Algemene vergadering tussen compromis en notariële akte: wie mag gaan?

Je koopt een appartement. Tussen de compromis en het verlijden van de notariële akte kunnen vier maanden liggen. Maar wat als er in die periode een algemene vergadering van mede-eigenaars plaatsheeft? Is het dan de koper of verkoper die aanwezig mag zijn?
In een appartementsgebouw heeft er minstens één keer per jaar een algemene vergadering van mede-eigenaars plaats. Als je een appartement koopt bestaat dus de kans dat er tussen het tekenen van de compromis en de notariële akte zo’n vergadering is.

Belangrijke beslissingen

De algemene vergadering binnen het gebouw neemt belangrijke beslissingen over bv. herstellings- of verbouwingswerken aan de gemene delen. 

Die beslissing is vooral belangrijk voor jou als koper. Jij zal nu eenmaal moeten meebetalen in de kosten ervan. 

De werken waarover de vergadering beslist zullen wellicht uitgevoerd worden nadat de notariële akte is getekend. De beslissing van de algemene vergadering is overigens ook bindend voor jou als koper, ook al zou je niet aanwezig zijn op de vergadering.

Wie gaat?

In principe is het de eigenaar van het appartement die naar de algemene vergadering gaat.

In de periode tussen de compromis en de notariële akte is de eigenaar meestal nog de verkoper.

In de meeste verkoopcompromissen staat immers dat de eigendom van het onroerend goed maar overgaat bij het verlijden van de notariële akte.

Een volmacht geven

Als koper heb je meer ‘belang’ bij de vergadering dan de verkoper. Wat wordt beslist zal namelijk vooral jouw portemonnee raken.

Het is dan ook nuttiger dat jij naar de vergadering zou kunnen gaan. Dit kan je oplossen door de verkoper jou een volmacht te laten geven om in zijn plaats naar de vergadering te gaan. Je kan dit al vastleggen in de compromis.

Gerelateerde artikels

Alles wat je moet weten over verborgen gebreken in een huis

Opstijgend vocht is een typisch voorbeeld van verborgen gebreken in een huis. Hoe ga je op met deze problemen en wie is aansprakelijk?
Lees meer

Welke nieuwe woonvorm past het best bij jou?

We springen steeds creatiever om met onze manier van wonen. Uit noodzaak, uit overtuiging of gewoon omdat we wel eens wat anders willen. Maar wat zijn nu de belangrijkste en opmerkelijkste nieuwe woonvormen? Hier lees je alles over cohousing, flexwonen, hamsterhuren en nog veel meer.
Lees meer

8 vragen die je je moet stellen alvorens je volgende huis te kopen!

Zoek je het huis van je dromen. Dan moet je koopjes kunnen herkennen en weten wat je financieringsmogelijkheden zijn. Dit zijn de 8 vragen die je jezelf moet stellen om je ideale huis te vinden.
Lees meer

Wanneer ben je te oud om te lenen voor een huis?

Ook op latere leeftijd wil je misschien wel een hypothecaire lening aangaan voor het bouwen of verbouwen van een woning of voor de aankoop van een tweede verblijf. Maar zijn er leeftijdsgrenzen waarmee je rekening moet houden en waarboven je geen lening meer krijgt?
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons
Contacteer mij