7 vragen die je je moet stellen voor je op huizenjacht gaat

Je gaat een woning kopen? Mooi, maar dat is natuurlijk geen impulsieve aankoop. Voor je de zoektocht start, kan je maar beter een aantal zaken op een rijtje zetten. Het vergemakkelijkt je speurtocht en je voorkomt er ongetwijfeld frustratie mee. Stel jezelf de volgende 7 vragen en je gaat een stuk gerichter te werk!

1. Waar wil je wonen?

Waar wil je wakker worden? Welke gemeente of wijk spreekt je aan? Welke zaken zijn voor jou en je gezin belangrijk? Zo baken je het terrein af en rij je niet nutteloos de hele provincie rond.

2. Hoe groot is je gezin of gaat je gezin worden?

Wat zijn de wensen van alle huisgenoten en welk huis kan daaraan voldoen? Uiteraard heb je voldoende slaapkamers nodig, maar ongetwijfeld wil iemand ook een hobbykamer, een handige bergruimte of nog wat anders. Houd natuurlijk ook rekening met de kinderen. Soms is het wel handig als ze zelf een aantal ruimtes ter beschikking hebben of een eigen badkamer. Ook toekomstige gezinsuitbreiding kan maar beter meespelen in het achterhoofd.

3. Wat is je budget?

Je kan misschien wel een beetje van de aankoopprijs afpingelen, maar stel wel een realistisch budget op. Doe dit op voorhand, zo voorkom je veel ergernis en stop je geen tijd in onbetaalbare panden. De desillusie wordt enkel groter.

4. Waar werk je en is het haalbaar?

Natuurlijk kun je van werk veranderen, maar laat dat dan wel een duidelijke keuze zijn. Niemand is toch graag uren onderweg naar zijn/haar werk? Leg op een drukke moment je woon-werktraject een keertje af, zo kun je de situatie beter inschatten.

5. Waar woont je familie?

Zeker met kleine kinderen kan het handig zijn als de familieleden in de buurt wonen. Woon je veraf dan stoot je al snel op praktische moeilijkheden.

6. Welke voorzieningen zijn noodzakelijk in de buurt?

Een aantal leuke winkels, een degelijke school voor de kinderen of een aantal andere zaken die je echt nodig hebt? Bekijk ze op voorhand, anders ga je je er achteraf toch maar aan ergeren. Twintig minuten naar de bakker is misschien één keertje leuk, maar de vijfde keer voelt het al helemaal anders aan.

7. Type huis?
Kan en/of wil je zelf de handen uit de mouwen steken of kies je voor een nieuwbouwwoning? De vraag is: hoeveel tijd heb je en wil je aan je huis besteden. Wees realistisch!

Gerelateerde artikels

Alles wat je moet weten over verborgen gebreken in een huis

Opstijgend vocht is een typisch voorbeeld van verborgen gebreken in een huis. Hoe ga je op met deze problemen en wie is aansprakelijk?
Lees meer

Welke nieuwe woonvorm past het best bij jou?

We springen steeds creatiever om met onze manier van wonen. Uit noodzaak, uit overtuiging of gewoon omdat we wel eens wat anders willen. Maar wat zijn nu de belangrijkste en opmerkelijkste nieuwe woonvormen? Hier lees je alles over cohousing, flexwonen, hamsterhuren en nog veel meer.
Lees meer

8 vragen die je je moet stellen alvorens je volgende huis te kopen!

Zoek je het huis van je dromen. Dan moet je koopjes kunnen herkennen en weten wat je financieringsmogelijkheden zijn. Dit zijn de 8 vragen die je jezelf moet stellen om je ideale huis te vinden.
Lees meer

Wanneer ben je te oud om te lenen voor een huis?

Ook op latere leeftijd wil je misschien wel een hypothecaire lening aangaan voor het bouwen of verbouwen van een woning of voor de aankoop van een tweede verblijf. Maar zijn er leeftijdsgrenzen waarmee je rekening moet houden en waarboven je geen lening meer krijgt?
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons
Contacteer mij