7 vragen die je je moet stellen voor je op huizenjacht gaat

Je gaat een woning kopen? Mooi, maar dat is natuurlijk geen impulsieve aankoop. Voor je de zoektocht start, kan je maar beter een aantal zaken op een rijtje zetten. Het vergemakkelijkt je speurtocht en je voorkomt er ongetwijfeld frustratie mee. Stel jezelf de volgende 7 vragen en je gaat een stuk gerichter te werk!

1. Waar wil je wonen?

Waar wil je wakker worden? Welke gemeente of wijk spreekt je aan? Welke zaken zijn voor jou en je gezin belangrijk? Zo baken je het terrein af en rij je niet nutteloos de hele provincie rond.

2. Hoe groot is je gezin of gaat je gezin worden?

Wat zijn de wensen van alle huisgenoten en welk huis kan daaraan voldoen? Uiteraard heb je voldoende slaapkamers nodig, maar ongetwijfeld wil iemand ook een hobbykamer, een handige bergruimte of nog wat anders. Houd natuurlijk ook rekening met de kinderen. Soms is het wel handig als ze zelf een aantal ruimtes ter beschikking hebben of een eigen badkamer. Ook toekomstige gezinsuitbreiding kan maar beter meespelen in het achterhoofd.

3. Wat is je budget?

Je kan misschien wel een beetje van de aankoopprijs afpingelen, maar stel wel een realistisch budget op. Doe dit op voorhand, zo voorkom je veel ergernis en stop je geen tijd in onbetaalbare panden. De desillusie wordt enkel groter.

4. Waar werk je en is het haalbaar?

Natuurlijk kun je van werk veranderen, maar laat dat dan wel een duidelijke keuze zijn. Niemand is toch graag uren onderweg naar zijn/haar werk? Leg op een drukke moment je woon-werktraject een keertje af, zo kun je de situatie beter inschatten.

5. Waar woont je familie?

Zeker met kleine kinderen kan het handig zijn als de familieleden in de buurt wonen. Woon je veraf dan stoot je al snel op praktische moeilijkheden.

6. Welke voorzieningen zijn noodzakelijk in de buurt?

Een aantal leuke winkels, een degelijke school voor de kinderen of een aantal andere zaken die je echt nodig hebt? Bekijk ze op voorhand, anders ga je je er achteraf toch maar aan ergeren. Twintig minuten naar de bakker is misschien één keertje leuk, maar de vijfde keer voelt het al helemaal anders aan.

7. Type huis?
Kan en/of wil je zelf de handen uit de mouwen steken of kies je voor een nieuwbouwwoning? De vraag is: hoeveel tijd heb je en wil je aan je huis besteden. Wees realistisch!

Gerelateerde artikels

3 manieren om te weten of er werken gepland zijn aan een appartementsgebouw!

Als je een bestaand appartement wil kopen is het belangrijk te weten of er werken gepland zijn aan de gemene delen van het gebouw. Als koper zal je daar nu eenmaal in moeten meebetalen. Maar hoe weet je of dat het geval is?
Lees meer

Hoe verloopt de aankoop van een woning?

De aankoop van een nieuwe woning is een belangrijke investering. Het is dan ook belangrijk dat de aankoop correct verloopt, zodat er geen problemen of geschillen ontstaan. We schetsen het hele verloop van de aankoop, van het uitbrengen van het eerste bod tot het ondertekenen van de notariële akte.
Lees meer

Het belang en de voordelen van een schuldsaldoverzekering!

De aankoop van een woning is een grote investering, waarvoor de meeste mensen een lening bij de bank afsluiten. Banken raden aan om een schuldsaldoverzekering te nemen, aangezien dit voor meer zekerheid zorgt. Maar wat is een schuldsaldoverzekering precies en welke voordelen brengt dit met zich mee?
Lees meer

Welke premies en fiscale voordelen geven kopers een duwtje in de rug?

De aankoop van een huis of appartement is voor veel mensen de grootste investering van hun leven. Maar wist je dat er tal van premies en fiscale voordelen bestaan die je bij de aankoop van een woning wat kunnen helpen? In dit artikel geven we je graag enkele interessante tips.
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons