Vlaanderen snoeit fors in nieuwe woonbonus

De Vlaamse regering-Bourgeois zet het mes in de woonbonus. Gezinnen met plannen om een gezinswoning te kopen en die pas een lening na het eind van dit jaar sluiten, worden getroffen.

'De hervorming van de woonbonus betekent voor heel wat koppels een verlies van 1.300 euro per jaar en dat gedurende de hele looptijd van de lening’, zegt Jef Wellens, fiscalist bij Kluwer. 'Alle belastingplichtigen met een belastbaar inkomen van 20.600 euro of meer gaan erop achteruit.'

De woonbonus was een van de pijnlijkste punten bij de vorming van een nieuwe Vlaamse regering. Vooraf stond al vast dat het behoud van de regeling in de huidige vorm onbetaalbaar zou zijn. Terwijl in aanslagjaar 2010 voor 1,99 miljard euro aan intresten en kapitaalaflossingen fiscaal werden ingebracht, was dat cijfer in aanslagjaar 2012 al opgelopen tot 2,88 miljard euro.

Een afschaffing van de ene dag op de andere was onhaalbaar en aan de bestaande regelingen kan niet zomaar worden getornd zonder duizenden gezinnen in de financiële problemen te storten. De aanpak van de bestaande woonbonussen blijft beperkt tot de schrapping van de aanpassing aan de index gedurende twee jaar.

In de bestaande regeling kan maximaal 3.040 euro per jaar per persoon worden afgetrokken. Maar voor contracten gesloten vanaf 1 januari 2015 daalt dat bedrag naar 2.280 euro per jaar. Na tien jaar valt het vervolgens terug tot 1.520 euro per jaar.

Daarnaast wordt het belastingregime van die uitgaven gewijzigd. Voor de lopende leningen hangt het voordeel af van het inkomen en kan het oplopen tot 50 procent. Voor de nieuwe contracten vanaf 2015 wordt dat een vast percentage van 40 procent. ‘Rekening houdend met de gemeentebelasting heeft een koppel vandaag een voordeel van maximaal 3.250 euro per jaar’, zegt Jef Wellens. ‘Voor contracten vanaf 1 januari 2015 valt het maximale voordeel terug tot 1.950 euro, of een verlies van 1.300 euro per jaar.’

Wie koopplannen heeft en van de bestaande fiscale regeling wil genieten, zal haast moeten maken. ‘De datum van de hypotheekakte bepaalt het fiscale regime. De akte moet nog voor het einde van het jaar bij de notaris verleden worden’, zegt Wellens.

Ook nieuw is dat voor eenzelfde pand maximaal twee keer gebruik kan worden gemaakt van de woonbonus. Dat maakt dat het niet langer mogelijk is dat ouders bijvoorbeeld samen met hun kind lenen voor eenzelfde woning.

De onderhandelaars van wat de centrumrechtse regering-Bourgeois moet worden, benadrukten gisteren dat met die aanpassingen niets wordt afgenomen, maar dat het voordeel niet groeit. Naast de woonbonus kondigde de toekomstige regering-Bourgeois nog andere besparingsmaatregelen aan.

Bron:
De Tijd

Gerelateerde artikels

Hoeveel verdient je bank op je hypothecaire lening?

Weet je echt hoeveel je hypothecair krediet kost? Wanneer je een lening onderschrijft, vergoedt de bank zichzelf voor haar diensten en om het risico op wanbetaling te compenseren. Deze marge heeft zijn weerslag op je rentevoet, die je kan onderhandelen met je bankier. Ontdek hoeveel je bank verdient aan je hypothecaire lening en hoe je betere voorwaarden onderhandelt.
Lees meer

Zonnepanelen ook in 2021 rendabel!

Groene energie is een blijver. Ook in 2021 levert investeren in zonnepanelen een positieve bijdrage aan zowel het klimaat als je portefeuille. Zo zijn er vanaf dit jaar opnieuw subsidies voor nieuwe installaties en kan het wegvallen van de terugdraaiende teller je financieel voordeel opleveren, aangezien het prosumententarief in dat geval ook wegvalt!
Lees meer

Onderhoudstips: maak je terras klaar voor de lente!

De lente is in het land. Kan je terras na de winter nog een opknapbeurt gebruiken vooraleer je er lekker kan vertoeven? Dan is een grondige reiniging geen overbodige luxe! Met deze tips geniet ook jij in geen tijd van de heerlijke lentezon!
Lees meer

Dit moet je weten over de nieuwe regels rond woonkwaliteit in Vlaanderen!

Sinds 1 januari laatstleden geldt er in Vlaanderen een nieuw decreet rond de kwaliteit van woningen. Dat is onder andere van belang als je een woning (ver-)huurt. Wat moet je daarvan weten? Wat riskeer je als een woning verhuurt die niet aan de normen voldoet?
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons