Hoe je een huis kan kopen zonder woonlening

Algemeen wordt aangenomen dat, wanneer je wil bouwen of kopen, je een woonkrediet afsluit waar een hypotheek aan gekoppeld is. Een bank is namelijk geen liefdadigheidsinstelling en wil op die manier zeker zijn dat de toegestane lening wordt terugbetaald. Maar wist je dat er ook een tweede piste kan worden bewandeld? Zo kan een hypothecair mandaat in sommige gevallen de plaats van een hypotheek bij het afsluiten van een hypothecair krediet innemen. Voor niet-insiders is een woordje uitleg hier waarschijnlijk op zijn plaats.

Wat is een hypothecair mandaat?

Sommige banken laten toe dat je een deel van het te lenen bedrag onderbrengt in een hypothecair mandaat. In dat geval geef je de bank via een mandaat de toelating om op een willekeurig moment tijdens de looptijd van het krediet een hypotheek te nemen voor een op voorhand bepaald bedrag. Het verschil met een gewoon hypothecair krediet is dat de hypotheek niet bij het begin van de looptijd wordt genomen, maar wel op een later tijdstip. 

De bank mag dus alsnog een hypotheek nemen wanneer ze dat nodig acht, bijvoorbeeld wanneer ze denkt dat je niet aan de gemaakte afspraken (lees: afbetalingen) zal kunnen voldoen. Het kan dus zijn dat wanneer je twee maanden niet hebt betaald, de bank een hypotheek neemt voor het afgesproken deel van het bedrag. En die kosten zijn voor jouw rekening. 

Meer uitleg over het waarom hoeft je bankier niet te geven, want je hebt hem bij het plaatsen van je handtekening het recht gegeven om meer zekerheden in te bouwen via het nemen van een hypotheek. 

Voordelen

Jouw voordeel is dat de kosten lager zullen uitvallen dan bij een ‘gewoon’ hypothecair krediet, want een hypothecair mandaat is gewoon een akkoord tussen twee partijen. Van een inschrijving op het hypotheekkantoor, waar de hypotheken worden aangemeld, is zodoende geen sprake. 

Dat betekent concreet dat de akte- en registratiekosten, en de erelonen lager zullen uitvallen. Daarnaast blijft het huis of appartement onbelast, wat betekent dat het eventueel zou kunnen gebruikt worden als onderpand voor een tweede hypothecaire lening. 

Nadelen

De nadelen situeren zich hoofdzakelijk op fiscaal vlak, want het aftrekken van de terugbetaling van kapitaal en de intresten is bij een hypothecaire volmacht niet mogelijk. Dat is namelijk alleen maar mogelijk bij een hypothecaire inschrijving. Bij een hypothecair mandaat betaal je dus aanvankelijk minder, maar omwille van je ontbrekende fiscale voordelen, kan het zijn dat je er geen voordeel uithaalt. 

Tenslotte is het wel mogelijk om een hypothecaire volmacht te combineren met een volwaardig hypothecair krediet. Zo je toch nog van deze fiscale voordelen kan genieten. Maar dit is een kwestie van fiscale spitstechnologie, waarbij je best een ervaren fiscalist of boekhouder onder de arm neemt. 

Bron
Zimmo

Gerelateerde artikels

Hoeveel verdient je bank op je hypothecaire lening?

Weet je echt hoeveel je hypothecair krediet kost? Wanneer je een lening onderschrijft, vergoedt de bank zichzelf voor haar diensten en om het risico op wanbetaling te compenseren. Deze marge heeft zijn weerslag op je rentevoet, die je kan onderhandelen met je bankier. Ontdek hoeveel je bank verdient aan je hypothecaire lening en hoe je betere voorwaarden onderhandelt.
Lees meer

Zonnepanelen ook in 2021 rendabel!

Groene energie is een blijver. Ook in 2021 levert investeren in zonnepanelen een positieve bijdrage aan zowel het klimaat als je portefeuille. Zo zijn er vanaf dit jaar opnieuw subsidies voor nieuwe installaties en kan het wegvallen van de terugdraaiende teller je financieel voordeel opleveren, aangezien het prosumententarief in dat geval ook wegvalt!
Lees meer

Onderhoudstips: maak je terras klaar voor de lente!

De lente is in het land. Kan je terras na de winter nog een opknapbeurt gebruiken vooraleer je er lekker kan vertoeven? Dan is een grondige reiniging geen overbodige luxe! Met deze tips geniet ook jij in geen tijd van de heerlijke lentezon!
Lees meer

Dit moet je weten over de nieuwe regels rond woonkwaliteit in Vlaanderen!

Sinds 1 januari laatstleden geldt er in Vlaanderen een nieuw decreet rond de kwaliteit van woningen. Dat is onder andere van belang als je een woning (ver-)huurt. Wat moet je daarvan weten? Wat riskeer je als een woning verhuurt die niet aan de normen voldoet?
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons