15 augustus 2012


Als u al eens een pand heeft verkocht en meerdere experts hebben de waarde daarvan ingeschat: dan weet u het….. De schattingen liggen soms mijlenver uit elkaar.

Geen enkele expert of vastgoedmakelaar kan precies vertellen hoeveel een pand waard is – Juist of niet?
Natuurlijk is het schatten van de waarde van onroerend goed heel erg moeilijk. De waarde is afhankelijk van meer factoren dan alleen materiaal en ligging. Maar, onder andere door gebruik te maken van calculatie programma’s wordt het ook steeds eenvoudiger voor vastgoed- makelaar, expert of notaris om een juiste waarde te bepalen.
 
Hoe wordt de waarde van een pand bepaald?
Een veelgebruikte methode door de overheid is de vergelijkingsmethode. Een pand wordt vergeleken met panden in vergelijkbare situaties. Dit wordt gedaan aan de hand van computermodellen. Hiervoor is het noodzakelijk dat er voldoende verkoopcijfers voorhanden zijn. Deze methode is niet helemaal waterdicht maar geeft de expert alvast wel een goede indicatie.
Voor een meer precieze bepaling van de waarde zijn de volgende factoren van belang: bouwjaar, staat van onderhoud, inhoud en aantal kamers, oppervlakte, directe omgeving en werkgelegenheid. Als de expert al deze factoren nauwkeurig optelt kan hij met rekenmodellen en computer programma’s behoorlijk exact de waarde bepalen. Deze programma’s werken op basis van historische data, verkoop- en inflatiecijfers. Hij kan zelfs onderzoeken hoe lang vergelijkbare woningen te koop staan.

Met al deze kennis moet de waarde toch altijd ongeveer gelijk zijn?
Toegegeven, een zeker verschil zal er altijd blijven. Maar met toepassing van de techniek en het goed noteren en het grondig onderzoeken van alle details kan een ervaren expert de werkelijke waarde tegenwoordig vrij nauwkeurig bepalen. Voor een makelaar kan waardebepalding wat moeilijker zijn en kunnen er andere zaken meespelen.
 
Ten eerste is de klantengroep van de makelaar een verborgen waardebepalande factor.
U kunt zich voorstellen als de makelaar vooral actief is in het duurdere segment, hij ook een netwerk heeft binnen deze doelgroep. Hij kan dan net wat meer vragen voor een pand. Ten tweede is de agenda van de makelaar van invloed op de waarde. Als de makelaar een overvolle agenda heeft zal hij wellicht zo snel mogelijk het pand kwijt proberen te raken. Ten derde werkt een makelaar op provisiebasis. Als de waarde van een pand hoger is dan is zijn provisie hoger.
De stelling dat geen enkele vastgoedmakelaar of expert de precieze waarde van een pand kan bepalen is dan ook uiteraard juist.

B.Waarde® biedt uitkomst
U raadt het al, het inschatten van de precieze waarde van een woning is ontzettend moeilijk en er spelen veel factoren mee die eigenlijk niet zouden mogen meespelen. Billionhomes heeft daarom de B.Waarde® uitgedacht, op de website van Billionhomes zoekt men op een eenvoudige wijze historische informatie en eerdere kenmerken van het pand op om zo een goede vergelijking te maken tussen toen en nu. Iedereen kan gebruik maken van dit krachtige tool.
Aan de B.Waarde® (Billionhomes Waarde®) ligt een complexe formule ten grondslag waarmee zo accuraat mogelijk de waarde van een pand wordt berekend. Handig als u wilt kopen, verkopen, herfinancieren of gewoon op iedere moment een schatting van de waarde wilt hebben.

Bron:
Billionhomes


Twitter Facebook Google-plus

VRAAG NU UW SCHATTING!

Denkt u eraan uw woning of grond te verkopen, maar zou u graag eerst een idee hebben van de waarde? Vul dan het contactformulier in en onze vastgoedexpert zal vrijblijvend bij u langskomen voor een uitgebreide waardebepaling.

Contacteer mij voor schatting

Vragen?

Indien je een vraag hebt, klik dan op onderstaande knop. Dan kan je een formulier invullen waarna wij spoedig contact met je opnemen.

Stel je vraag