4 ecologische bouwmethoden op een rij

Ecologische bouw- en renovatiemethoden zijn vandaag nicheproducten. Toch zijn er in Vlaanderen verschillende aannemers die op een ecologische manier werken. Een aantal van hen verenigde zich onlangs tot een open coöperatie, waar iedereen die info zoekt over deze manier van bouwen of renoveren terecht kan. Een overzicht van de mogelijkheden.

1. Kalkhennep

Een cementvrij mengsel van kalk, hennep, minerale additieven en water dat in een houten bekisting wordt gestort. Het resultaat is een stevige, duurzame structuur met een grof oppervlak, dat je eventueel kan laten bepleisteren voor een gladdere afwerking. 

Hennep en kalk zijn goede regulators van de vochthuishouding en zorgen voor een aangenaam en gezond binnenklimaat. Het materiaal is ook geschikt voor renovaties, ook als je enkel aan de binnenkant kan isoleren, zoals bij monumenten: het wordt dan aangebracht tegen de bestaande muur en stevig aangedrukt. 

Dankzij de eenvoudige opbouw kan je bovendien de arbeidskosten drukken door de kalkhennep zelf te plaatsen. Aannemers voorzien regelmatig speciale workshops en helpen je met de opstart van de werf. 

2. Strobalen

Een woning van strobalen wordt opgetrokken uit voornamelijk hout, stro en leem, met een houtskelet als basis. De binnenkant kan je afwerken met leem, aan de buitenwand beschermt traskalk de strobalen tegen weersinvloeden. 

Strobalen zijn minder geschikt voor renovaties dan kalkhennep, maar het materiaal is iets goedkoper en heeft het hetzelfde positieve effect op het binnenklimaat van je woning. Net als kalkhennep zijn strobalen – mits de nodige professionele ondersteuning - makkelijk zelf te plaatsen. Het materiaal is overigens volledig brandveilig en zeer stevig. 

3. Isolatiematten

Combinaties van een houtskelet met natuurlijke isolatiematten van hennep, houtwol of vlas worden vaak gebruikt bij passiefbouw. Het zijn milieuvriendelijke alternatieven voor synthetische isolatie, maar ze vragen om een complexere opbouw. 

Ze zijn vochtgevoeliger, zodat je onder meer moet werken met een extra laag folie die het materiaal beschermt tegen vocht. Dat vergroot de kans op foutjes, en maakt het iets moeilijker om ze zelf te plaatsen. 

4. Papiervlokken

Papiervlokken worden gemaakt van gerecycleerd krantenpapier en brand- en schimmelwerende additieven. Soms wordt er ook wat vocht of natuurlijke kleefstof aan toegevoegd, zodat men het materiaal makkelijker kan inblazen in bijvoorbeeld verticale muren of schuine daken. Het is een goede en relatief goedkope manier om na te isoleren zonder ingrijpende renovatiewerken. 

Bron: Hebbes


Deel dit artikel

Vragen?

Indien je een vraag hebt, klik dan op onderstaande knop. Dan kan je een formulier invullen waarna wij spoedig contact met je opnemen.

Stel je vraag