Zo hou je je rookmelders in topvorm voor een brandveilige thuis!

87% van de Belgen heeft minstens één rookmelder in huis. Dat blijkt uit een onderzoek van smarthomefabrikant Netatmo. Nochtans is het in België sinds begin 2020 voor iedereen verplicht om thuis de nodige rookmelders te installeren. Bovendien weet 13% van de deelnemers niet of hun exemplaar wel correct werkt. Met deze maatregelen hou je het veilig.
Heb jij thuis de vereiste rookmelders geïnstalleerd?
Dan zijn jij en je gezin meteen beter beschermd tegen de gevolgen van een huisbrand. Maar dan moeten je rookmelders natuurlijk ook goed werken.

Niet alle exemplaren zijn namelijk juist geïnstalleerd en sommige krijgen niet het onderhoud dat ze nodig hebben.

Wat je voor een onderhoud precies moet doen? Haal het stof van je rookmelder, doe een geluidstest en check of de batterijen nog werken.

Vergeet ook niet om na tien jaar je rookmelders te vervangen.

Grondig onderhoud is van levensbelang

Ondanks het belang van zo’n correct onderhoud weet 30% van de Belgen niet welke voorschriften ze voor hun eigen veiligheid moeten naleven. Bovendien volgt niet iedereen die de regels kent ze ook op. Zo verklaart 46% van de Belgen dat ze hun rookmelders niet afstoffen, zegt 38% de aanbevolen geluidstest niet uit te voeren en controleert amper 28% regelmatig of de batterijen nog wel werken. Daarbij weet een derde van de deelnemers niet zeker of hun rookmelders wel jonger dan tien jaar zijn.

Een goed werkende rookmelder is dus een essentieel hulpmiddel om jezelf, je huis en je gezin optimaal te beschermen.

“Nochtans zijn de meeste van de 10.000 jaarlijkse huisbranden in België te vermijden als de bewoners op tijd een waarschuwing krijgen en nog kunnen reageren”

Christelle Manach - Productmanager Netatmo.

Kies de juiste locatie

Niet alleen de installatie en het onderhoud van je rookmelders beïnvloeden de brandveiligheid in huis. Ook de plaats waar je ze installeert is van levensbelang. Volgens het onderzoek van Netatmo bevinden de meeste rookmelders zich in de inkomhal of gang (52%), het trappenhuis (42%) of de woonkamer (39%). Toch plaatst ook 31% van de ondervraagden een rookmelder in de keuken, wat niet aangeraden is.

“Als je van een optimale bescherming wil genieten, maak je rookmelder dan vast aan het plafond in het midden van de kamer”, zegt Christelle Manach. “Maar om valse alarmen te voorkomen, vermijd je het best ruimtes waarin je soms rook of stoom produceert, zoals de keuken en badkamer. Bovendien is het in je eigen belang om op iedere verdieping een rookmelder te installeren en in grotere ruimtes zelfs meerdere exemplaren. Dat doe je liefst in een vrije ruimte, zoals een gang of inkomhal. Voor een nog betere bescherming kan je een slimme rookmelder kiezen. Die voert regelmatig zelf controles uit, stuurt een melding naar je smartphone als de batterij bijna leeg is en herinnert je eraan om de geluidstest uit te voeren.”
Vanaf 2021 wordt het des te belangrijker om met je rookmelders in orde te zijn. Vanaf dan riskeer je namelijk dat je woning ongeschikt wordt verklaard als je huis of appartement niet over de nodige werkende rookmelders beschikt. Zeker als je huurt of verhuurt is dat dus een extra factor om rekening mee te houden.

Bron
Livios

Gerelateerde artikels

Hoeveel verdient je bank op je hypothecaire lening?

Weet je echt hoeveel je hypothecair krediet kost? Wanneer je een lening onderschrijft, vergoedt de bank zichzelf voor haar diensten en om het risico op wanbetaling te compenseren. Deze marge heeft zijn weerslag op je rentevoet, die je kan onderhandelen met je bankier. Ontdek hoeveel je bank verdient aan je hypothecaire lening en hoe je betere voorwaarden onderhandelt.
Lees meer

Zonnepanelen ook in 2021 rendabel!

Groene energie is een blijver. Ook in 2021 levert investeren in zonnepanelen een positieve bijdrage aan zowel het klimaat als je portefeuille. Zo zijn er vanaf dit jaar opnieuw subsidies voor nieuwe installaties en kan het wegvallen van de terugdraaiende teller je financieel voordeel opleveren, aangezien het prosumententarief in dat geval ook wegvalt!
Lees meer

Onderhoudstips: maak je terras klaar voor de lente!

De lente is in het land. Kan je terras na de winter nog een opknapbeurt gebruiken vooraleer je er lekker kan vertoeven? Dan is een grondige reiniging geen overbodige luxe! Met deze tips geniet ook jij in geen tijd van de heerlijke lentezon!
Lees meer

Dit moet je weten over de nieuwe regels rond woonkwaliteit in Vlaanderen!

Sinds 1 januari laatstleden geldt er in Vlaanderen een nieuw decreet rond de kwaliteit van woningen. Dat is onder andere van belang als je een woning (ver-)huurt. Wat moet je daarvan weten? Wat riskeer je als een woning verhuurt die niet aan de normen voldoet?
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons