De Aannemer

De aannemer ruwbouw staat in voor de bouwwerken van de dragende structuur van de woning. De aannemer ruwbouw kan zich in één of meerdere bouwsystemen specialiseren.

Taken van de aannemer
Tijdens de contractonderhandelingen kunnen ook andere aspecten van het bouwtraject aan de aannemer worden toegekend: grondwerken, dakwerken, aanleg van riolering, .... In sommige gevallen zal de aannemer in kwestie hiervoor een onderaannemer inschakelen.

Voor de bouw van de woning baseert de aannemer zich op de plannen, meetstaten en het lastenboek van de architect. De architect dient de meest recente versie van de plannen aan de aannemer te bezorgen.

De aannemer kan in overleg met de architect - en bouwheer - ook afwijken van het plannen of het lastenboek indien hij op een andere manier hetzelfde resultaat behaalt.

Wanneer de aannemer fouten in de plannen bemerkt, dient hij de architect hiervan op de hoogte te stellen. Ze zoeken dan samen uit welke oplossing het meest aangewezen is.

Offerte vragen
Je kunt pas offerte vragen wanneer je een definitief plan en een lastenboek of meetstaat hebt. De aannemer heeft de informatie in uit deze laatste twee documenten nodig om de exacte hoeveelheden en de te gebruiken materialen te bepalen. Slechts weinig aannemers zullen zonder deze documenten al een prijsopgave maken.

Een aannemer kan verschillende prijzen aanbieden: een uurprijs, een totaalprijs inclusief materialen. Let er op dat je aan iedere aannemer een zelfde manier van prijsopgave vraagt. Anders heb je geen vergelijkingspunt.

Contacteer voldoende aannemers voor een offerte. Zeker in goede periodes zal je lang niet van iedere aannemer een offerte ontvangen.

Wees je er ook van bewust dat het merendeel van de aannemers een orderboekje heeft dat meerdere maanden tot een jaar volgeboekt kan zijn. Verwacht dus niet dat de aannemer die je contacteer volgende maand al bij jou kan starten met de werken.

Vraag ook referenties op van de aannemer en ga enkele hiervan na. Pols bij deze bouwheren hoe de samenwerking met de aannemer verliep en welke kwaliteit van werk hij leverde. 

Contract met aannemer
Leg in het contract dat je met de aannemer afsluit altijd een startdatum vast - maar maak hierbij een voorbehoud voor weerverlet - en laat de aannemer ook stipuleren hoeveel werkdagen hij nodig zal hebben om de woning te realiseren. Op die manier heb je altijd een been om op te staan wanneer de afgesproken termijnen niet worden nageleefd.

Bron:
Habitos

Gerelateerde artikels

Hoeveel verdient je bank op je hypothecaire lening?

Weet je echt hoeveel je hypothecair krediet kost? Wanneer je een lening onderschrijft, vergoedt de bank zichzelf voor haar diensten en om het risico op wanbetaling te compenseren. Deze marge heeft zijn weerslag op je rentevoet, die je kan onderhandelen met je bankier. Ontdek hoeveel je bank verdient aan je hypothecaire lening en hoe je betere voorwaarden onderhandelt.
Lees meer

Zonnepanelen ook in 2021 rendabel!

Groene energie is een blijver. Ook in 2021 levert investeren in zonnepanelen een positieve bijdrage aan zowel het klimaat als je portefeuille. Zo zijn er vanaf dit jaar opnieuw subsidies voor nieuwe installaties en kan het wegvallen van de terugdraaiende teller je financieel voordeel opleveren, aangezien het prosumententarief in dat geval ook wegvalt!
Lees meer

Onderhoudstips: maak je terras klaar voor de lente!

De lente is in het land. Kan je terras na de winter nog een opknapbeurt gebruiken vooraleer je er lekker kan vertoeven? Dan is een grondige reiniging geen overbodige luxe! Met deze tips geniet ook jij in geen tijd van de heerlijke lentezon!
Lees meer

Dit moet je weten over de nieuwe regels rond woonkwaliteit in Vlaanderen!

Sinds 1 januari laatstleden geldt er in Vlaanderen een nieuw decreet rond de kwaliteit van woningen. Dat is onder andere van belang als je een woning (ver-)huurt. Wat moet je daarvan weten? Wat riskeer je als een woning verhuurt die niet aan de normen voldoet?
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons