Zo hou je je rookmelders in topvorm voor een brandveilige thuis!

87% van de Belgen heeft minstens één rookmelder in huis. Dat blijkt uit een onderzoek van smarthomefabrikant Netatmo. Nochtans is het in België sinds begin 2020 voor iedereen verplicht om thuis de nodige rookmelders te installeren. Bovendien weet 13% van de deelnemers niet of hun exemplaar wel correct werkt. Met deze maatregelen hou je het veilig.
Heb jij thuis de vereiste rookmelders geïnstalleerd?
Dan zijn jij en je gezin meteen beter beschermd tegen de gevolgen van een huisbrand. Maar dan moeten je rookmelders natuurlijk ook goed werken.

Niet alle exemplaren zijn namelijk juist geïnstalleerd en sommige krijgen niet het onderhoud dat ze nodig hebben.

Wat je voor een onderhoud precies moet doen? Haal het stof van je rookmelder, doe een geluidstest en check of de batterijen nog werken.

Vergeet ook niet om na tien jaar je rookmelders te vervangen.

Grondig onderhoud is van levensbelang

Ondanks het belang van zo’n correct onderhoud weet 30% van de Belgen niet welke voorschriften ze voor hun eigen veiligheid moeten naleven. Bovendien volgt niet iedereen die de regels kent ze ook op. Zo verklaart 46% van de Belgen dat ze hun rookmelders niet afstoffen, zegt 38% de aanbevolen geluidstest niet uit te voeren en controleert amper 28% regelmatig of de batterijen nog wel werken. Daarbij weet een derde van de deelnemers niet zeker of hun rookmelders wel jonger dan tien jaar zijn.

Een goed werkende rookmelder is dus een essentieel hulpmiddel om jezelf, je huis en je gezin optimaal te beschermen.

“Nochtans zijn de meeste van de 10.000 jaarlijkse huisbranden in België te vermijden als de bewoners op tijd een waarschuwing krijgen en nog kunnen reageren”

Christelle Manach - Productmanager Netatmo.

Kies de juiste locatie

Niet alleen de installatie en het onderhoud van je rookmelders beïnvloeden de brandveiligheid in huis. Ook de plaats waar je ze installeert is van levensbelang. Volgens het onderzoek van Netatmo bevinden de meeste rookmelders zich in de inkomhal of gang (52%), het trappenhuis (42%) of de woonkamer (39%). Toch plaatst ook 31% van de ondervraagden een rookmelder in de keuken, wat niet aangeraden is.

“Als je van een optimale bescherming wil genieten, maak je rookmelder dan vast aan het plafond in het midden van de kamer”, zegt Christelle Manach. “Maar om valse alarmen te voorkomen, vermijd je het best ruimtes waarin je soms rook of stoom produceert, zoals de keuken en badkamer. Bovendien is het in je eigen belang om op iedere verdieping een rookmelder te installeren en in grotere ruimtes zelfs meerdere exemplaren. Dat doe je liefst in een vrije ruimte, zoals een gang of inkomhal. Voor een nog betere bescherming kan je een slimme rookmelder kiezen. Die voert regelmatig zelf controles uit, stuurt een melding naar je smartphone als de batterij bijna leeg is en herinnert je eraan om de geluidstest uit te voeren.”
Vanaf 2021 wordt het des te belangrijker om met je rookmelders in orde te zijn. Vanaf dan riskeer je namelijk dat je woning ongeschikt wordt verklaard als je huis of appartement niet over de nodige werkende rookmelders beschikt. Zeker als je huurt of verhuurt is dat dus een extra factor om rekening mee te houden.

Bron
Livios

Gerelateerde artikels

Digitaal paspoort van uw woning bevat steeds meer informatie!

Met de woningpas heeft uw huis of nieuwbouwappartement een eigen digitaal paspoort. Sinds kort vindt u er een overzicht van de uitgevoerde renovatiewerken en kunt u zelf werken toevoegen.
Lees meer

Uitgerekend: wat kost een alarmsysteem?

Hoeveel kost het om je woning te beschermen tegen indringers? Tegenwoordig zijn de meeste alarmsystemen draadloos, maar wat kost dat nu en wat bepaalt de prijs? We vroegen het aan een gespecialiseerde veiligheidsfirma: Delta Dore Belgium.
Lees meer

EPB, K-peil, E-peil en U-waarde, we leggen het u uit!

Het EPB-certificaat is de ‘energetische identiteitskaart’ van uw bouw. Het zorgt ervoor dat u de energetische prestaties van een gebouw kan vergelijken met die van een ander.

Lees meer

Coronavirus: kan je nog een woning kopen, verkopen of huren?

Sluiting van niet-essentiële winkels en beperkte sociale contacten; de nieuwe regels om de verspreiding van het coronavirus in België tegen te gaan zijn van kracht gegaan en duren zeker tot en met 13 december. Welke effecten hebben deze maatregelen op de vastgoedsector? Rondleidingen, schattingen en verhuizen: we analyseren de situatie met behulp van de laatste informatie.
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons