Confederatie Bouw: “Verlaag btw op aankoop hernieuwbouw ook naar 6%”!

Van 32 steden naar heel België


Overweeg jij om je verouderde woning te slopen en opnieuw te bouwen? Dan kan je in België nu al in 32 stedelijke gebieden beroep doen op het verlaagde btw-tarief van 6%. Al hamert de Confederatie Bouw er al langer op om die regel uit te breiden naar het hele grondgebied. “Vooral om de ecologische gevolgen ervan”, verklaart gedelegeerd bestuurder Robert de Mûelenaere. “Een lagere btw zorgt dat oude, energieverslindende woningen plaats maken
voor huizen die aan de recente normen beantwoorden.”   

Ook in kleine dorpen vernieuwing nodig

 
Waarom die uitbreiding naar heel België precies nodig is? “Er zijn twee belangrijke redenen”, zegt Robert de Mûelenaere. “Ten eerste komen gebouwen in kleinere steden en gemeenten door de beperking tot 32 stadsgebieden niet in aanmerking voor het verlaagde tarief. Nochtans bevinden zich daar ook meer dan genoeg oude woningen die aan vernieuwing toe zijn. Bovendien komen nu álle huizen in de 32 steden waar het toegelaten is in aanmerking. De regel geldt daar dus ook voor woningen in wijken die wel nog in goede staat verkeren.”

Grote projecten belangrijk


Maar een verlaagde btw voor alleen het slopen en heropbouwen zelf, is volgens de Confederatie Bouw nog niet genoeg. “We willen dat die regel ook geldt voor investeerders die meerdere huizen of grote gebouwen willen afbreken, heropbouwen en verkopen én voor mensen die zelf niet kunnen afbreken en heropbouwen maar wel in een hernieuwbouw willen wonen”, zegt Robert de Mûelenaere. “Het zijn vooral grote projecten waarmee we verkrotting en leegstand kunnen tegengaan en de energieprestaties van onze huizen kunnen verbeteren.”

Niet voor alle renovatieprojecten


Volgens de Confederatie Bouw verlaagt het btw-tarief voor een gewone energiezuinige renovatie dan weer beter niet. “Momenteel kiezen eigenaars net sneller voor een gewone energiezuinige renovatie omdat die goedkoper is, ook al is hernieuwbouw vaak de beste optie. Door het btw-tarief op alle renovaties naar 6% te verlagen, maak je het gunstige effect voor hernieuwbouwers ongedaan. De financiële en ecologische kosten van de weinige gezinnen die onnodig voor sloop en heropbouw zullen kiezen, wegen daar niet tegen op.”

Vlaanderen: verlaagde registratierechten vanaf 2021


Overweeg jij om te slopen en herop te bouwen? Dan betaal je in Vlaanderen vanaf 2021 nog maar 5 in plaats van 6% aan registratierechten. Nu is dat alleen zo als je een eerste eigen woning koopt en die ingrijpend energetisch renoveert. “Omdat je als koper meer milieuwinst kan boeken dan bij een verbouwing, willen we sloop en heropbouw extra stimuleren”, vertelt Vlaams minister van Financiën en Begroting Matthias Diependaele. “Het tarief van 5% geldt bovendien ook als je maar gedeeltelijk heropbouwt. Verder hoef je vanaf 1 juni 2020 pas drie jaar na de aankoop van je woning er ook gedomicilieerd zijn. De huidige termijn van twee jaar bleek in de praktijk vaak te kort om vergunde renovatiewerken tijdig af te krijgen.”

Bron
Livios

Deel dit artikel

Ontvang je gratis gids

Vragen?

Indien je een vraag hebt, klik dan op onderstaande knop. Dan kan je een formulier invullen waarna wij spoedig contact met je opnemen.

Stel je vraag