Vastgoed kopen of verkopen: De rol van de notaris

Heb je het huis van je dromen gevonden en is je bod aanvaard door de verkoper? Vooraleer je in de woning kan intrekken, moet je een nog aantal formaliteiten in orde brengen. Maar wat zijn de belangrijkste? Waar kan je de juiste informatie verkrijgen ? Wat is de rol van de notaris precies? Hieronder vind je een antwoord op al je vragen! Wanneer je een woning koopt, kan je maar best de hulp van een notaris inroepen. Je kan dezelfde notaris kiezen als de tegenpartij maar dat is niet raadzaam: alleen jouw notaris zal echt je belangen ter harte nemen. De keuze van een notaris is volledig vrij. Bovendien gaan de kosten niet omhoog wanneer er verschillende notarissen bij de akte betrokken worden.

Rol van de notaris omvat verschillende stappen
Wanneer de verkoper van de woning je bod heeft aanvaard, is het ogenblik aangebroken om contact op te nemen met je notaris. Meestal contacteert de notaris van de verkoper die van de koper om de documenten voor te bereiden die nodig zijn om het verkoopscompromis te ondertekenen.

Het verkoopscompromis
Het verkoopscompromis is een voorlopig verkoopcontract. Het heeft dezelfde juridische waarde als de definitieve akte. Het compromis bevat precieze informatie over de identiteit van de verkoper en de koper, een gedetailleerde beschrijving van de woning (bouwvoorschriften, oppervlakte,…) en ook nog de prijs en de betalingsmodaliteiten.

Als koper heb je de mogelijkheid om opschortende voorwaarden in het verkoopcontract te laten opnemen. Zo heb je bijvoorbeeld het recht om te stipuleren dat de verkoop alleen geldig is als je een hypothecaire lening verkrijgt of wanneer er geen enkele stedebouwkundige inbreuken worden vastgesteld. De opschortende voorwaarden moeten schriftelijk in het contract opgenomen worden.

Over het algemeen betaal je een bedrag dat 10% bedraagt van de verkoopprijs bij het ondertekenen van het compromis.

De notariële of authentieke akte
De maximale termijn tussen het ondertekenen van het verkoopscompromis en de notariële akte bedraagt 4 maanden. Het kan ook eerder gebeuren, maar hou er rekening mee dat de notaris tijd nodig heeft om de administratieve formaliteiten in orde te brengen. Daarna moet hij ook nog de akte opstellen. Op de dag van de ondertekening, zal de notaris de notariële akte aan de beide partijen voorlezen zodat de inhoud duidelijk is. Daarna wordt er overgegaan tot de ondertekening. Je moet dan het saldo van de aankoopprijs, de notariële kosten en de bijkomende kosten vereffenen. 

Gerelateerde artikels

Bouwgrond verkopen: wat moet je weten?

Als je ooit al eens hebt rondgeneusd op immowebsites dan ben je ongetwijfeld al eens zoekertjes tegengekomen voor percelen bouwgrond.
Maar wanneer is grond bouwgrond? Wat bedoelen ze met grond verkavelen? Hoeveel zou je dat eigenlijk kosten? Daar geven we je graag wat meer informatie over.
Lees meer

Welk bedrijfsvastgoed verkoop je en waar hou je best rekening mee?

De verkoop van vastgoed is natuurlijk niet altijd gelimiteerd tot de verkoop van huizen en appartementen. Het kan wel eens voorkomen dat je bedrijfsvastgoed, zoals handelspanden of magazijnen moet verkopen. Maar waar hou je dan best rekening mee?

Om je een beetje assistentie te verlenen bij de verkoop van je bedrijfsvastgoed geven we je graag eens een overzicht van wat men allemaal verstaat onder bedrijfsvastgoed en wat daarbij komt kijken.
Lees meer

Welk soort woning verkoop je?

Een huis verkopen is voor de meesten iets heel bijzonders. Je gaat immers niet elke dag door zo’n proces. Velen zitten dan ook met een pak vragen. Hoe pak je de verkoop aan? Waar moet je op letten? Wie kan je helpen bij die verkoop?

Dit zijn allemaal goede vragen, maar er is nóg een belangrijke vraag, een waar sommigen misschien minder bij stil staan. Wat verkoop je? Voor sommige woningen gelden er immers bijkomende regels....

Daar geven we je graag nog wat informatie over, zodat je goed voorbereid bent op je verkoop.
Lees meer

Uitzonderlijke situaties bij het verkopen van je huis

Voor je aan de verkoop van een huis begint, moeten de fundamenten van het proces eerst en vooral goed zitten. En de fundamenten van de verkoop beginnen met de situatie van de eigenaar
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons