9 zaken waar je moet op letten bij het kopen van een huis of appartement

Een huis of appartement kopen, is een belangrijke beslissing in je leven. Die neem je dus maar beter weloverwogen. Hieronder 9 zaken waar je bij deze aankoop op moet letten, zodat je achteraf heel wat frustratie en kosten kan vermijden.

Muren

Muren moeten solide zijn. Speur naar vochtplekken en let op barsten. Kijk ook zeker achter kasten en check of de bepleistering in orde is door zachtjes op de muur te kloppen. Als het om een oude woning gaat zal je waarschijnlijk de bepleistering moeten vervangen.  

Vloeren

Zeker houten vloeren verdienen nader onderzoek. Als de vloer doorbuigt als je er op springt, dan heeft deze een deel van zijn draagkracht verloren. Deze moet dan verstevigd worden om doorhangen te voorkomen. Dit is best een arbeidsintensief werkje en de kosten kunnen aardig oplopen. 

Ramen

Controleer ook of de muren van de ramen geen barsten of vocht vertonen. Check ook altijd of de ramen vlot openen en sluiten. Ook al is er dubbel glas voorzien, informeer hoe oud de ramen zijn. Oudere dubbele beglazing heeft een veel lagere isolatiewaarde dan moderne ramen. Nieuw dubbel glas hoeft niet zo duur te zijn en je haalt er heel snel rendement uit.    

Elektriciteit

Alle elektrische bedrading moet sinds 1981 wettelijk verplicht gekeurd worden. Is dit niet gebeurd, dan moet je dit zelf laten doen binnen de 18 maanden na de aankoop. Vraag altijd naar een bewijs van keuring. Is er geen keuring uitgevoerd, dan kan dat een reden zijn om minder te bieden voor het huis/appartement.

Verwarming

Hou er rekening mee dat elektrisch verwarmen duur is en dat als je met stookolie gaat verwarmen de ketel gekeurd moet zijn. Centrale verwarming met thermostaten geniet de voorkeur. 

Water

Let op de geur, op kalk en buizen die eventueel vervangen moeten worden. In oudere huizen komen soms nog loden leidingen voor. Let op: deze zijn giftig en moeten dus vervangen worden. 

Dak

Controleer de dakbalken op schimmel en vocht. Als het dak niet geïsoleerd is dan ga je meer stookkosten betalen. Een dak isoleren is niet moeilijk en je kan er premies voor krijgen. Het overwegen waard dus. 

Het perceel

Check zeker of alle bouwvergunningen in orde zijn. De kans is betrekkelijk klein, maar ga ook even na of de bodem verontreinigd is. Jij draait immers op voor de kosten.  

Omgeving

Hou ook rekening met de omgeving. Een luchthaven, een bedrijf waar het een aan- en afrijden van vrachtwagens is of een straat die bij de minste bui onderloopt: er zijn leukere dingen.

Bron
Immovlan
Tip

Klaar om samen je huis te verkopen?

Lees onze 10 stappen naar een succesvolle verkoop!

Gerelateerde artikels

Hypotheekvergelijking: Welk soort hypotheek past bij jou?

Ben je benieuwd naar de verschillende soorten hypotheken die er bestaan en ben je nieuwsgierig waar je nu precies op moet letten bij het afsluiten van een hypotheek?
Lees meer

Alles wat je moet weten over verborgen gebreken in een huis

Opstijgend vocht is een typisch voorbeeld van verborgen gebreken in een huis. Hoe ga je op met deze problemen en wie is aansprakelijk?
Lees meer

Welke nieuwe woonvorm past het best bij jou?

We springen steeds creatiever om met onze manier van wonen. Uit noodzaak, uit overtuiging of gewoon omdat we wel eens wat anders willen. Maar wat zijn nu de belangrijkste en opmerkelijkste nieuwe woonvormen? Hier lees je alles over cohousing, flexwonen, hamsterhuren en nog veel meer.
Lees meer

8 vragen die je je moet stellen alvorens je volgende huis te kopen!

Zoek je het huis van je dromen. Dan moet je koopjes kunnen herkennen en weten wat je financieringsmogelijkheden zijn. Dit zijn de 8 vragen die je jezelf moet stellen om je ideale huis te vinden.
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons
Contacteer mij