Mag je je gras afrijden op zondag?

Wanneer je op zondag geniet van dat laatste dagje voor je weer begint aan een drukke werkweek, dan wens je wellicht een dagje rusten. Maar dat is in sommige gevallen niet buiten je buurman gerekend, die net dan beslist om zijn gras te maaien...

Mag dat?
In dat geval zijn er vier situaties. De ene loopt na een maaibeurt van de buurman er een hele dag slechtgezind bij. De tweede twijfelt of het nu mag, maar durft het zelf niet. De derde maait zelf zijn gras onder het motto: ‘wat de buurman mag, mag ik ook’. En de laatste trekt zich niets aan van het lawaai en laat maar begaan. Maar wist je dat er geen algemeen verbod is rond het maaien van je gras op zon- en feestdagen? De Belgische wetgeving heeft dus niets vastgesteld. Die bevoegdheid werd overgedragen op lokale autoriteiten zoals gemeentebesturen of politiezones. Zij bepalen dus voor hun regio wat mag, en wat dan weer niet. Zo zijn er heel wat gemeentes die in het reglement een maaiverbod op zon- en feestdagen hebben opgenomen.   In andere gemeenten geldt dan weer geen algemeen verbod. Zo zijn er steden en gemeenten die het toestaan tussen bepaalde uren. Zo is er in Mechelen de regeling om grasmachines, hakselaar en andere machines om te tuinieren enkel te gebruiken tussen 10u en 14u, op zon- en feestdagen welteverstaan. In andere regio’s, zoals de politiezone Vlaamse Ardennen en politiezone Balen-Dessel-Mol geldt bijvoorbeeld geen verbod. Raadpleeg dus best het reglement van je gemeente voor je de grasmaaier bovenhaalt.   Wat als?
Stel dat je buurman op een bepaald tijdstip zijn gras afmaait wanneer het eigenlijk niet toegelaten is, dan kan daar een boete tegenover staan. Hoewel je in de meeste gevallen er vanaf komt met een waarschuwing, riskeer je in sommige gemeenten een GAS-boete van 250 euro.

In bepaalde gevallen hoef je geen bevoegd ambtenaar op je buurman af te sturen. Een vriendelijke babbel volstaat vaak om ervoor te zorgen dat hij zijn gras op een andere dag maait. In het slechtste geval gaat hij er niet op in, waardoor je hem een aangetekende ingebrekestelling kan sturen. Mocht dat ook niet baten, kan je eventueel nog naar een vrederechter stappen om een verzoeningspoging of procedure op te starten. Maar laat het zover niet komen, een goede buur is namelijk beter dan een verre vriend.

Ga dus altijd even ten rade bij de gemeente. Dat ligt namelijk voor elke gemeente een beetje anders. En mocht je er toch niet uitkomen, laat het gras maar groeien, laat het gras maar groeien, laat het gras maar groeien, rij het nooit meer af! 

Bron:
Zimmo

Gerelateerde artikels

Digitaal paspoort van uw woning bevat steeds meer informatie!

Met de woningpas heeft uw huis of nieuwbouwappartement een eigen digitaal paspoort. Sinds kort vindt u er een overzicht van de uitgevoerde renovatiewerken en kunt u zelf werken toevoegen.
Lees meer

Uitgerekend: wat kost een alarmsysteem?

Hoeveel kost het om je woning te beschermen tegen indringers? Tegenwoordig zijn de meeste alarmsystemen draadloos, maar wat kost dat nu en wat bepaalt de prijs? We vroegen het aan een gespecialiseerde veiligheidsfirma: Delta Dore Belgium.
Lees meer

Zo hou je je rookmelders in topvorm voor een brandveilige thuis!

87% van de Belgen heeft minstens één rookmelder in huis. Dat blijkt uit een onderzoek van smarthomefabrikant Netatmo. Nochtans is het in België sinds begin 2020 voor iedereen verplicht om thuis de nodige rookmelders te installeren. Bovendien weet 13% van de deelnemers niet of hun exemplaar wel correct werkt. Met deze maatregelen hou je het veilig.
Lees meer

EPB, K-peil, E-peil en U-waarde, we leggen het u uit!

Het EPB-certificaat is de ‘energetische identiteitskaart’ van uw bouw. Het zorgt ervoor dat u de energetische prestaties van een gebouw kan vergelijken met die van een ander.

Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons