4 manieren om het huis van je overleden ouders in te kopen

Je ouders zijn eigenaar van een huis of appartement dat je bevalt. Je wil het inkopen om er zelf in te gaan wonen, om het als buitenverblijf te gebruiken of om het te verhuren. Er bestaan dan verschillende manieren om je doel te bereiken.

Sluit een akkoord
Je kan vooreerst een regeling proberen treffen met je mede-erfgenamen. Je kan een bod doen op de woning of het appartement. Raak je het niet dadelijk eens over een koopprijs, dan kan je de woning of het appartement samen laat schatten door een expert.

Spreek op voorhand af dat je het bedrag dat hij weerhoudt uiteindelijk als prijs betaalt. Bij je bod kan je er rekening mee houden dat je als mede-eigenaar enkel een delingsrecht betaalt. Dat ligt heel wat lager dan de registratierechten die je normaal bij een aankoop moet betalen.

Verdeling in natura
Hadden je ouders meerdere onroerende goederen en kunnen die in evenwaardige kavels worden verdeeld, dan kan je de verdeling in natura vragen. Je kan vragen dat elk van de erfgenamen één of meer onroerende goederen krijgt toebedeeld.

Hou er rekening mee dat als ook andere erfgenamen geïnteresseerd zijn in het huis of appartement dat jij wil en er geen akkoord is over de verdeling van de kavels, deze bij lottrekking kan gebeuren. Je riskeert dan dat je uiteindelijk een ander onroerend goed ontvangt dan datgene dat je wilde.

Toewijzing
In een beperkt aantal gevallen kan je ook eisen dat het huis of appartement je wordt toebedeeld tegen een schattingsprijs. Dit is bijvoorbeeld het geval bij kleine nalatenschappen of als het gaat om een landbouwbedrijf dat je ouders hadden. Je moet dan wel een aantal strikte voorwaarden naleven.

Openbare verkoop
Wordt het onroerend goed openbaar verkocht dan kan je het op die verkoop nog altijd inkopen. Niets verbiedt je om als erfgenaam mee te bieden.

Bron:
Moneytalk

Gerelateerde artikels

Alles wat je moet weten over verborgen gebreken in een huis

Opstijgend vocht is een typisch voorbeeld van verborgen gebreken in een huis. Hoe ga je op met deze problemen en wie is aansprakelijk?
Lees meer

Welke nieuwe woonvorm past het best bij jou?

We springen steeds creatiever om met onze manier van wonen. Uit noodzaak, uit overtuiging of gewoon omdat we wel eens wat anders willen. Maar wat zijn nu de belangrijkste en opmerkelijkste nieuwe woonvormen? Hier lees je alles over cohousing, flexwonen, hamsterhuren en nog veel meer.
Lees meer

8 vragen die je je moet stellen alvorens je volgende huis te kopen!

Zoek je het huis van je dromen. Dan moet je koopjes kunnen herkennen en weten wat je financieringsmogelijkheden zijn. Dit zijn de 8 vragen die je jezelf moet stellen om je ideale huis te vinden.
Lees meer

Wanneer ben je te oud om te lenen voor een huis?

Ook op latere leeftijd wil je misschien wel een hypothecaire lening aangaan voor het bouwen of verbouwen van een woning of voor de aankoop van een tweede verblijf. Maar zijn er leeftijdsgrenzen waarmee je rekening moet houden en waarboven je geen lening meer krijgt?
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons
Contacteer mij