De Aannemer

De aannemer ruwbouw staat in voor de bouwwerken van de dragende structuur van de woning. De aannemer ruwbouw kan zich in één of meerdere bouwsystemen specialiseren.

Taken van de aannemer
Tijdens de contractonderhandelingen kunnen ook andere aspecten van het bouwtraject aan de aannemer worden toegekend: grondwerken, dakwerken, aanleg van riolering, .... In sommige gevallen zal de aannemer in kwestie hiervoor een onderaannemer inschakelen.

Voor de bouw van de woning baseert de aannemer zich op de plannen, meetstaten en het lastenboek van de architect. De architect dient de meest recente versie van de plannen aan de aannemer te bezorgen.

De aannemer kan in overleg met de architect - en bouwheer - ook afwijken van het plannen of het lastenboek indien hij op een andere manier hetzelfde resultaat behaalt.

Wanneer de aannemer fouten in de plannen bemerkt, dient hij de architect hiervan op de hoogte te stellen. Ze zoeken dan samen uit welke oplossing het meest aangewezen is.

Offerte vragen
Je kunt pas offerte vragen wanneer je een definitief plan en een lastenboek of meetstaat hebt. De aannemer heeft de informatie in uit deze laatste twee documenten nodig om de exacte hoeveelheden en de te gebruiken materialen te bepalen. Slechts weinig aannemers zullen zonder deze documenten al een prijsopgave maken.

Een aannemer kan verschillende prijzen aanbieden: een uurprijs, een totaalprijs inclusief materialen. Let er op dat je aan iedere aannemer een zelfde manier van prijsopgave vraagt. Anders heb je geen vergelijkingspunt.

Contacteer voldoende aannemers voor een offerte. Zeker in goede periodes zal je lang niet van iedere aannemer een offerte ontvangen.

Wees je er ook van bewust dat het merendeel van de aannemers een orderboekje heeft dat meerdere maanden tot een jaar volgeboekt kan zijn. Verwacht dus niet dat de aannemer die je contacteer volgende maand al bij jou kan starten met de werken.

Vraag ook referenties op van de aannemer en ga enkele hiervan na. Pols bij deze bouwheren hoe de samenwerking met de aannemer verliep en welke kwaliteit van werk hij leverde. 

Contract met aannemer
Leg in het contract dat je met de aannemer afsluit altijd een startdatum vast - maar maak hierbij een voorbehoud voor weerverlet - en laat de aannemer ook stipuleren hoeveel werkdagen hij nodig zal hebben om de woning te realiseren. Op die manier heb je altijd een been om op te staan wanneer de afgesproken termijnen niet worden nageleefd.

Bron:
Habitos

Gerelateerde artikels

Coronavirus: kan je nog een woning kopen, verkopen of huren?

Sluiting van niet-essentiële winkels en beperkte sociale contacten; de nieuwe regels om de verspreiding van het coronavirus in België tegen te gaan zijn van kracht gegaan en duren zeker tot en met 13 december. Welke effecten hebben deze maatregelen op de vastgoedsector? Rondleidingen, schattingen en verhuizen: we analyseren de situatie met behulp van de laatste informatie.
Lees meer

Kan je al een huis kopen als je nog in een echtscheiding zit?

Mensen die aan het scheiden zijn overwegen wel eens om al een nieuw huis of appartement aan te kopen onder het motto dat ‘huren maar weggegooid geld zou zijn’. Maar kan je in zo’n situatie wel overgaan tot een aankoop? Waarop moet je letten?
Lees meer

Je lening herzien: wat moet je weten voor je naar je bank stapt?

De rentes voor hypothecaire leningen staan al een hele tijd erg laag. Veel mensen stapten de voorbije jaren naar hun bank om hun lening te laten herzien. Denk je eraan om hun voorbeeld te volgen? Goed plan. In deze blog geven we je graag wat achtergrondinformatie, zodat je niet onvoorbereid aan de onderhandelingen begint.
Lees meer

Verwarming weer aan na de zomer? Let op deze aandachtspunten!

Nu het 's ochtends weer best fris is en 's avonds snel afkoelt, gaat in veel huizen de verwarming weer aan. Maar voor je na de zomer je verwarming weer inschakelt, controleer je best eerst een paar zaken. We lijsten ze voor je op.
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons