6 valstrikken die u beter vermijdt als kandidaat-koper

De aankoop van een woning is een belangrijke investering. Hieronder vindt u een overzicht van te vermijden valstrikken.

1) De prijs

Een bod… tegen een redelijke prijs.

Een huis of appartement dat door zijn eigenaar wordt overschat, hoeft u niet noodzakelijk links te laten liggen. Integendeel: het zal minder bezoekers lokken en de concurrentie speelt dus minder.

Aarzel alsjeblieft niet om een redelijk bod te doen… misschien doet u wel een goede zaak!

De uiteindelijke prijs is niet gelijk aan de verkoopprijs

De uiteindelijke prijs die u betaalt ligt een stuk hoger dan degene die met de verkoper was afgesproken.

Voor een nieuwe woning:

21% BTW te betalen op de bouwkost.

  • de notariskosten (erelonen en kosten voor diverse akten), ongeveer 3% van de verkoopprijs.

  • de kosten verbonden aan het hypothecair krediet, ongeveer 3% van het geleende bedrag.

Voor een oudere woning:

Registratiekosten van 10% voor gebouwen in het Vlaamse Gewest en 12,5% voor gebouwen in het Waalse Gewest en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest (onder bepaalde voorwaarden verminderd)

  • de notariskosten (erelonen en kosten voor diverse akten), ongeveer 3% van de verkoopprijs

  • de kosten verbonden aan het hypothecair krediet, ongeveer 3% van het geleende bedrag.

2) De oppervlakte van de aangeboden woning

Bij aankoop van een nieuwe woning op plan dient de profesionele verkoper de oppervlakte aan te geven in vierkante meter.

Opgelet! Sommige verkopers geven de ‘bruto’ oppervlakte op (muren en tussenmuren inbegrepen), anderen de ‘netto’ oppervlakte. Tussen deze twee is er gemiddeld 10% verschil.

Vraag om inlichtingen aan de verkoper. Zijn eventuele garage en kelders inbegrepen in de opgegeven oppervlakte? Wat is de hoogte tot het plafond, die een idee kan geven van de ruimtelijkheid?

3) Het uitzicht

Controleer, in het geval van een tweedehandse woning, of de eigenaar het EPC-certificaat en het attest voor de elektriciteitsinstallatie opgeeft, of vraag hem ze u snel te bezorgen. Dit getuigt vaak van een goed beheer van het vastgoed.

Als het appartement of huis onlangs goedkoop is geschilderd…wees dan op uw hoede voor verborgen gebreken. Dubbel vensterglas uit de jaren 1990 is niet even efficiënt als wanneer het dateert van 2010, houd ook daar rekening mee. Een goede raad blijft gelden: aarzel niet, vragen te stellen.

4) Bezoeken en de druk van de verkoper

Trap niet in de valstrik van sommige immobiliënkantoren, die opeenvolgende afspraken maken voor bezoeken. Door deze techniek voelt de potentiële koper zich onder druk gezet en als het goed hem bevalt is hij vaak geneigd om ter plaatse een bod te ondertekenen. Maar het ondertekenen van een bod staat gelijk met aankoop. Als u zich vervolgens terugtrekt, loopt u het risico schadevergoeding te moeten betalen.

Gun uzelf 24 uur om na te denken en laat het bod nalezen door uw notaris.

Het is niet omdat de ene bezoeker na de andere komt opdagen, dat u geen kans maakt om de woning aan te schaffen. Aarzel niet om een bod te doen of te onderhandelen, men weet maar nooit…

5) Kosten en mede-eigenaarschap

Koop geen appartement in een mede-eigendom zonder op de hoogte te zijn van de notulen van de Algemene Vergadering.

Vraag naar het bedrag van de kosten voor u iets ondertekent.

6) De banken

Het kan gebeuren dat een bank bij het verlijden van de akte van idee verandert en een hypothecair krediet weigert omwille van onvoldoende geachte inkomsten.

De banken zijn steeds huiveriger om kredieten toe te staan. Vraag bij het initiële contact met de bank om een formeel verbaal akkoord.

Idealiter zorgt u voor een toezegging van drie verschillende banken, voor het geval dat...

Gerelateerde artikels

Alles wat je moet weten over verborgen gebreken in een huis

Opstijgend vocht is een typisch voorbeeld van verborgen gebreken in een huis. Hoe ga je op met deze problemen en wie is aansprakelijk?
Lees meer

Welke nieuwe woonvorm past het best bij jou?

We springen steeds creatiever om met onze manier van wonen. Uit noodzaak, uit overtuiging of gewoon omdat we wel eens wat anders willen. Maar wat zijn nu de belangrijkste en opmerkelijkste nieuwe woonvormen? Hier lees je alles over cohousing, flexwonen, hamsterhuren en nog veel meer.
Lees meer

8 vragen die je je moet stellen alvorens je volgende huis te kopen!

Zoek je het huis van je dromen. Dan moet je koopjes kunnen herkennen en weten wat je financieringsmogelijkheden zijn. Dit zijn de 8 vragen die je jezelf moet stellen om je ideale huis te vinden.
Lees meer

Wanneer ben je te oud om te lenen voor een huis?

Ook op latere leeftijd wil je misschien wel een hypothecaire lening aangaan voor het bouwen of verbouwen van een woning of voor de aankoop van een tweede verblijf. Maar zijn er leeftijdsgrenzen waarmee je rekening moet houden en waarboven je geen lening meer krijgt?
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons
Contacteer mij