Immosector verwacht stormloop op kleine woningen

Wonen nu de Vlaamse regering de wetgeving rond de registratierechten wijzigt, verwacht de immosector dat meer mensen een woning zullen kopen, en vooral veel meer woningen van minder dan 200.000 euro. Tot dat bedrag krijg je in de nieuwe regeling namelijk een flinke korting. Wie vandaag een huis of appartement koopt, moet naast de aankoopsom ook verkooprechten of registratiebelasting betalen. In Vlaanderen is dat standaard 10 procent op de aankoopsom - het zogenaamde groot beschrijf. Voor de aankoop van een ‘bescheiden woning’ (tot 200.000 euro) geldt een verminderd tarief van 5 procent of klein beschrijf.

Geen klein en groot beschrijf meer: wie huis wil kopen betaalt vast tarief van 7 procent

Bescheiden woningen
In de nieuwe regeling moet iedereen 7 procent betalen, maar voor huizen die minder dan 200.000 euro kosten, geldt een vrijstelling voor de eerste schijf van 80.000 euro. Dat komt neer op een korting van 5.600 euro, waardoor huizen tot 200.000 goedkoper worden dan vandaag. In de huidige regeling betaal je met een klein beschrijf namelijk 5 procent registratierechten voor bescheiden woningen, terwijl dat voor een huis van 200.000 euro binnenkort 8.400 euro of 4,2 procent wordt. “Dat zal er zeker voor zorgen dat meer jongeren, alleenstaanden en kleinere gezinnen toegang zullen vinden tot die woningen”, zegt John Romain van Immotheker in Het Nieuwsblad.

Voor woningen en appartementen in de kernsteden of de Vlaamse rand rond Brussel, geldt de korting trouwens tot een aankoopprijs van 220.000 euro. Voor de 7 procent moet het gaan om de enige woning en moet de koper binnen de twee jaar intrekken in de woonst. Wie binnen de vijf jaar na aankoop een ingrijpende energetische renovatie uitvoert, betaalt bovendien in plaats van 7 maar 6 procent registratierechten. Bij een bescheiden woning komt er een vrijstelling van 4.800 euro bij. Het gaat om een renovatie waarbij de verwarming, koeling, luchtcirculatie ... volledig vervangen wordt en minstens 75 procent van de buitenschil wordt (na)geïsoleerd.

Gevolgen
Het nieuwe systeem zou nog voor de zomer van kracht worden, en het is de datum van het compromis die telt en die zal bepalen of de woning onder het oude dan wel het nieuwe systeem valt. Vermoedelijk stellen veel mensen de aankoop van een kleine woning dan wel uit tot na de zomer, stelt notaris Bart Van Opstal van de Koninklijke Federatie van het Belgisch Notariaat in Het Nieuwsblad. Hij verwacht wel dat daarna meer mensen een woning zullen kopen, ook mensen die dat in de huidige regeling nooit hadden gedaan. Volgens zowel Van Opstal als Romain is het nog te vroeg om te voorspellen welke invloed de nieuwe regeling zal hebben op de woningprijzen. Romain stelt dat huizen misschien wel van 170.000 euro naar 180.000 euro gaan, maar ook dat verkopers schroom zullen hebben om huizen van rond de 200.000 euro over die drempel te tillen.

Bron
HLN

Gerelateerde artikels

Hoeveel verdient je bank op je hypothecaire lening?

Weet je echt hoeveel je hypothecair krediet kost? Wanneer je een lening onderschrijft, vergoedt de bank zichzelf voor haar diensten en om het risico op wanbetaling te compenseren. Deze marge heeft zijn weerslag op je rentevoet, die je kan onderhandelen met je bankier. Ontdek hoeveel je bank verdient aan je hypothecaire lening en hoe je betere voorwaarden onderhandelt.
Lees meer

Zonnepanelen ook in 2021 rendabel!

Groene energie is een blijver. Ook in 2021 levert investeren in zonnepanelen een positieve bijdrage aan zowel het klimaat als je portefeuille. Zo zijn er vanaf dit jaar opnieuw subsidies voor nieuwe installaties en kan het wegvallen van de terugdraaiende teller je financieel voordeel opleveren, aangezien het prosumententarief in dat geval ook wegvalt!
Lees meer

Onderhoudstips: maak je terras klaar voor de lente!

De lente is in het land. Kan je terras na de winter nog een opknapbeurt gebruiken vooraleer je er lekker kan vertoeven? Dan is een grondige reiniging geen overbodige luxe! Met deze tips geniet ook jij in geen tijd van de heerlijke lentezon!
Lees meer

Dit moet je weten over de nieuwe regels rond woonkwaliteit in Vlaanderen!

Sinds 1 januari laatstleden geldt er in Vlaanderen een nieuw decreet rond de kwaliteit van woningen. Dat is onder andere van belang als je een woning (ver-)huurt. Wat moet je daarvan weten? Wat riskeer je als een woning verhuurt die niet aan de normen voldoet?
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons