Stappenplan voor een geslaagde renovatie

Renoveren doet je niet zomaar. Een renovatie is een doordacht proces dat begint al lang voordat je echt aan de slag gaat. Het succesvol afronden van iedere stap is belangrijk om aan een volgende fase te kunnen beginnen.

Renovatiestap 1: Analyse van de woning
- Maak je verwachtingen duidelijk kenbaar aan de architect. Geef duidelijk aan wat het doel van de renovatie is en welk budget je daarvoor veil hebt.
- Om een duidelijk beeld te krijgen op de bestaande toestand doet de architect een plaatsonderzoek. Hij of zij controleert daarbij de stabiliteit, het isolatiepeil, het dakgebinte en de dakbedekking, maar ook de elektrische installatie, de verwarmingsketel,… De gezondheid, leeftijd en conformiteit met de wettelijke verplichtingen van al deze elementen hebben een invloed op de werken die uitgevoerd moeten worden en op het totaalbudget.
- Wanneer er geen plannen van de bestaande woning voorhanden zijn, zal de architect de bestaande toestand nauwkeurig inmeten en een opnieuw op plan zetten. 

Renovatiestap 2: Het ontwerp
- Binnen de geldende stedenbouwkundige voorschriften en de beperkingen van het gebouw werkt de architect een ontwerp uit dat aan je wensen voldoet.
- De materiaalkeuze vormt in deze stap een belangrijk aandachtspunt
- Voor sommige werken zijn nog altijd premies of belastingvoordeel beschikbaar. Daar krijg je nu best ook al zicht op. 

Renovatiestap 3: Administratieve voorbereiding
- Vraag de stedenbouwkundige vergunning aan of verzorg de meldingsplicht op basis van het definitieve ontwerp. Welke van de twee formaliteiten je dient te vervullen, is afhankelijk van de werken die je uitvoert.
- Tegelijkertijd kun je ook offertes opvragen bij aannemers. Vraag de architect hiervoor een bestek op te maken, zodat alle aannemers van dezelfde situatie vertrekken.
- Stel hen een plaatsbezoek voor om de werken in te schatten. Zij merken vanuit hun ervaring misschien dingen op die de architect over het hoofd zag. Zo is de kans op onaangename verrassingen na de start van de werken kleiner.
- Stel een overeenkomst op met de geselecteerde aannemers, liever dan hun offerte te ondertekenen voor akkoord. Neem in deze overeenkomst de voorziene uitvoeringstermijn, het budget en de startdatum op.
- Ook belangrijk om nu te bekijken: waar woon je tijdens de werkzaamheden? Is de woning nog bewoonbaar? Of moeten de werken zo gefaseerd worden dat bewoning mogelijk blijft? 

Renovatiestap 4: De werkzaamheden
- Bespreek duidelijk met de aannemer – eventueel samen met de architect – wat hij precies hoort te doen, welk kwaliteitsniveau je verwacht, met welke aannemers hij rekening dient te houden in zijn planning, enzovoort.Maak ook goede afspraken over de werkwijze bij onvoorziene werken. Het is goed dat alle betrokkenen weten hoe ze in dergelijke gevallen dienen te handelen.
- Steek je zelf de handen uit de mouwen en schakel je nauwelijks of geen aannemers in, hanteer dan een logisch stappenplan in de uitvoering van de werken. Het zal wel duidelijk zijn dat je niet de keuken vernieuwt en vervolgens pas het dak aanpakt. 

Renovatiestap 5: De oplevering
- De laatste stap in het proces is de oplevering. Wanneer je met meerdere aannemers werkte die je zelf coördineerde, doe je deze oplevering na iedere fase.
- Koos je voor een algemene aannemer dan gebeurt die oplevering aan het einde van de rit. Met de oplevering aanvaard je de werken en begint de 10-jarige aansprakelijkheid van de aannemer te lopen.
- Laat eventuele gebreken of onafgewerkte punten daarom duidelijk noteren in het proces-verbaal van de oplevering. Spreek daarbij een duidelijke termijn af waarbinnen de punten opgelost dienen te zijn. 

Werk met een architect
Of je er nu voor kiest met een algemene of meerdere aannemers te werken, het is zinvol je doorheen het hele proces te laten begeleiden door een architect. Zelfs al was zijn inbreng niet verplicht volgens de stedenbouwkundige voorschriften. Een architect heeft ervaring in het bouwgebeuren, waardoor hij of zij weet hoe best te reageren in bepaalde situaties.

Bron:
Habitos

Gerelateerde artikels

Gevelrenovatie!

De gevel is zowat de etalage van je huis. Een etalage die vaak beproevingen ondergaat, zoals slecht weer, vervuiling en het verstrijken van de tijd, wat tot barsten kan leiden. Het is dus belangrijk hem regelmatig te onderhouden of hem zelfs volledig op te knappen. Maar hoeveel kost dat?
Lees meer

Renovatiepremies: dit verandert er in 2021!

Ben je van plan om je huis of appartement energiezuinig te renoveren? Dan kan je ook in 2021 nog beroep doen op de energie- en renovatiepremies van netbeheerder Fluvius. Behalve de nieuwe premies voor zonnepanelen en het verhogen van je energielabel zijn er ook heel wat blijvers en is er één uitvaller: de dakisolatiepremie voor doe-het-zelvers.
Lees meer

Slopen en heropbouwen aan 6% btw: dit zijn de voorwaarden!

Vandaag betaal je op de meeste plaatsen in ons land nog 21% btw als je een huis sloopt, bouwt of renoveert. De kersverse federale regering belooft om de komende vijf jaar werk te maken van een verlaagd btw-tarief van 6% voor iedereen die in België wil slopen en heropbouwen. Maar aan welke voorwaarden moet je precies voldoen om daar aanspraak op te maken?
Lees meer

(Ver)bouwplannen? Dit betekent het federale regeerakkoord voor jou!

Ga jij een huis bouwen of renoveren? Dan heeft de nieuwe federale regering misschien wel goed nieuws voor jou in petto. Volgens het regeerakkoord van de zogenaamde Vivaldi-coalitie geniet je binnenkort bijvoorbeeld van een verlaagd btw-tarief van 6% als je sloopt en herbouwt. We geven je een overzicht van de belangrijkste veranderingen op bouw- en woonvlak.
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons