Huizen 9 procent overgewaardeerd

Zelfs met de historisch lage rente is de vastgoedmarkt overgewaardeerd. België is kwetsbaarder dan de buurlanden als het gaat om prijsdalingen. ‘De vermindering van de woonbonus wordt beter gespreid over drie jaar.’

De voorbije twintig jaar is een huis 3,5 keer duurder geworden. Tegelijkertijd is ook ons inkomen gestegen en hebben de lage rentevoeten lenen goedkoper gemaakt. Maar zelfs als rekening gehouden wordt met de inkomensstijging en de rentedaling, blijft de Belgische vastgoedmarkt gemiddeld 9 procent overgewaardeerd. Dat blijkt uit het kwartaalverslag van het Prijzenobservatorium.

De overwaardering ligt een pak lager dan wat de studies van de Oeso uitwijzen. Volgens de Oeso liggen de vastgoedprijzen 50 procent te hoog omdat het inkomen minder sterk gestegen is dan de huizenprijzen. Maar de Oeso houdt geen rekening met de hypothecaire rentevoeten. De voorbije dertig jaar is de hypothecaire interestvoet flink gedaald. Vandaag schommelt de rente voor een lening op 20 jaar tussen 3 en 4 procent. Begin jaren 1980 piekte de rente nog op 14 procent. Door die sterke rentedaling is een lening afbetalen flink makkelijker geworden.

Maar de Belgische overwaardering ligt wel een pak hoger dan die in de buurlanden. Door te corrigeren voor de lage rente is er in onze buurlanden zelfs geen sprake meer van een overwaardering, zo stelt het Prijzenobservatorium vast. Nederlandse en Franse huizen zijn vandaag 13 à 15 procent ondergewaardeerd. In Duitsland is dat zelfs ruim 40 procent.

Gevoelig voor stijgende rente
De cijfers van het Prijsobservatorium zijn ruwe benaderingen. Ze houden bijvoorbeeld geen rekening met de kwaliteit van de huizen. Maar ze maken wel duidelijk dat België veel vatbaarder is voor dalende huizenprijzen dan onze buurlanden.

Dat beeld wordt ook bevestigd door een studie die Standard & Poor’s vorige week uitbracht. De kredietbeoordelaar berekende hoe sterk de huizenprijzen in negen Europese landen zouden dalen als de rente met 1 procentpunt zou stijgen.

In geen enkel land zouden de huizenprijzen sterker dalen dan in België, leert het S&P-onderzoek. Over een periode van twee jaar zou een rentestijging een gemiddeld huis 13 procent minder waard maken. In Nederland en Portugal bedraagt de voorspelde daling 10 procent. In Duitsland, Ierland, Spanje en Frankrijk is dat minder dan 3 procent.

Weinig economen gaan op dit moment uit van een rentestijging, maar de studies zetten wel de geplande vermindering van de woonbonus in Vlaanderen op scherp.

Woonbonus is grootste risico
‘Het grootste risico op prijsdalingen schuilt vandaag in de fiscaliteit’, stelt Peter Vanden Houte (ING). ‘De Vlaamse regering perkt de woonbonus vanaf 2015 sterk in. Een koppel kan daardoor op 20 jaar 23.000 euro minder lenen. De gemiddelde betaalcapaciteit daalt met ongeveer 8 procent. Dat wil niet zeggen dat de prijzen van vandaag op morgen zo sterk zullen dalen, maar het kan wel een neerwaarts effect hebben.’

‘Om die beperkt te houden, zou de aanpassing van de woonbonus gespreid kunnen worden over drie jaar. Over een langere periode wordt de prijsdaling gedempt omdat de inkomens in tussentijd stijgen.’ ‘Daardoor zal de impact van het minder gulle woonbonussysteem vrij beperkt zijn.’ 

Bron:
De Standaard

Gerelateerde artikels

EPB, K-peil, E-peil en U-waarde, we leggen het u uit!

Het EPB-certificaat is de ‘energetische identiteitskaart’ van uw bouw. Het zorgt ervoor dat u de energetische prestaties van een gebouw kan vergelijken met die van een ander.

Lees meer

Coronavirus: kan je nog een woning kopen, verkopen of huren?

Sluiting van niet-essentiële winkels en beperkte sociale contacten; de nieuwe regels om de verspreiding van het coronavirus in België tegen te gaan zijn van kracht gegaan en duren zeker tot en met 13 december. Welke effecten hebben deze maatregelen op de vastgoedsector? Rondleidingen, schattingen en verhuizen: we analyseren de situatie met behulp van de laatste informatie.
Lees meer

Kan je al een huis kopen als je nog in een echtscheiding zit?

Mensen die aan het scheiden zijn overwegen wel eens om al een nieuw huis of appartement aan te kopen onder het motto dat ‘huren maar weggegooid geld zou zijn’. Maar kan je in zo’n situatie wel overgaan tot een aankoop? Waarop moet je letten?
Lees meer

Je lening herzien: wat moet je weten voor je naar je bank stapt?

De rentes voor hypothecaire leningen staan al een hele tijd erg laag. Veel mensen stapten de voorbije jaren naar hun bank om hun lening te laten herzien. Denk je eraan om hun voorbeeld te volgen? Goed plan. In deze blog geven we je graag wat achtergrondinformatie, zodat je niet onvoorbereid aan de onderhandelingen begint.
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons