Vastgoedinvesteringen in Europa pieken

Het investeringsvolume in Europees vastgoed bereikte in het laatste kwartaal van 2013 het hoogste peil sinds 2007. De Belgische vastgoedmarkt kende echter een relatief zwak vierde kwartaal.

Onderzoek van vastgoedadviseur DTZ toont dat het investeringsvolume in Europees vastgoed in het vierde kwartaal 46 miljard euro bedroeg, een stijging van 17 procent in vergelijking met deze periode in 2012. Het is ook het hoogste volume sinds het vierde kwartaal van 2007. 

Het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en Frankrijk toonden zich ook in het vierde kwartaal van 2013 de kernlanden binnen de Europese vastgoedmarkt en noteerden een sterke groei van het investeringsvolume. Met 20 miljard euro investeringen in vastgoed (een stijging met 31 procent) blijft het Verenigd Koninkrijk de belangrijkste markt. Maar het is vooral de groei in Duitsland die opvalt: plus 88 procent tot 11 miljard euro. 

Ook buiten deze kernlanden ziet DTZ een groeiende dynamiek. De Scandinavische landen kenden een sterk vierde kwartaal. Perifere landen als Ierland, Italië en Spanje mogen ook op meer interesse van investeerders rekenen. En Nederland kende met een volume van 2,1 miljard euro het sterkste kwartaal sinds het vierde kwartaal van 2010. In Centraal- en Oost-Europa was er wel een daling van de vastgoedinvesteringen. 

Ook in ons land lag het investeringsvolume (390 miljoen euro) in het laatste kwartaal lager dan een jaar eerder. Maar het Belgische jaartotaal komt het voor het eerst sinds 2008 terug boven 2 miljard euro uit. DTZ verwacht voor ons land ook een sterk eerste kwartaal van 2014 omdat een aantal in 2013 geïnitieerde transacties zullen worden afgerond. 

Goede vooruitzichten
Voor 2014 verwacht DTZ een aanhoudende groei van de vastgoedinvesteringen in Europa. Het rekent op een toename van het investeringsvolume met 8 procent tot 150 miljard euro. Niet-Europese investeerders zijn terug actiever op het oude continent. Vastgoedspecialisten bevestigden deze week Op de ULI Conference in Parijs dat Europees vastgoed hoog op de verlanglijstjes staat van investeerders. Dit omdat Amerikaans vastgoed te duur is geworden terwijl de markten in Azië, inclusief China, als (te) risicovol worden beschouwd.

Bron:
Trends

Gerelateerde artikels

Wil je je residentiële woning verkopen?

Een woning verkopen kan soms best uitdagend lijken. Het is een proces waar de meesten nog niet zo veel ervaring mee hebben. Daarom geven we je graag wat meer uitleg over de wat er allemaal komt kijken bij zo’n verkoop
Lees meer

Een opbrengsteigendom kopen: met welke aspecten moet je rekening houden?

Geld op de bank: vandaag de dag vergaart het meer stof dan dat het opbrengt. Daarom is het slim om je geld op andere manieren in te zetten: door te investeren in vastgoed, bijvoorbeeld. Bezit je al een huis en denk je eraan om een opbrengsteigendom aan te kopen? Dan moet je wel met bepaalde aspecten en kosten rekening houden.
Lees meer

De voordelen van een tweede verblijf aan de Belgische kust!

Ok, dit jaar zit een buitenlandse reis er misschien niet in, maar ook in de komende jaren kan een tweede verblijf aan de Belgische kust je veel plezier schenken. Wij zetten even enkele voordelen van een tweede verblijf aan de kust op een rijtje. En ja, dat zijn er heel wat.
Lees meer

Investeren in onroerend goed: een pand of een fonds?

Wil je investeren in onroerend goed, dan zijn er 2 mogelijkheden: een pand kopen of investeren in een fonds. Investeer je in een fonds, dan spreid je je investering over verschillende panden en jij krijgt via een dividend een deel van de huuropbrengst. Wat is het interessantst?
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons