Belg minder rijk dan vroeger: hoeveel Belgen zijn eigenaar van hun woning?

Bijna één op vijf (19 procent) bezit zelfs meer dan één vastgoed, gaande van een garage, een commercieel pand tot een tweedeverblijf. Het eigen woningbezit bleef het afgelopen decennium stabiel, terwijl dat voor een tweede vastgoed in stijgende lijn ging. Huizen zijn ook in waarde gestegen.

Het bezit van vastgoed is sterk inkomensgerelateerd: terwijl 96 procent van de rijkste Belgen een eigen woning bezit, geldt dat slechts voor 3 procent van de armsten. Bij de rijksten heeft de helft een tweede eigendom.

In vergelijking met de vorige enquête, die dateert uit 2014, blijkt dat de schuldgraad bij de Belgische gezinnen flink is gestegen. Vooral inzake hypothecaire kredieten was er een toename. Gezinnen lenen nu meer in verhouding tot de waarde van het vastgoed en tot hun eigen inkomen, klinkt het bij de NBB. Hierdoor neemt ook de kwetsbaarheid van de gezinnen toe, zeker bij een negatieve schok van hun inkomen.

Het onderzoek is afgenomen voor er sprake was van de coronacrisis en de impact van die crisis is nog onduidelijk, zegt de Nationale Bank mandag. Veel zal afhangen van de mate waarin het inkomen én het vermogen van de gezinnen wordt aangetast, luidt het. De meeste kwetsbare gezinnen zijn zij die hun inkomen zien dalen en die vóór de crisis niet konden sparen, of waarvan de schulden- en terugbetalingslast aanzienlijk was. “Bij deze laatste gezinnen is er een vrij groot aandeel zelfstandigen en eenoudergezinnen, twee categorieën die bijzonder kwetsbaar zijn voor inkomensschokken. Door de crisis kunnen die gezinnen hun schulden zien stijgen of hun spaargeld, als dat er al is, zien slinken“, vreest de Nationale Bank.

Bron
Immovlan

Gerelateerde artikels

Hoeveel verdient je bank op je hypothecaire lening?

Weet je echt hoeveel je hypothecair krediet kost? Wanneer je een lening onderschrijft, vergoedt de bank zichzelf voor haar diensten en om het risico op wanbetaling te compenseren. Deze marge heeft zijn weerslag op je rentevoet, die je kan onderhandelen met je bankier. Ontdek hoeveel je bank verdient aan je hypothecaire lening en hoe je betere voorwaarden onderhandelt.
Lees meer

Zonnepanelen ook in 2021 rendabel!

Groene energie is een blijver. Ook in 2021 levert investeren in zonnepanelen een positieve bijdrage aan zowel het klimaat als je portefeuille. Zo zijn er vanaf dit jaar opnieuw subsidies voor nieuwe installaties en kan het wegvallen van de terugdraaiende teller je financieel voordeel opleveren, aangezien het prosumententarief in dat geval ook wegvalt!
Lees meer

Onderhoudstips: maak je terras klaar voor de lente!

De lente is in het land. Kan je terras na de winter nog een opknapbeurt gebruiken vooraleer je er lekker kan vertoeven? Dan is een grondige reiniging geen overbodige luxe! Met deze tips geniet ook jij in geen tijd van de heerlijke lentezon!
Lees meer

Dit moet je weten over de nieuwe regels rond woonkwaliteit in Vlaanderen!

Sinds 1 januari laatstleden geldt er in Vlaanderen een nieuw decreet rond de kwaliteit van woningen. Dat is onder andere van belang als je een woning (ver-)huurt. Wat moet je daarvan weten? Wat riskeer je als een woning verhuurt die niet aan de normen voldoet?
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons