3 cruciale vragen voor het ontwerp van je nieuwbouw!

De ontwerpfase van je nieuwbouw is hét moment om na te denken over hoe je wil wonen. Niet alleen over het uitzicht van je woning, maar vooral over je gebruikscomfort en de waarde van je huis op lange termijn. Wie weloverwogen keuzes maakt, profiteert daar achteraf dubbel en dik van. Het ontwerp is in de eerste plaats de verantwoordelijkheid van je architect. Bouw je met een sleutel-op-de-deurfirma, dan heb je vaak de keuze tussen een eigen architect of samenwerken met een architect van de firma. 


Bereid je goed voor

Voor een persoonlijk voorstel, heeft je architect voldoende input van jou nodig. Met hoeveel mensen gaan jullie in het huis wonen? Welke ruimtes en functies moeten er zeker in? Heb je andere specifieke wensen, bijvoorbeeld op het vlak van energieverbruik, bouwtechniek, akoestiek of toegankelijkheid? Daarnaast zijn ook je esthetische voorkeuren belangrijk. Laat je architect weten wat je mooi vindt en wat niet. Om je zo goed mogelijk voor te bereiden, kan je jezelf ook deze drie vragen stellen op voorhand:


1. Wat is mijn budget?

Elke architect zal vragen naar je bouwbudget. Om snel te achterhalen of jouw wensen compatibel zijn met dat budget, hanteren architecten vaak een prijs per vierkante meter. Een richtprijs die we in dat verband kunnen meegeven, is 1.400 à 1.500 euro per vierkante meter, inclusief btw en architectenkosten. Let wel: deze richtprijs is eerder aan de lage kant. Veel hangt af van de afwerking van je woning en van de keuzes die je maakt op het vlak van energieprestaties.

Livios deed bijvoorbeeld een rondvraag bij een 30-tal bouwbedrijven. Daaruit bleek dat de gemiddelde prijs van een BEN-woning een stuk boven de 1.500 euro per vierkante meter ligt, inclusief btw. Als je weet dat de oppervlakte van een gemiddelde nieuwbouw tegenwoordig rond de 130 vierkante meter schommelt, kom je zo al snel uit op een vereist bouwbudget van meer dan 200.000 euro, exclusief bouwgrond. In de praktijk zijn veel nieuwbouwwoningen nog duurder, afhankelijk van de specifieke keuzes van de bouwheren.


2. Heb ik een voorkeur qua bouwtechniek?

Heb je een bepaalde bouwtechniek in gedachten, zoals houtskeletbouw of betonbouw? Laat dat dan al van bij de start weten aan je architect. Meer zelfs: bij het kiezen van een bouwfirma of architect is de bouwwijze vaak een van de doorslaggevende criteria. De klassieke manier van bouwen met een dragende binnenmuur, isolatie en een gevelsteen, blijft interessant omdat nagenoeg alle aannemers ermee vertrouwd zijn. Bovendien is het bij moeilijk bereikbare projecten, bijvoorbeeld een aanbouw aan een rijhuis, handig dat de metselaars de bouwblokken zonder kraan makkelijk via de voordeur tot achteraan de woning kunnen transporteren.

Als je meer belang hecht aan bouwsnelheid, zijn sommige prefabtechnieken misschien iets voor jou. Bij hout- of staalskeletbouw, bijvoorbeeld, staat de draagstructuur van je woning binnen de week recht.


3. Heb ik wensen op het vlak van energiezuinigheid?

Dankzij de EPB-regelgeving bouwen we in Vlaanderen sinds 2006 alsmaar energiezuiniger. Dat heeft alles te maken met de steeds strengere energieprestatie-eisen. Zo wijst het E-peil op de globale energieprestatie van je woning. Hoe lager het E-peil, hoe energiezuiniger je huis. Het E-peil wordt door de EPB-verslaggever berekend met behulp van EPB-software. De uitkomst is afhankelijk van de energie-efficiëntie van je bouwschil (luchtdichtheid, warmteverliezen, oriëntatie,…) enerzijds, en van de gebruikte technieken voor verwarming, koeling, warm water, ventilatie en verlichting anderzijds.

Bij het in voege treden van de energieprestatieregelgeving voor nieuwbouw in 2006 was E100 het maximaal toegestane E-peil. Als je in 2018 of 2019 een bouwaanvraag indient, mag het E-peil van je woning nog maximaal E40 bedragen. In 2020 verstrengt het E-peil tot maximaal E35. Het voorlopige sluitstuk voor nieuwbouw is de BEN-norm die vanaf 2021 in voege treedt. Vanaf dan mogen we alleen nog BEN (bijna-energieneutraal) bouwen. In de praktijk komt dat neer op een maximaal E-peil van E30. Om bouwers aan te zetten om nu al BEN te bouwen, krijg je vijf jaar lang een korting van 50 procent op de onroerende voorheffing als je beter doet dan E30. Ga je onder de E20 dan betaal je zelfs vijf jaar lang geen onroerende voorheffing.

Bron
Livios

Gerelateerde artikels

(Ver)bouwplannen? Deze regels veranderen vanaf 2021

Vanaf 2021 moet elke nieuwbouwwoning voldoen aan de BEN-eisen. Het E-peil wordt strenger, maar het S-peil voorlopig nog niet. Ook de btw voor sloop en heropbouw wordt verlaagd naar 6%. Welke eisen en regels veranderen er mogelijk nog? Wij zochten het voor je uit.
Lees meer

Wanneer is grond bouwgrond?

Stel: u hebt een stuk grond op het oog in een mooie, rustige straat. Hoe kunt u nu zeker weten dat het om bouwgrond gaat?
Lees meer

Welke verbouwingswerken zijn nodig bij het kopen van een oude woning?

Een oude woning kopen betekent renoveren. Vaak gaat het om smaak en wooncomfort, maar sommige werken zijn wettelijk verplicht. Wij zetten even de belangrijkste verbouwingen met meerwaarde op een rijtje.
Lees meer

Zo worden de kosten verdeeld bij de terrasrenovatie van een appartement!

In heel wat appartementsgebouwen moeten op termijn de terrassen worden gerenoveerd. Wie betaalt daar uiteindelijk de rekening van? Moeten de eigenaars van de terrassen deze renovatie altijd zelf betalen?
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons