Hoelang moet je wachten op het verlijden van de akte?

Een huis of appartement kopen is niet zoals een brood kopen. Het is een grote stap in je leven die je wellicht niet al te vaak zal maken. Een goede research en afweging is in dit geval noodzakelijk. Maar stel dat je je droomwoning vindt en je bod geaccepteerd wordt. Is het dan al tijd om de verhuisdozen in te pakken? Wij gidsen je erdoor!

Situatie: Om je beter in het verhaal te betrekken, werken we graag met een voorbeeld. Lucas en Daphne zijn al eventjes op zoek naar een woning, waar kleine spruit Fred kan opgroeien. Het koppel vindt uiteindelijk een droomhuis aan de rand van de stad. Na enkele keren te bieden op het huis is het eindelijk zover: het is geaccepteerd. Wat nu?

Het compromis
Wel, als Lucas en Daphne een akkoord hebben gevonden met de eigenaar over de vraagprijs, dan is het tijd om het compromis -of de voorlopige verkoopsovereenskomst- op te stellen. Het compromis is ondanks het bekend staat onder de naam ‘voorlopige verkoopsovereenskomst’ bindend. Dat betekent dat de koper en de verkoper zich verbinden om een transactie door te voeren voor de woning tegen een bepaalde prijs. Geen van beide partijen kan nog terug, zelfs als er nog geen voorschot werd betaald.

Het compromis is dus belangrijk, want het is de basis voor de notariële akte die de notaris moet gaan opstellen. Een goede opstelling van het compromis noodzakelijk om nadien voer voor discussie te vermijden. Wat er precies in een compromis moet staan, vind je hier terug. Maar als het compromis is opgesteld en het eigenlijk bindend is, zijn Lucas en Daphne dan per direct eigenaar van de woning?

Hoelang moet je wachten na het compromis?
Eerst en vooral, wettelijk gezien zijn Lucas en Daphne geen eigenaar van de woning door louter en alleen het compromis te tekenen. Na het ondertekenen van deze voorlopige overeenkomst heeft de eigenaar maximaal 4 maanden om de akte ‘te laten verlijden’. Dat betekent het officieel maken van de overeenkomst. Vanaf dan is het koppel eigenaar van de woning en krijgen ze de sleutel.

Waarom moet je wachten?
Ik hoor je misschien denken “Pff, 4 maanden. Waarom duurt dat zo lang?”. Wel, in de periode tussen het compromis en het verlijden van de akte heeft de notaris op die manier voldoende tijd om de gehele notariële akte op te stellen. Tijdens die vier maanden doet de notaris de nodige controles en vraagt allerlei attesten aan zoals onder andere het EPC-attest. Van jouw kant wordt verwacht dat jij tijdens de periode de registratierechten op de woning overmaakt aan de notaris. Is alles in orde, dan kan de akte worden voorgelezen voor de betrokken partijen en ondertekend. Hoera, dan krijg je de sleutels!

De akte te laat laten verlijden?
Beter laat dan nooit? Neen, dat telt niet bij een notariële akte. Zo moet je te allen tijde ervoor zorgen dat de akte binnen de 4 maanden kan verlijden. Zo niet, dan riskeer je een boete te betalen aan de fiscus. Die boete kan oplopen van minimum 10% tot maximum 50% van de registratierechten.Als koper bespreek je dus met de verkoper op welke dag de ondertekening – binnen de wettelijke periode – plaatsvindt. Uiteraard kan een akte veel vroeger verlijden, maar alles hangt af van hoe snel de notaris alle nodige documenten ontvangt.

Bron:
Zimmo

Gerelateerde artikels

Alles wat je moet weten over verborgen gebreken in een huis

Opstijgend vocht is een typisch voorbeeld van verborgen gebreken in een huis. Hoe ga je op met deze problemen en wie is aansprakelijk?
Lees meer

Welke nieuwe woonvorm past het best bij jou?

We springen steeds creatiever om met onze manier van wonen. Uit noodzaak, uit overtuiging of gewoon omdat we wel eens wat anders willen. Maar wat zijn nu de belangrijkste en opmerkelijkste nieuwe woonvormen? Hier lees je alles over cohousing, flexwonen, hamsterhuren en nog veel meer.
Lees meer

8 vragen die je je moet stellen alvorens je volgende huis te kopen!

Zoek je het huis van je dromen. Dan moet je koopjes kunnen herkennen en weten wat je financieringsmogelijkheden zijn. Dit zijn de 8 vragen die je jezelf moet stellen om je ideale huis te vinden.
Lees meer

Wanneer ben je te oud om te lenen voor een huis?

Ook op latere leeftijd wil je misschien wel een hypothecaire lening aangaan voor het bouwen of verbouwen van een woning of voor de aankoop van een tweede verblijf. Maar zijn er leeftijdsgrenzen waarmee je rekening moet houden en waarboven je geen lening meer krijgt?
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons
Contacteer mij