Banken weigeren één op de vier hypotheken

GEEN CENTEN, GEEN WOONLENING
 
BRUSSEL - Banken zeggen steeds vaker njet tegen een kredietaanvraag voor een eigen woning. ‘Wie geen eigen kapitaal heeft, kan het vergeten.'

Banken hebben de geldkraan voor hypothecaire kredieten flink wat dichter gedraaid. Zo blijkt uit een rondvraag bij Era en Century 21, de twee grootste vastgoedmakelaars in ons land. Beide noteerden in 2012 een gevoelige daling van het aantal transacties: Century 21 met 8,19 procent, Era met 6 procent.
 
En dat is volgens de makelaars vooral omdat kopers geen woonlening krijgen van hun bank. Tot een van de zeven verkopen die Era-makelaars vorig jaar in Vlaanderen afsloten onder voorbehoud van het verkrijgen van een hypothecair krediet, sprongen alsnog af. In Wallonië is dat ruim een op de vijf. ‘Steeds vaker moeten we een woning meerdere keren verkopen alvorens een koper de financiering rond krijgt', zegt Ian Cook, managing director van Era.
 
Bij Century 21 zijn de cijfers nog dramatischer. ‘Maar liefst een kwart van alle dossiers sneuvelt in het bankfiliaal van de koper. In sommige kantoren, bijvoorbeeld in het Brusselse, kan dat oplopen tot de helft,' zegt general manager Mathieu Verwilghen. Vorig jaar lag het aandeel afgesprongen dossiers bij Century 21 nog onder de 10 procent.
 
Starters
‘Wat mij nog het meest zorgen baart, is dat de financiering van huizen tussen de 150.000 en 200.000 euro vaak spaakloopt', merkt Verwilghen op. Zogenaamde starterswoningen dus, niet al te duur maar vooral in trek bij mensen – vaak jongeren – met weinig of geen eigen centen. Zij moeten daarom vaak het volle pond lenen bij de bank, liefst wat meer zelfs om nog enkele verbouwingen te doen. Maar dat wordt steeds lastiger.
 
‘Voor de crisis in 2008 was het mogelijk om een financiering van 120 procent van de koopprijs te krijgen, daarna daalde dit naar 90 procent. Nu is het zelfs moeilijk om die 90 procent gefinancierd te krijgen', klinkt het bij Era.
 
‘Iemand die een woning koopt van 200.000 euro, moet nu 50.000 euro eigen geld hebben', verduidelijkt Cook. ‘Terwijl dat in 2008 niet meer dan 10.000 of 20.000 euro was.'
 
Eenzelfde geluid bij Century 21. ‘Wie geen eigen kapitaal heeft, kan het vergeten', zegt Verwilghen. ‘Banken beweren misschien wel dat ze nog 100 procent-financieringen doen, maar wij zien dat niet. Tenzij bij kleinere banken misschien.'
 
Bij een van die kleinere banken, Landbouwkrediet, erkent ceo Luc Versele dat hypothecaire kredietaanvragen al een tijdje strenger bekeken worden: ‘We zijn voorzichtiger in de prijszetting van de panden en de evaluatie van de terugbetalingscapaciteit van de kredietaanvrager. Het liefst houden we de looptijden kort en de quotiteit (het aandeel van de woningprijs dat moet ontleend worden, red.) laag.'
 
De bank schuwt dus de grote risico's, iets wat Versele ook merkt in de rest van de sector. De banken volgen zo de oproep op van Luc Coene, de gouverneur van de Nationale Bank, om voorzichtiger te zijn met woonleningen. Zo wil hij vermijden dat er een zeepbel komt op de vastgoedmarkt of dat banken in problemen komen door verliezen op gedwongen verkopen.
 
Wie denkt dat strengere banken leiden tot een instorting van de vastgoedprijzen, denkt volgens de makelaars verkeerd. Zij verwachten alleen een lichte correctie. Century 21 gaat voor dit jaar uit van een daling met 2 procent. Era denkt dat alleen woningen boven 250.000 euro met 5 à 10 procent zullen dalen. De prijs voor goedkopere woningen zou stabiel blijven.

Bron:
https://www.standaard.be/artikel/detail.aspx?artikelid=DMF20130115_00434794

 

Gerelateerde artikels

Alles wat je moet weten over verborgen gebreken in een huis

Opstijgend vocht is een typisch voorbeeld van verborgen gebreken in een huis. Hoe ga je op met deze problemen en wie is aansprakelijk?
Lees meer

Welke nieuwe woonvorm past het best bij jou?

We springen steeds creatiever om met onze manier van wonen. Uit noodzaak, uit overtuiging of gewoon omdat we wel eens wat anders willen. Maar wat zijn nu de belangrijkste en opmerkelijkste nieuwe woonvormen? Hier lees je alles over cohousing, flexwonen, hamsterhuren en nog veel meer.
Lees meer

8 vragen die je je moet stellen alvorens je volgende huis te kopen!

Zoek je het huis van je dromen. Dan moet je koopjes kunnen herkennen en weten wat je financieringsmogelijkheden zijn. Dit zijn de 8 vragen die je jezelf moet stellen om je ideale huis te vinden.
Lees meer

Wanneer ben je te oud om te lenen voor een huis?

Ook op latere leeftijd wil je misschien wel een hypothecaire lening aangaan voor het bouwen of verbouwen van een woning of voor de aankoop van een tweede verblijf. Maar zijn er leeftijdsgrenzen waarmee je rekening moet houden en waarboven je geen lening meer krijgt?
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons
Contacteer mij