Appartementenmarkt aan kust herstelt na een minder jaar

De vastgoedactiviteit aan de kust stond vooral in het eerste kwartaal van het jaar op een laag pitje, blijkt uit gesprekken van Trends met projectontwikkelaars, vastgoedmakelaars en notarissen.

“We zagen echt een aarzeling bij de kandidaat-kopers”, zegt Bart Van Opstal, notaris in Oostende en voorzitter van de Koninklijke Federatie van het Belgisch Notariaat. “In maart toonden de transactiecijfers voor heel België trouwens een scherpe terugval. In het binnenland heeft de markt zich wel sneller hersteld.”

De financiële crisis en de lange winter zijn verklaringen. “Dat laatste weegt toch op het sentiment”, stelt Trees Beirens, zaakvoerder van Agence Du Coq in De Haan. “Omgekeerd trouwens ook. Bij de eerste warme dagen zagen we meteen een opleving.” Alex Dewulf, vastgoedmakelaar in Knokke-Heist, voegt eraan toe dat weeromstandigheden geen invloed kunnen hebben op het aantal transacties. “Goed of slecht weer zal wel een effect hebben op het koopmoment, maar niet op de koopbeslissing. Een appartement koop je niet impulsief.”

Fiscale drempels
Maar er is ook fiscale tegenwind op voor het vastgoed aan zee. Oostende, Koksijde, Blankenberge en Knokke-Heist kondigden een verhoging van de taks op tweede verblijven aan. Volgens CIB Vlaanderen, de beroepsorganisatie van de vastgoedmakelaars, kan dat een verkoopgolf in gang zetten.

Filip Dermul, vastgoedmakelaar in Oostende, bevestigt dat de maatregel veel commotie heeft veroorzaakt in de Koningin der Badsteden. “Een appartement aan de kust is uiteraard geen basisbehoefte, maar het is wel een basisambitie voor veel mensen”, zegt hij. “Als je fiscale drempel verhoogt, dan raakt dat toch veel mensen.”

In Knokke-Heist is de verhoging veel minder een issue. “Nog geen enkele klant heeft ons daarover aangesproken”, zegt Johan de Roo, zaakvoerder van Immo Deva.

Geen crisis op het terrein
De meeste makelaars zeggen dat 2013 toch beter gestart is dan 2012, dat wordt omschreven als een ‘minder jaar’. De statistieken van de federale overheidsdienst Economie voor 2012 tonen nochtans behoorlijke cijfers. In de meeste gemeenten hielden de prijzen meer dan stand. Er veranderden vorig jaar 5392 appartementen, 505 villa’s en 1043 huizen van eigenaar langs de Belgische kuststrook. Niet top, maar wel iets beter dan 2011.

Sommige waarnemers stellen dat de moeilijke economische situatie de vastgoedmarkt parten speelt. Maar Steven Sleuyter van de Oostendse projectontwikkelaar merkt daar niks van. “Crisis in het vastgoed? Op het terrein ervaren we daar niet zo. Wie vandaag een instapklaar appartement zoekt, moeten we teleurstellen. Wat klaar is, is ook verkocht. We hebben als een van de grootste projectontwikkelaars aan de kust nochtans behoorlijk wat projecten in verschillende fasen van ontwikkeling.”

Notaris Van Opstal denkt dat de moeilijke economische situatie ook een positief effect kan hebben op de vastgoedmarkt. “Heel wat mensen kiezen precies voor vastgoed omdat het onzekere tijden zijn. Het zijn dan ook vooral investeerders die de markt ondersteunen. Daar ligt ook een verschil met Nederland: het beschikbare spaaroverschot in ons land ligt een stuk hoger dan bij onze Noorderburen.”

Lonende niches en buitenlandse concurrentie
Een schijnbaar weinig ‘trendy’ markt, die wel een goede belegging kan blijken, zijn parkeerplaatsen en garages dicht bij de zeedijk. De stevige prijzen zijn een gevolg van een schaars aanbod, een grote vraag en een parkeermeterbeleid.

Daarnaast zien sommige waarnemers en verschuiving van de promotie- en investeringsactiviteit naar het noorden van Frankrijk en Zeeland. Bray-Dunes, het eerste Franse kustdorp voorbij de Belgische grens, is zo’n plek die zich opwerpt als alternatief voor de Belgische kust.

“Uiteraard is het geen Zoute, maar enkele decennia geleden had ook Knokke niet de uitstraling die het nu heeft”, zegt Alain Requier van Twin Properties. “Bray-Dunes zal in de komende twintig jaar radicaal veranderen. We hebben ook een agentschap in Oostduinkerke, en momenteel zijn tevreden als we drie verkopen kunnen afsluiten op de Belgische markt, terwijl we er tegelijk tien realiseren in Bray-Dunes… Hier kiezen de mensen voor een belegging met een behoorlijk huurrendement, diensten inbegrepen en fiscaal interessant. In België draait het vooral rond comfortaankopen op de klassieke markt van de tweede verblijfplaats, zonder gegarandeerd huurrendement.” 

Gerelateerde artikels

Hoeveel verdient je bank op je hypothecaire lening?

Weet je echt hoeveel je hypothecair krediet kost? Wanneer je een lening onderschrijft, vergoedt de bank zichzelf voor haar diensten en om het risico op wanbetaling te compenseren. Deze marge heeft zijn weerslag op je rentevoet, die je kan onderhandelen met je bankier. Ontdek hoeveel je bank verdient aan je hypothecaire lening en hoe je betere voorwaarden onderhandelt.
Lees meer

Zonnepanelen ook in 2021 rendabel!

Groene energie is een blijver. Ook in 2021 levert investeren in zonnepanelen een positieve bijdrage aan zowel het klimaat als je portefeuille. Zo zijn er vanaf dit jaar opnieuw subsidies voor nieuwe installaties en kan het wegvallen van de terugdraaiende teller je financieel voordeel opleveren, aangezien het prosumententarief in dat geval ook wegvalt!
Lees meer

Onderhoudstips: maak je terras klaar voor de lente!

De lente is in het land. Kan je terras na de winter nog een opknapbeurt gebruiken vooraleer je er lekker kan vertoeven? Dan is een grondige reiniging geen overbodige luxe! Met deze tips geniet ook jij in geen tijd van de heerlijke lentezon!
Lees meer

Dit moet je weten over de nieuwe regels rond woonkwaliteit in Vlaanderen!

Sinds 1 januari laatstleden geldt er in Vlaanderen een nieuw decreet rond de kwaliteit van woningen. Dat is onder andere van belang als je een woning (ver-)huurt. Wat moet je daarvan weten? Wat riskeer je als een woning verhuurt die niet aan de normen voldoet?
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons