Wonen in België vs. wonen in Italië


België, het is het beste en mooiste land ter wereld. Alleen beseffen we dat niet altijd. Daarom vergelijkt Hebbes ons land met andere oorden. Zo tonen we aan dat het hier toch niet zo slecht is. Vandaag gaan we naar de laars van Europa en meten we ons met Italië.


La Bella Italia. Het is één van onze favoriete vakantiebestemmingen. En geef toe, wie heeft er niet al gedroomd van een stressvrij leventje in de zon, omgeven door prachtige natuur, authentieke dorpen en steden en culinaire pareltjes? Is deze droom bedrog? Of kan Italië haar reputatie waarmaken? Ontdek het hieronder.


Prijzen: 0-1

Italië is gemiddeld 4% goedkoper dan België. Kijken we naar de huurprijzen, dan is het verschil maar liefst 40%. Zo betaal je in België gemiddeld meer dan 700 euro voor een appartement, terwijl je daar in Italië maar iets meer dan 400 euro voor kwijt bent.


Inkomen en vermogen: 1-1

Een gemiddeld Belgisch gezin heeft een jaarinkomen van bijna 26.000 euro. Een gemiddeld Italiaans gezin slechts 23.000 euro. Ook het vermogen van de Belgische gezinnen is hoger: gemiddeld 76.000 euro tegenover 50.000 euro. De inkomens zijn in België ook gelijker verdeeld. Een verdiend puntje voor ons, dus.


Leefmilieu: 2-1

Hoewel de luchtkwaliteit in de Belgische steden slechter is dan in Italië, is de waterkwaliteit bij ons wel beter. Daarnaast produceren wij onze energie efficiënter, met 207 kilogram CO2 per KWH tegenover 327 in Italië.


Wooncomfort: 3-1

Belgen wonen over het algemeen comfortabeler dan Italianen, met 2,2 kamers per persoon tegenover 1,8 in Italië. Daarnaast gaat bij ons een kleiner deel van ons inkomen naar onze woning: 21% tegenover 24% in Italië.


Onderwijs: 4-1

Belgen lopen gemiddeld 18,9 jaar school. Italianen slechts 16,9 jaar. Dat uit zich ook in de internationale vergelijkingen, waarin de kwaliteit van het Belgische onderwijs als kwalitatiever wordt aanschouwd.


Gezondheid: 5-2

Hoewel Italianen een jaar langer leven dan Belgen – gemiddeld 82 jaar – zijn ze minder lang in goede gezondheid. We kunnen voor beide landen wel spreken van een gezonde populatie, zeker in vergelijking met andere landen. Puntje voor beide landen dus.


Levenstevredenheid: 6-2

Hoe tevreden we zijn met ons leven? Dat heeft met veel dingen te maken. En het is vooral een belangrijk vergelijkingspunt tussen landen. De gemiddelde Belg geeft zijn leven een score van 6,9 op 10. Italianen zijn kritischer met een score van slechts 6 op 10.


Veiligheid 6-3

De Maffia, vendetta’s en een moordend verkeer? In Italië is het onveiliger dan bij ons, niet? Think again. Want België is een fractie onveiliger dan Italië.


Balans tussen werk en privé: 6-4

Weinig stress in Italië? Dat blijkt uit de statistieken. Want slechts 4% van de beroepsbevolking werkt er 50 uur of meer per week. Bij ons is dat 5%.


Conclusie

Italië, het is één van de mooiste landen die we kennen. En toegegeven, het land scoort op bepaalde punten bijna zo goed als België en op andere punten soms beter. Italië blijft ons fascineren en aantrekken. Maar dan vooral als reisbestemming.


Bron:

Hebbes.be

Gerelateerde artikels

Hoeveel verdient je bank op je hypothecaire lening?

Weet je echt hoeveel je hypothecair krediet kost? Wanneer je een lening onderschrijft, vergoedt de bank zichzelf voor haar diensten en om het risico op wanbetaling te compenseren. Deze marge heeft zijn weerslag op je rentevoet, die je kan onderhandelen met je bankier. Ontdek hoeveel je bank verdient aan je hypothecaire lening en hoe je betere voorwaarden onderhandelt.
Lees meer

Zonnepanelen ook in 2021 rendabel!

Groene energie is een blijver. Ook in 2021 levert investeren in zonnepanelen een positieve bijdrage aan zowel het klimaat als je portefeuille. Zo zijn er vanaf dit jaar opnieuw subsidies voor nieuwe installaties en kan het wegvallen van de terugdraaiende teller je financieel voordeel opleveren, aangezien het prosumententarief in dat geval ook wegvalt!
Lees meer

Onderhoudstips: maak je terras klaar voor de lente!

De lente is in het land. Kan je terras na de winter nog een opknapbeurt gebruiken vooraleer je er lekker kan vertoeven? Dan is een grondige reiniging geen overbodige luxe! Met deze tips geniet ook jij in geen tijd van de heerlijke lentezon!
Lees meer

Dit moet je weten over de nieuwe regels rond woonkwaliteit in Vlaanderen!

Sinds 1 januari laatstleden geldt er in Vlaanderen een nieuw decreet rond de kwaliteit van woningen. Dat is onder andere van belang als je een woning (ver-)huurt. Wat moet je daarvan weten? Wat riskeer je als een woning verhuurt die niet aan de normen voldoet?
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons