8 miljard euro aan Belgische woonkredieten staat ‘onder water'

In België is 5 procent van de hypothecaire leningen groter dan de waarde van de woning, hoewel de banken strenger zijn dan vroeger. Dat blijkt uit cijfers van de Nationale Bank.

Ondanks de overwaardering van de Belgische huizenmarkt zijn sommige banken nog steeds bereid hypothecaire kredieten te verstrekken die groter zijn dan de waarde van het onderliggende vastgoed. Zowat 5 procent van de woonkredieten stond midden 2013 ‘onder water’. Het percentage heeft betrekking op het uitstaand bedrag aan residentiële hypothecaire kredieten: 5 procent van 162 miljard euro, dus ongeveer 8 miljard.

Twee tegenstrijdige ontwikkelingen verklaren waarom het percentage woonkredieten dat groter is dan de waarde van de woning de jongste vier jaar relatief stabiel bleef, signaleert de Nationale Bank. Enerzijds zijn de banken onder druk van de toezichthouder strenger geworden. Ze verstrekken minder hypothecaire kredieten waarvan het bedrag groter is dan 100 procent van de waarde van de woning.

Anderzijds stijgen de Belgische huizenprijzen duidelijk trager dan enkele jaren geleden. Daardoor duurt het langer vooraleer het bedrag van een woonkrediet dat bij de start bijvoorbeeld 110 procent van de waarde van de woning bedraagt, terugvalt tot minder dan 100 procent.

De grootbanken beklemtonen dat ze een voorzichtig kredietbeleid voeren. ‘Er moeten bepaalde voorwaarden vervuld zijn om een krediet te krijgen dat groter is dan de waarde van de woning’, zegt BNP Paribas Fortis. ‘Er moet genoeg inkomen zijn en dikwijls vragen we een aanvullend pand. We spreken over ongeveer 5 procent van de nieuwe kredieten. De norm is een krediet van 80 procent.’

ING zit op dezelfde golflengte. ‘We blijven leningen van 100 procent of meer geven als die noch voor de klant, noch voor de bank een risico inhouden. De verhouding tussen het inkomen en de lasten van de lening blijven criterium nummer één.’

KBC en Belfius lijken wat strenger. ‘Wij lenen maximaal 100 procent van de waarde van de woning’, zegt KBC. ‘We vragen een eigen inbreng van minstens 10 procent van het totale investeringsbedrag, dat behalve de aankoopprijs alle eraan verbonden kosten omvat en de eventuele onmiddellijk geplande uitgaven voor verbouwingen.’ Belfius merkt op: ‘We hebben nooit gespeculeerd op een toekomstige stijging van de waarde van de woningen. Onze kredieten zijn voldoende gedekt door de pandwaarde.’

In de VS staat volgens de Amerikaanse centrale bank 13 procent van de woonkredieten ‘onder water’. Dat percentage is de jongste twee jaar gehalveerd dankzij de sterke stijging van de huizenprijzen en omdat de gezinnen hun hypothecaire schuld hebben afgebouwd.

Bron:
De Tijd

Gerelateerde artikels

Hoeveel verdient je bank op je hypothecaire lening?

Weet je echt hoeveel je hypothecair krediet kost? Wanneer je een lening onderschrijft, vergoedt de bank zichzelf voor haar diensten en om het risico op wanbetaling te compenseren. Deze marge heeft zijn weerslag op je rentevoet, die je kan onderhandelen met je bankier. Ontdek hoeveel je bank verdient aan je hypothecaire lening en hoe je betere voorwaarden onderhandelt.
Lees meer

Zonnepanelen ook in 2021 rendabel!

Groene energie is een blijver. Ook in 2021 levert investeren in zonnepanelen een positieve bijdrage aan zowel het klimaat als je portefeuille. Zo zijn er vanaf dit jaar opnieuw subsidies voor nieuwe installaties en kan het wegvallen van de terugdraaiende teller je financieel voordeel opleveren, aangezien het prosumententarief in dat geval ook wegvalt!
Lees meer

Onderhoudstips: maak je terras klaar voor de lente!

De lente is in het land. Kan je terras na de winter nog een opknapbeurt gebruiken vooraleer je er lekker kan vertoeven? Dan is een grondige reiniging geen overbodige luxe! Met deze tips geniet ook jij in geen tijd van de heerlijke lentezon!
Lees meer

Dit moet je weten over de nieuwe regels rond woonkwaliteit in Vlaanderen!

Sinds 1 januari laatstleden geldt er in Vlaanderen een nieuw decreet rond de kwaliteit van woningen. Dat is onder andere van belang als je een woning (ver-)huurt. Wat moet je daarvan weten? Wat riskeer je als een woning verhuurt die niet aan de normen voldoet?
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons