Mag je je gras afrijden op zondag?

Wanneer je op zondag geniet van dat laatste dagje voor je weer begint aan een drukke werkweek, dan wens je wellicht een dagje rusten. Maar dat is in sommige gevallen niet buiten je buurman gerekend, die net dan beslist om zijn gras te maaien...

Mag dat?
In dat geval zijn er vier situaties. De ene loopt na een maaibeurt van de buurman er een hele dag slechtgezind bij. De tweede twijfelt of het nu mag, maar durft het zelf niet. De derde maait zelf zijn gras onder het motto: ‘wat de buurman mag, mag ik ook’. En de laatste trekt zich niets aan van het lawaai en laat maar begaan. Maar wist je dat er geen algemeen verbod is rond het maaien van je gras op zon- en feestdagen? De Belgische wetgeving heeft dus niets vastgesteld. Die bevoegdheid werd overgedragen op lokale autoriteiten zoals gemeentebesturen of politiezones. Zij bepalen dus voor hun regio wat mag, en wat dan weer niet. Zo zijn er heel wat gemeentes die in het reglement een maaiverbod op zon- en feestdagen hebben opgenomen.   In andere gemeenten geldt dan weer geen algemeen verbod. Zo zijn er steden en gemeenten die het toestaan tussen bepaalde uren. Zo is er in Mechelen de regeling om grasmachines, hakselaar en andere machines om te tuinieren enkel te gebruiken tussen 10u en 14u, op zon- en feestdagen welteverstaan. In andere regio’s, zoals de politiezone Vlaamse Ardennen en politiezone Balen-Dessel-Mol geldt bijvoorbeeld geen verbod. Raadpleeg dus best het reglement van je gemeente voor je de grasmaaier bovenhaalt.   Wat als?
Stel dat je buurman op een bepaald tijdstip zijn gras afmaait wanneer het eigenlijk niet toegelaten is, dan kan daar een boete tegenover staan. Hoewel je in de meeste gevallen er vanaf komt met een waarschuwing, riskeer je in sommige gemeenten een GAS-boete van 250 euro.

In bepaalde gevallen hoef je geen bevoegd ambtenaar op je buurman af te sturen. Een vriendelijke babbel volstaat vaak om ervoor te zorgen dat hij zijn gras op een andere dag maait. In het slechtste geval gaat hij er niet op in, waardoor je hem een aangetekende ingebrekestelling kan sturen. Mocht dat ook niet baten, kan je eventueel nog naar een vrederechter stappen om een verzoeningspoging of procedure op te starten. Maar laat het zover niet komen, een goede buur is namelijk beter dan een verre vriend.

Ga dus altijd even ten rade bij de gemeente. Dat ligt namelijk voor elke gemeente een beetje anders. En mocht je er toch niet uitkomen, laat het gras maar groeien, laat het gras maar groeien, laat het gras maar groeien, rij het nooit meer af! 

Bron:
Zimmo

Gerelateerde artikels

Hoeveel verdient je bank op je hypothecaire lening?

Weet je echt hoeveel je hypothecair krediet kost? Wanneer je een lening onderschrijft, vergoedt de bank zichzelf voor haar diensten en om het risico op wanbetaling te compenseren. Deze marge heeft zijn weerslag op je rentevoet, die je kan onderhandelen met je bankier. Ontdek hoeveel je bank verdient aan je hypothecaire lening en hoe je betere voorwaarden onderhandelt.
Lees meer

Zonnepanelen ook in 2021 rendabel!

Groene energie is een blijver. Ook in 2021 levert investeren in zonnepanelen een positieve bijdrage aan zowel het klimaat als je portefeuille. Zo zijn er vanaf dit jaar opnieuw subsidies voor nieuwe installaties en kan het wegvallen van de terugdraaiende teller je financieel voordeel opleveren, aangezien het prosumententarief in dat geval ook wegvalt!
Lees meer

Onderhoudstips: maak je terras klaar voor de lente!

De lente is in het land. Kan je terras na de winter nog een opknapbeurt gebruiken vooraleer je er lekker kan vertoeven? Dan is een grondige reiniging geen overbodige luxe! Met deze tips geniet ook jij in geen tijd van de heerlijke lentezon!
Lees meer

Dit moet je weten over de nieuwe regels rond woonkwaliteit in Vlaanderen!

Sinds 1 januari laatstleden geldt er in Vlaanderen een nieuw decreet rond de kwaliteit van woningen. Dat is onder andere van belang als je een woning (ver-)huurt. Wat moet je daarvan weten? Wat riskeer je als een woning verhuurt die niet aan de normen voldoet?
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons