Waardevaste reputatie appartement op zeedijk krijgt deuk

De gemiddelde verkoopprijs van een appartement op de dijk aan de Belgische kust is 2014 met 6,7 procent gedaald. Het is de eerste belangrijke daling in jaren. Dat blijkt uit cijfers van de notarissen die De Tijd kon inkijken.

Voor een appartement op de dijk werd vorig jaar gemiddeld 315.069 euro neergeteld. Dat is nog 21 procent meer dan de gemiddelde prijs voor alle kustappartementen, waaronder ook die die niet op de dijk liggen. Er zijn wel belangrijke verschillen tussen de kustgemeenten. In Knokke werd nog 644.623 euro neergeteld, ruim 100.000 euro of 14 procent minder dan een jaar eerder. In Oostende daarentegen was er nog een bescheiden stijging met 1,7 procent tot 257.032 euro.

De daling van de prijzen voor een appartement op de dijk was veel sterker dan het gemiddelde voor de hele kust (-1%) en voor heel Vlaanderen (-0,3%). Dat lijkt op het eerste gezicht paradoxaal. Precies toplocaties - en aan de kust is dat vooral de dijk - hebben de reputatie het meest waardevast te zijn. ‘De prijzen van nieuwbouw dalen niet. Maar die zijn er nauwelijks op de dijk. Er worden wel steeds meer oudere appartementen op de dijk uit de jaren 70 en 80 verkocht waaraan veel kosten zijn. De kandidaat-koper is zich daar almaar meer van bewust’, stelt Bart Van Opstal, notaris in Oostende.

Afschrikeffect
Het aantal vastgoedtransacties aan de kust is toegenomen met 5 procent. Dat ligt in lijn met het Belgische gemiddelde. ‘Men kan dan ook moeilijk van een crisis op de markt aan de kust spreken’, besluit Jan Jassogne, vastgoedmakelaar aan de kust. Hij benadrukt dat voor de goedkopere appartementen vooral de tweedeverblijfstaks, die in de helft van de kustgemeenten fors werd verhoogd, een afschrikeffect heeft. ‘Bij een appartement van 100.000 euro komt zo’n jaarlijkse factuur van 1.000 euro zwaar aan’, benadrukt Jassogne. Maar volgens hem staan er niet meer appartementen leeg aan de kust dan vroeger.

Volgens notaris Van Opstal doet het middensegment van de tweede verblijven het nog steeds goed, maar heeft zowel het lagere als het duurdere marktsegment het moeilijker. ‘Veel oude studio’s geraken bij gebrek aan comfort moeilijk verkocht. Ze zijn al te vinden voor 40.000 à 50.000 euro. Ook in het segment van 500.000 euro loopt het moeilijker, zeker als er nog zwaar moet worden gerenoveerd.’

Dat de volumes overeind blijven, wordt ook deels toegeschreven aan het feit dat spaarboekjes niets meer opbrengen. ‘We zien een nieuwe klasse van beleggers die kopen om in de zomermaanden te verhuren’, stelt Van Opstal.

Spanje
Er is wel meer concurrentie van de markt van de tweede verblijven in het buitenland. Alleen al in 2014 tikten 3.507 landgenoten een huis op de kop in Spanje. België moet enkel de Fransen en de Britten laten voorgaan in de ranglijst van niet-residerende buitenlanders op de Spaanse vastgoedmarkt. Het is een vrij nieuw fenomeen. In vergelijking met 2007 kochten Belgen vorig jaar elf keer meer woonsten in Spanje, berekenden de Spaanse notarissen.

‘De voorbije jaren zijn vooral jongere welstellende Belgen geneigd een tweede verblijf te kopen in het buitenland’, benadrukt Rik De Keyser, directeur van WES Research & Strategy.

Jassogne deelt die mening niet. ‘Een Belg die iets wil kopen in een warm land zal misschien twijfelen tussen Tenerife, Marbella en Toscane. Hij vergelijkt Marbella wel niet met onze kust’, zegt de makelaar. ‘Er is wel degelijk substitutie’, repliceert De Keyser. ‘Het aantal Belgen die iets kunnen en willen kopen zowel in het buitenland als aan onze kust, is klein.’

De notarissen melden ook een daling van de prijzen van de woonhuizen in de kustgemeenten met 6, 7 procent, beduidend meer dan voor heel Vlaanderen (+0,3%). De villa’s aan de kust zitten daar wel niet in.

Aan de kust zijn er vandaag zo’n 85.000 tweede verblijven. Elk jaar komen er zo’n 1.500 à 2.000 extra bij. Grote ontwikkelaars zoals Versluys (waarin Marc Coucke onlangs een participatie nam van 50 procent voor 75 miljoen euro) en Allfin (Marnix Galle) plannen nog steeds ambitieuze projecten voor tweede verblijven aan de kust.

Bron: De Tijd


Deel dit artikel

Vragen?

Indien je een vraag hebt, klik dan op onderstaande knop. Dan kan je een formulier invullen waarna wij spoedig contact met je opnemen.

Stel je vraag