Woning kopen: wat schrikt jou af?

Een eerste woning kopen kan zowel financieel als emotioneel een zware beproeving zijn. Het is dan ook normaal dat bij sommige mensen al eens angst opduikt wanneer ze denken aan alles wat erbij komt kijken. Wij sommen de vijf grootste angsten op die misschien afschrikken én hoe je er mee kan omgaan.

De angst om teveel te betalen
Is de prijs die men vraagt voor het huis of appartement een juiste prijs? Of vragen ze te veel? Vergelijken is hier de boodschap! Kijk rond naar gelijkaardige panden in de buurt. Al is het ook belangrijk om andere factoren mee in rekening te brengen zoals de ligging en de voorzieningen in de omgeving. Houd ook altijd in je achterhoofd dat de prijs een vraagprijs is. Goed onderhandelen zal in veel gevallen de prijs ook nog laten zakken. Tenslotte kan je ook een onafhankelijke en neutrale schatting laten uitvoeren. Dat kost je dan misschien wel wat geld maar zorgt anderzijds voor wat gemoedsrust.

Is dit écht wel de juiste woning
Er kan vaak een groot aanbod zijn dat je aanspreekt. Elke woning zal voor- en nadelen hebben. Wat is dan de juiste, perfect woning waar je moet voor gaan… Kies je voor een kleinere woning in de stad of toch liever een grotere met wat grond op het platteland? Iets kopen waarbij renovatiewerken dienen te gebeuren of iets instapklaar?

Hier zal je vooral moeten kijken naar jezelf. In welke fase van je leven zit je? Wat zijn je persoonlijke en familiale doelen op korte termijn? Waar hecht jij het meeste belang aan: ‘s avonds in de tuin met vrolijke gekrakeel van tsjilpende vogels op de achtergrond of liever de ambiance van het nachtleven in een bruisende stadsbuurt? Vlot toegang tot de autosnelweg of liever wat afgelegen?

Angst voor de verkoper / vastgoedmakelaar
Sommige mensen kunnen het gevoel krijgen dat de vastgoedmakelaar niet echt te vertrouwen of ‘transparant’ is en dus misleid worden. Dat kan bijvoorbeeld door slechte ervaringen die ze misschien eerder al eens hebben meegemaakt of ‘horror’ verhalen die ze gehoord hebben van iemand anders die iemand anders dan weer had meegemaakt…

Laat je gerust bijstaan door iemand die je vertrouwt en die zelf al wat ervaring heeft met het (ver)kopen van een woning. Bovendien zal die persoon sowieso ook anders naar die droomwoning kijken dan jijzelf (liefde is blind zei de boer en hij kuste zijn varken) en bepaalde zaken opmerken of aanhalen waar je zelf niet meteen aan dacht. Probeer mensen te zoeken die eerder al hebben samengewerkt met de makelaar in kwestie en zorg ervoor dat je zelf ook op de hoogte bent van bepaalde zaken of laat ze controleren (is die erfdienstbaarheid van doorgang nog écht van toepassing?). En vergeet de notaris niet! Zo ben je zeker dat iemand met kennis van zaken het compromis naleest.

Angst voor een (vastgoed)crash
Mensen zijn soms bang dat ze kopen op het moment dat de vastgoedmarkt op z’n hoogtepunt staat om even later in te storten. Wat gaat de toekomst brengen? Zal de waarde van mijn woning binnen x-aantal tijd nog goed – en liefst een stuk gestegen – zijn? En wat als het slecht blijft gaan met de economie, er jobs gaan sneuvelen, de lening niet kan afbetaald worden,…

Een glazen bol die de toekomst kan voorspellen. Iemand? Helaas! Investeerders zullen – terecht – wat voorzichter en langer nadenken wat ze met hun spaarcenten gaan doen. Maar iemand die een eerste woning wil kopen moet zich niet teveel zorgen maken. In de meeste gevallen koop je die woning wel overwogen en is het de bedoeling om er toch een aantal jaren in te wonen. In die tijd kan er heel veel gebeuren waar niemand zicht op heeft. Het belangrijkste is dat je er financieel en emotioneel klaar voor bent. Is dat het geval dan moet je niet twijfelen. Focus je op het feit dat de aankoop een goede zaak zal zijn op lange termijn, niet op wat de waarde zal zijn binnen pakweg 5 jaar. De echt gouden jaren liggen dan misschien wel achter ons maar door de huidige lage rentevoeten van de bank blijft vastgoed een interessante, stabiele aankoop of belegging.

Angst om je kans te missen
Dit is een zuiver emotioneel gegeven: bang zijn dat je net dat ene perfecte huis om de hoek gaat missen. De kans is groot dat het een verlammend effect gaat veroorzaken.

Koop je een huis of appartement, dan koop je dat op een bepaald moment. Het is zinloos om stil te staan bij wat er al verkocht werd of mogelijk in de toekomst te koop zal staan. Het enige wat je écht kan doen is het huidige aanbod goed bekijken en eventueel horen of iemand (dat kan een makelaar zijn) weet heeft van een bepaald pand dat binnenkort te koop zou komen te staan. Maar meer kan je niet doen. Tenzij eeuwig blijven wachten en uiteindelijk nooit kopen.

Kortom: een beetje angst is gezond, normaal zelfs. Maar zoals alles in het leven, te veel (onterechte) angst kan je ook tegenhouden. Kom je later toch nog je droomwoning tegen, dan is verkopen ook nog altijd een optie. Daarover volgt binnenkort een interessante reeks met tips en tricks!

Bron:
Zimmo


Deel dit artikel

Vragen?

Indien je een vraag hebt, klik dan op onderstaande knop. Dan kan je een formulier invullen waarna wij spoedig contact met je opnemen.

Stel je vraag