Beton: Binnenkort een tekort aan grondstoffen? Dit land heeft een oplossing!

In Zwitserland buigen onderzoekslabo’s zich over beton, meer bepaald de recyclage van het materiaal. Beton wordt wereldwijd het meest gebruikt in de bouwsector, en dan vooral in gebieden die ten prooi vallen aan een snelle verstedelijking. Het maken van beton is verantwoordelijk voor het gebruik van 40% van de wereldproductie van granulaten, een samenstelling die vooral bestaat uit zand, grind en steenslag. Maar zowel zand als grind worden zeldzamer, in die mate zelfs dat velen vrezen voor een tekort om middellange termijn.

Daarnaast komt het merendeel van de gebouwen die na de Tweede Wereldoorlog opgetrokken werden, stilaan aan het einde van zijn levenscyclus en stijgt het volume van afbraakmateriaal zonder dat men echt weet hoe deze afvalstoffen te behandelen. Daardoor worden ze begraven, verbrand, of bij wegwerkzaamheden gebruikt. Maar deze transformatie met maar weinig toegevoegde waarde zorgt ervoor dat er niet echt gebruik gemaakt wordt van de rijkdom die in het beton aanwezig is.

Een tweede leven


Een aantal steden, zoals Zurich in Zwitserland, hebben beslist om voorsprong te nemen. Terwijl meerdere Zwitserse steden al een prioriteit gemaakt hebben van het recupereren van bakstenen  bij de afbraak van gebouwen, gaat de grootste stad van het land vandaag nog verder door een percentage van gerecycleerde materialen op te leggen voor openbare bouwprojecten.

Gerecycleerd granulaat is immers even geschikt als zijn natuurlijke variant bij de productie van beton. Het wordt verkregen op basis van stukjes afbraakbeton of gemengd puin dat naast beton ook materiaal als bakstenen, tegels of bepleistering bevat. Gerecycleerd beton wordt anders gebruikt naargelang het gemaakt is op basis van puur puin of gemengd puin. Dat is het geval om technische redenen, zoals de weerstand tegen vrieskoude bij de bouw van bruggen bijvoorbeeld. Maar het gebruik van granulaat uit gemengd puin is bijvoorbeeld zeker mogelijk voor het merendeel van de toepassingen bij het bouwen van huizen.

Deze initiatieven moeten gepromoot worden tijdens de komende jaren, anders zullen de zand- en grindreserves snel slinken!

Bron
Immovlan

Gerelateerde artikels

Hoeveel verdient je bank op je hypothecaire lening?

Weet je echt hoeveel je hypothecair krediet kost? Wanneer je een lening onderschrijft, vergoedt de bank zichzelf voor haar diensten en om het risico op wanbetaling te compenseren. Deze marge heeft zijn weerslag op je rentevoet, die je kan onderhandelen met je bankier. Ontdek hoeveel je bank verdient aan je hypothecaire lening en hoe je betere voorwaarden onderhandelt.
Lees meer

Zonnepanelen ook in 2021 rendabel!

Groene energie is een blijver. Ook in 2021 levert investeren in zonnepanelen een positieve bijdrage aan zowel het klimaat als je portefeuille. Zo zijn er vanaf dit jaar opnieuw subsidies voor nieuwe installaties en kan het wegvallen van de terugdraaiende teller je financieel voordeel opleveren, aangezien het prosumententarief in dat geval ook wegvalt!
Lees meer

Onderhoudstips: maak je terras klaar voor de lente!

De lente is in het land. Kan je terras na de winter nog een opknapbeurt gebruiken vooraleer je er lekker kan vertoeven? Dan is een grondige reiniging geen overbodige luxe! Met deze tips geniet ook jij in geen tijd van de heerlijke lentezon!
Lees meer

Dit moet je weten over de nieuwe regels rond woonkwaliteit in Vlaanderen!

Sinds 1 januari laatstleden geldt er in Vlaanderen een nieuw decreet rond de kwaliteit van woningen. Dat is onder andere van belang als je een woning (ver-)huurt. Wat moet je daarvan weten? Wat riskeer je als een woning verhuurt die niet aan de normen voldoet?
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons