Binnen welke termijn moet de notariële verkoopakte opgemaakt worden?

De koper en verkoper van een onroerend goed kunnen in onderling overleg beslissen wanneer de notariële verkoopovereenkomst wordt getekend. Hou er wel rekening mee dat dit moet gebeuren binnen de 4 maanden.

De partijen bij de verkoop van een onroerend goed komen onderling overeen wanneer de authentieke akte wordt getekend bij de notaris. Dit moet gebeuren binnen de 4 maand vanaf de compromis. Als reden wordt vaak gegeven dat een compromis maar vier maand geldig zou zijn. Dit is niet juist. De compromis bindt de koper en verkoper voor ‘altijd’. Het verlijden van de akte binnen de 4 maand is evenwel een fiscale verplichting.

Sanctie.
Als de akte niet tijdig wordt verleden riskeer je een boete. Deze boete is gelijk aan het bedrag van de te betalen registratierechten, wat betekent dat je twee keer registratierechten moet betalen. Niettemin krijg je hierop een korting die wordt berekend op basis van een wettelijk barema. Uiteindelijk bedraagt de boete minstens 10 % van de registratierechten die je moet betalen. Je kan de boete vermijden door de compromis al te laten registreren (en registratierechten te betalen) als de akte niet binnen de 4 maand kan worden verleden.

Je kan om de boete te vermijden eventueel ook aan de notaris opdracht geven tot het opstellen van de notariële akte en de registratierechten al betalen aan de notaris. Overleg met je notaris over de meest aangewezen werkwijze.

Bron:
Immovlan

Gerelateerde artikels

Alles wat je moet weten over verborgen gebreken in een huis

Opstijgend vocht is een typisch voorbeeld van verborgen gebreken in een huis. Hoe ga je op met deze problemen en wie is aansprakelijk?
Lees meer

Welke nieuwe woonvorm past het best bij jou?

We springen steeds creatiever om met onze manier van wonen. Uit noodzaak, uit overtuiging of gewoon omdat we wel eens wat anders willen. Maar wat zijn nu de belangrijkste en opmerkelijkste nieuwe woonvormen? Hier lees je alles over cohousing, flexwonen, hamsterhuren en nog veel meer.
Lees meer

8 vragen die je je moet stellen alvorens je volgende huis te kopen!

Zoek je het huis van je dromen. Dan moet je koopjes kunnen herkennen en weten wat je financieringsmogelijkheden zijn. Dit zijn de 8 vragen die je jezelf moet stellen om je ideale huis te vinden.
Lees meer

Wanneer ben je te oud om te lenen voor een huis?

Ook op latere leeftijd wil je misschien wel een hypothecaire lening aangaan voor het bouwen of verbouwen van een woning of voor de aankoop van een tweede verblijf. Maar zijn er leeftijdsgrenzen waarmee je rekening moet houden en waarboven je geen lening meer krijgt?
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons
Contacteer mij