Heb je een inhoudingsplicht als je aannemer in financieel slechte papieren zit?

Je doet een beroep op een aannemer voor het uitvoeren van bouw- of verbouwingswerken. Rust er in dat geval op jou soms een zogenaamde ‘inhoudingsplicht’? Wat moet je daarvan weten?
Je las misschien wel het verhaal van een frituuruitbaatster die meer dan 5500 euro moest ophoesten aan de RSZ omdat ze geen inhoudingen had gedaan op de facturen die ze betaalde aan een aannemer die bij haar klinkers kwam leggen.

Wat was er daar aan de hand en hoe vermijd je in een soortgelijke situatie te komen?

Inhoudingsplicht

De wet zegt dat opdrachtgevers die een beroep doen op een aannemer voor het uitvoeren van bouw- of verbouwingswerken moeten nagaan of hun aannemer geen sociale of fiscale schulden heeft. 

Is dat wel het geval, dan mag de opdrachtgever de facturen van de aannemer niet volledig betalen. Hij moet dan een inhouding doen. 

Als de aannemer sociale schulden heeft, moet je 35% van het bedrag dat je hem verschuldigd bent, inhouden en doorstorten aan de Rijksdienst voor Sociale Zekerheid. 

Als de aannemer fiscale schulden heeft, moet je 15% van het bedrag dat je hem verschuldigd bent, inhouden en doorstorten aan de FOD Financiën.

Niet voor particulieren

Ben je particulier en doe je een beroep op een aannemer voor werken aan je huis, dan geldt deze inhoudingsplicht niet. 

In dat geval hoef je je dus geen zorgen te maken, voor zover de werken 100% betrekking hebben op het privégedeelte van je woning . 

Hebben de werken deels betrekking op het beroepsmatig gebruik van je woning dan moet je de inhouding wel doen. Hetzelfde geldt als je eenmanszaak of vennootschap de aannemer beopdracht.

Hoe controleren?

Op de website www.checkinhoudingsplicht.be kan je nagaan of er een inhoudingsplicht van toepassing is wat betreft de aannemer waar je mee werkt. 

Is dat niet het geval, druk dan de betreffende pagina af en hou deze bij. Zo kan je aantonen dat je de opvraging deed en er op het moment van de betaling van de factuur geen inhoudingsplicht van toepassing was.

Gerelateerde artikels

(Ver)bouwplannen? Deze regels veranderen vanaf 2021

Vanaf 2021 moet elke nieuwbouwwoning voldoen aan de BEN-eisen. Het E-peil wordt strenger, maar het S-peil voorlopig nog niet. Ook de btw voor sloop en heropbouw wordt verlaagd naar 6%. Welke eisen en regels veranderen er mogelijk nog? Wij zochten het voor je uit.
Lees meer

Wanneer is grond bouwgrond?

Stel: u hebt een stuk grond op het oog in een mooie, rustige straat. Hoe kunt u nu zeker weten dat het om bouwgrond gaat?
Lees meer

Welke verbouwingswerken zijn nodig bij het kopen van een oude woning?

Een oude woning kopen betekent renoveren. Vaak gaat het om smaak en wooncomfort, maar sommige werken zijn wettelijk verplicht. Wij zetten even de belangrijkste verbouwingen met meerwaarde op een rijtje.
Lees meer

Zo worden de kosten verdeeld bij de terrasrenovatie van een appartement!

In heel wat appartementsgebouwen moeten op termijn de terrassen worden gerenoveerd. Wie betaalt daar uiteindelijk de rekening van? Moeten de eigenaars van de terrassen deze renovatie altijd zelf betalen?
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons