Antwerpen en Leuven minst betaalbare steden

Huizenprijzen stijgen sneller dan gemiddelde inkomens

Wonen in Vlaanderen is niet overal even betaalbaar. In Antwerpen moet je gemiddeld 16,93 keer het lokale jaarinkomen per inwoner neertellen voor een woonhuis. In Sint-Niklaas, amper 25 kilometer verderop, is dat maar 10,83 keer. Een en ander blijkt uit de studie ’Centrumsteden in evolutie’ die de redactie kon inkijken.

In Leuven vind je de duurste gewone huizen (310.010 euro in 2013). Dat is bijna driekwart meer dan in hekkensluiter Roeselare (179.751 euro). Toch mag je daaruit niet afleiden dat Leuven het minst en Roeselare het best betaalbaar is. Het gemiddelde jaarinkomen per inwoner varieert van stad tot stad. Van de 13 Vlaamse centrumsteden ligt het het hoogst in Leuven en het laagst in Antwerpen. Het aantal lokale jaarlonen (cijfers 2011) dat je moet neertellen in Antwerpen (16,93) ligt daardoor hoger dan in Leuven (16,77).

‘In de toekomst dreigen Antwerpen en Gent de meest onbetaalbare steden te worden om te wonen’, stelt Mercedes Van Volcem (Open VLD), Vlaams Parlementslid en auteur van de studie. Beide steden combineerden de voorbije jaren een lage stijging van het inkomen met een forse klim van de woningprijzen. De huizenprijzen stegen er tussen 2005 en 2013 vijf keer zo snel als de lonen.

Antwerpen (+13,7%) en Gent (+11,10%) kenden sinds 2000 de sterkste bevolkingsgroei. In Antwerpen kwamen er in die periode 61.300 inwoners bij. Het aantal 20-29-jarigen, de bevolkingsgroep die het meest op zoek gaat naar een woning, steeg in Antwerpen sinds 2005 met 24 procent. Maar het aantal huizen nam er slechts toe met 4 procent.

Sint-Niklaas (10,83 lokale jaarlonen voor een gemiddeld woonhuis) heeft het voorbije jaar Aalst (11,04) verdrongen als best betaalbare stad. Genk en Brugge evolueren het meest richting meer betaalbaar. Ze combineerden de voorbije jaren een relatief hoge groei van het inkomen met een relatief lage stijging van de woningprijzen. In die gemeenten is de verhouding groei inkomen/groei woningprijzen 1 tot 2. Beide steden kampen met een zeer lage bevolkingsgroei. Veel jongeren trekken er weg.

Bron:
De Tijd

Gerelateerde artikels

Hoeveel verdient je bank op je hypothecaire lening?

Weet je echt hoeveel je hypothecair krediet kost? Wanneer je een lening onderschrijft, vergoedt de bank zichzelf voor haar diensten en om het risico op wanbetaling te compenseren. Deze marge heeft zijn weerslag op je rentevoet, die je kan onderhandelen met je bankier. Ontdek hoeveel je bank verdient aan je hypothecaire lening en hoe je betere voorwaarden onderhandelt.
Lees meer

Zonnepanelen ook in 2021 rendabel!

Groene energie is een blijver. Ook in 2021 levert investeren in zonnepanelen een positieve bijdrage aan zowel het klimaat als je portefeuille. Zo zijn er vanaf dit jaar opnieuw subsidies voor nieuwe installaties en kan het wegvallen van de terugdraaiende teller je financieel voordeel opleveren, aangezien het prosumententarief in dat geval ook wegvalt!
Lees meer

Onderhoudstips: maak je terras klaar voor de lente!

De lente is in het land. Kan je terras na de winter nog een opknapbeurt gebruiken vooraleer je er lekker kan vertoeven? Dan is een grondige reiniging geen overbodige luxe! Met deze tips geniet ook jij in geen tijd van de heerlijke lentezon!
Lees meer

Dit moet je weten over de nieuwe regels rond woonkwaliteit in Vlaanderen!

Sinds 1 januari laatstleden geldt er in Vlaanderen een nieuw decreet rond de kwaliteit van woningen. Dat is onder andere van belang als je een woning (ver-)huurt. Wat moet je daarvan weten? Wat riskeer je als een woning verhuurt die niet aan de normen voldoet?
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons