Antwerpen en Leuven minst betaalbare steden

Huizenprijzen stijgen sneller dan gemiddelde inkomens

Wonen in Vlaanderen is niet overal even betaalbaar. In Antwerpen moet je gemiddeld 16,93 keer het lokale jaarinkomen per inwoner neertellen voor een woonhuis. In Sint-Niklaas, amper 25 kilometer verderop, is dat maar 10,83 keer. Een en ander blijkt uit de studie ’Centrumsteden in evolutie’ die de redactie kon inkijken.

In Leuven vind je de duurste gewone huizen (310.010 euro in 2013). Dat is bijna driekwart meer dan in hekkensluiter Roeselare (179.751 euro). Toch mag je daaruit niet afleiden dat Leuven het minst en Roeselare het best betaalbaar is. Het gemiddelde jaarinkomen per inwoner varieert van stad tot stad. Van de 13 Vlaamse centrumsteden ligt het het hoogst in Leuven en het laagst in Antwerpen. Het aantal lokale jaarlonen (cijfers 2011) dat je moet neertellen in Antwerpen (16,93) ligt daardoor hoger dan in Leuven (16,77).

‘In de toekomst dreigen Antwerpen en Gent de meest onbetaalbare steden te worden om te wonen’, stelt Mercedes Van Volcem (Open VLD), Vlaams Parlementslid en auteur van de studie. Beide steden combineerden de voorbije jaren een lage stijging van het inkomen met een forse klim van de woningprijzen. De huizenprijzen stegen er tussen 2005 en 2013 vijf keer zo snel als de lonen.

Antwerpen (+13,7%) en Gent (+11,10%) kenden sinds 2000 de sterkste bevolkingsgroei. In Antwerpen kwamen er in die periode 61.300 inwoners bij. Het aantal 20-29-jarigen, de bevolkingsgroep die het meest op zoek gaat naar een woning, steeg in Antwerpen sinds 2005 met 24 procent. Maar het aantal huizen nam er slechts toe met 4 procent.

Sint-Niklaas (10,83 lokale jaarlonen voor een gemiddeld woonhuis) heeft het voorbije jaar Aalst (11,04) verdrongen als best betaalbare stad. Genk en Brugge evolueren het meest richting meer betaalbaar. Ze combineerden de voorbije jaren een relatief hoge groei van het inkomen met een relatief lage stijging van de woningprijzen. In die gemeenten is de verhouding groei inkomen/groei woningprijzen 1 tot 2. Beide steden kampen met een zeer lage bevolkingsgroei. Veel jongeren trekken er weg.

Bron:
De Tijd

Gerelateerde artikels

EPB, K-peil, E-peil en U-waarde, we leggen het u uit!

Het EPB-certificaat is de ‘energetische identiteitskaart’ van uw bouw. Het zorgt ervoor dat u de energetische prestaties van een gebouw kan vergelijken met die van een ander.

Lees meer

Coronavirus: kan je nog een woning kopen, verkopen of huren?

Sluiting van niet-essentiële winkels en beperkte sociale contacten; de nieuwe regels om de verspreiding van het coronavirus in België tegen te gaan zijn van kracht gegaan en duren zeker tot en met 13 december. Welke effecten hebben deze maatregelen op de vastgoedsector? Rondleidingen, schattingen en verhuizen: we analyseren de situatie met behulp van de laatste informatie.
Lees meer

Kan je al een huis kopen als je nog in een echtscheiding zit?

Mensen die aan het scheiden zijn overwegen wel eens om al een nieuw huis of appartement aan te kopen onder het motto dat ‘huren maar weggegooid geld zou zijn’. Maar kan je in zo’n situatie wel overgaan tot een aankoop? Waarop moet je letten?
Lees meer

Je lening herzien: wat moet je weten voor je naar je bank stapt?

De rentes voor hypothecaire leningen staan al een hele tijd erg laag. Veel mensen stapten de voorbije jaren naar hun bank om hun lening te laten herzien. Denk je eraan om hun voorbeeld te volgen? Goed plan. In deze blog geven we je graag wat achtergrondinformatie, zodat je niet onvoorbereid aan de onderhandelingen begint.
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons