We gaan kleiner wonen

Bouwgronden en woningen worden onbetaalbaar Sinds 2000 is de prijs van bouwgrond in Vlaanderen verdrievoudigd.

De aanhoudende stijging van de prijzen voor bouwgronden en de strengere (energie)normen maken nieuwbouw almaar duurder. En dus zit er maar één ding op: ‘downsizen’. In vergelijking met het jaar 2000 bouwen we al een vijfde kleiner. De cijfers van de FOD Economie liegen er niet om. ‘Vandaag woont de Vlaming in een woning die gemiddeld 27 m2 kleiner is dan de 160 m2 in 2000. Wie in een flat woont, moet het met 17 m2 minder stellen dan de 83 m2 in 2000’, zegt Marc Dillen van de Vlaamse Confe¬deratie Bouw. Ten opzichte van 1990 is de trend nog een pak indrukwekkender: ‘Toen bouwden we nog huizen met een woonoppervlakte van gemiddeld 222 m2 en flats van 123 m2. Woonhuizen zijn met andere woorden bijna 100 m2 kleiner dan 25 jaar geleden, appartementen zijn zelfs gehalveerd in oppervlakte.’

Duurdere bouwgrond
Naar de verklaring voor de trend is het niet ver zoeken. ‘Die daling heeft voornamelijk met het budget te maken’, zegt Dillen. ‘De bouwheer heeft nu eenmaal een welbepaald budget ter beschikking, maar de bouwgronden zijn flink in prijs gestegen en ook de normen inzake energieverbruik, ventilatie en dergelijke zijn verstrengd.’ Sinds 2000 is de prijs van bouwgrond in Vlaanderen verdrievoudigd. Een meeruit¬gave waar strikt genomen niets extra’s tegenover staat. ‘Anders dus dan de energienormen, die je moet zien als een investering in kwaliteit, die zichzelf bovendien op termijn terugverdient’, zegt Marc Dillen. Wat niet wegneemt dat de bouwheer ook dat bedrag meteen moet ophoesten. ‘Vandaar dat wij vragen dat banken meer rekening houden met het energiezuinige karakter van woningen wanneer ze een hypothecaire lening toekennen’, zegt Dillen.

We blijven ons vergalopperen
Kleiner bouwen mag dan al ¬onvermijdelijk zijn, toch zijn er nog altijd mensen die zich vergalopperen. Dat bevestigt architect Vincent Van Den Broecke uit Hoeilaart. ‘Veel Vlamingen blijven dromen van een grote, vrijstaande woning op de buiten. Maar een bouwgrond van 10, 12 of 14 are kost tegenwoordig een pak geld. Ik krijg de jongste maanden vaak koppels over de vloer die al de helft van hun totale budget hebben besteed aan de bouwgrond, maar wel nog een woning willen bouwen van 250 m2, met een dubbele garage en vier slaapkamers. En dat voor 300.000 euro, btw inbegrepen. Dat is gewoon niet realistisch.’ Dus zit er voor die mensen niets anders op dan aan woonoppervlakte inboeten: ‘Het resultaat? Een grote lap grond met een vrijstaande woning ter grootte van een appartement.’

De architect adviseert kandidaat-bouwers dan ook om eerst, nog voor ze de zoektocht naar een bouwgrond beginnen, hun woondroom goed in kaart te brengen en een realistische berekening te (laten) maken van wat mogelijk is met het beschikbare budget. ‘Zo moeten de bouwers daarna geen al te grote toegevingen meer doen, te beginnen bij de grootte van hun woning.’

Gerelateerde artikels

Digitaal paspoort van uw woning bevat steeds meer informatie!

Met de woningpas heeft uw huis of nieuwbouwappartement een eigen digitaal paspoort. Sinds kort vindt u er een overzicht van de uitgevoerde renovatiewerken en kunt u zelf werken toevoegen.
Lees meer

Uitgerekend: wat kost een alarmsysteem?

Hoeveel kost het om je woning te beschermen tegen indringers? Tegenwoordig zijn de meeste alarmsystemen draadloos, maar wat kost dat nu en wat bepaalt de prijs? We vroegen het aan een gespecialiseerde veiligheidsfirma: Delta Dore Belgium.
Lees meer

Zo hou je je rookmelders in topvorm voor een brandveilige thuis!

87% van de Belgen heeft minstens één rookmelder in huis. Dat blijkt uit een onderzoek van smarthomefabrikant Netatmo. Nochtans is het in België sinds begin 2020 voor iedereen verplicht om thuis de nodige rookmelders te installeren. Bovendien weet 13% van de deelnemers niet of hun exemplaar wel correct werkt. Met deze maatregelen hou je het veilig.
Lees meer

EPB, K-peil, E-peil en U-waarde, we leggen het u uit!

Het EPB-certificaat is de ‘energetische identiteitskaart’ van uw bouw. Het zorgt ervoor dat u de energetische prestaties van een gebouw kan vergelijken met die van een ander.

Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons