 66 dossiers bij de rechtbank. In totaal liepen vorig jaar bij het BIV precies 571 tips binnen, veelal van particulieren die mogelijk iets verdacht hadden opgemerkt tijdens hun vastgoedtransactie of gewoon zeker wilden zijn dat de vastgoedmakelaar met wie ze in zee gingen wel erkend was.

Boetes x 150%
In 2013 zal niet enkel de pakkans vergroten, nepmakelaars zullen ook strenger worden aangepakt. De geldboetes die de rechter kan opleggen, verhogen zo met niet minder dan 150 procent. Vandaag riskeren ze nog geldboetes tussen 1.200 en 12.000 euro, straks tussen 3.000 en 30.000 euro. De stijging is een praktisch gevolg van de vastgoedmakelaarswet, die officieel werd goedgekeurd door het parlement en binnen enkele maanden officieel ingevoerd zal worden. 

Wil je zeker zijn dat je met een erkend vastgoedmakelaar samenwerkt, surf dan naar www.biv.be of naar www.mijnvastgoedmakelaar.be.

Bron:
biv.be

Gerelateerde artikels

Hoeveel verdient je bank op je hypothecaire lening?

Weet je echt hoeveel je hypothecair krediet kost? Wanneer je een lening onderschrijft, vergoedt de bank zichzelf voor haar diensten en om het risico op wanbetaling te compenseren. Deze marge heeft zijn weerslag op je rentevoet, die je kan onderhandelen met je bankier. Ontdek hoeveel je bank verdient aan je hypothecaire lening en hoe je betere voorwaarden onderhandelt.
Lees meer

Zonnepanelen ook in 2021 rendabel!

Groene energie is een blijver. Ook in 2021 levert investeren in zonnepanelen een positieve bijdrage aan zowel het klimaat als je portefeuille. Zo zijn er vanaf dit jaar opnieuw subsidies voor nieuwe installaties en kan het wegvallen van de terugdraaiende teller je financieel voordeel opleveren, aangezien het prosumententarief in dat geval ook wegvalt!
Lees meer

Onderhoudstips: maak je terras klaar voor de lente!

De lente is in het land. Kan je terras na de winter nog een opknapbeurt gebruiken vooraleer je er lekker kan vertoeven? Dan is een grondige reiniging geen overbodige luxe! Met deze tips geniet ook jij in geen tijd van de heerlijke lentezon!
Lees meer

Dit moet je weten over de nieuwe regels rond woonkwaliteit in Vlaanderen!

Sinds 1 januari laatstleden geldt er in Vlaanderen een nieuw decreet rond de kwaliteit van woningen. Dat is onder andere van belang als je een woning (ver-)huurt. Wat moet je daarvan weten? Wat riskeer je als een woning verhuurt die niet aan de normen voldoet?
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons